Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A Copa América lehetséges felfedezettjei

Június 20-án veszi kezdetét az Egyesült Államokban 16 csapat részvételével az idei Copa América, ahol számtalan olyan tehetséges játékos is pályára léphet, aki klubcsapatában ugyan esetleg már bizonyított, de a válogatottban eddig kevesebb alkalma volt rá. Közülük gyűjtöttünk össze hetet, akik számára összejöhet a nagy dobás az idei kontinensviadalon…

(Photo by Eva Marie Uzcategui/Getty Images)

Julián Quinones (Mexikó)

A 27 éves kolumbiai származású szélsőtámadó már csaknem egy évtizede Mexikóban futballozik, így tavaly állampolgárságot kapott az országban. Quinones éveken át játszott a Tigres UANL alkalmazásában, majd az Atlas Guadalajarában szerepelt, egy éve pedig már az ország legsikeresebb csapatát, a Club Américát erősíti. A villámgyors szélső igazi szerencsehozónak számít, hiszen mindhárom csapatával két-két bajnoki címet nyert, vagyis összességében már hatszoros mexikói bajnoknak mondhatja magát, miközben a Tigresszel 2020-ban megnyerték a CONCACAF-BL-t is. A mexikói válogatottban tavaly novemberben mutatkozhatott be Jaime Lozano kezei alatt Honduras ellen, az azóta lejátszott öt mérkőzésén pedig kiegészítő emberként is kétszer volt eredményes. Márciusban a Panama elleni Nemzetek Ligája-meccsen volt eredményes először, de ő szerezte a mexikóiak szépítő gólját a torna előtti, Brazília elleni felkészülési meccsen is. Mivel Santiago Giménez már hosszabb ideje képtelen volt bizonyítani a válogatottban, Quinonesnek minden esélye megvan arra, hogy megkapja és éljen is a lehetőséggel a nemzeti együttesben.

Kendry Páez (Ecuador)

Épphogy 16 éves volt, amikor a Chelsea tavaly nyáron előszerződést kötött vele, amely értelmében 2025 nyarán, a 18. születésnapja után csatlakozhat a londoni “kékekhez”. Páezt nemcsak az ecuadori labdarúgás, hanem az egész Dél-Amerika egyik legnagyobb tehetségének tartják, sokan már most az elkövetkezendő évek egyik legjobb játékosát látják benne. Az Independiente del Valle tehetsége fiatal kora ellenére rendszeresen játszik a felnőttek közt, ahol természetesen számtalan rekordot megdöntött. Tavaly májusban ő lett a Libertadores-kupa történetének legfiatalabb játékosa, hiszen még a 16. születésnapja előtt debütált, míg 2023 szeptemberében a nemzeti csapatban is bemutatkozott – rögtön gólpasszt adott az Uruguay elleni mérkőzésen. A La Tri színeiben történt bemutatkozásával minden idők második legfiatalabb játékosa lett Diego Maradona után, aki pályára lépett a dél-amerikai vb-selejtezőkben. Továbbá a Bolívia ellen szerzett góljával 16 évesen és 161 naposan a legfiatalabb gólszerző lett a dél-amerikai vb-selejtezők történetében. Mostanáig nyolc pályára lépés alatt egyszer talált be a válogatottban, ezen a tornán akár még többre lehet képes, de igazából még akkor sem lenne késésben, ha a 2026-os vb-n vagy a négy év múlva esedékes, következő kontinenstornán rúgná be igazán az ajtót.

Julio Enciso (Paraguay)

A 20 esztendős csatártehetség 2021-ben, az előző Copa Américán mutatkozott be a paraguayi válogatottban. Enciso a Libertadban nyújtott lenyűgöző teljesítménye okán 2022-ben szerződött Angliában a Brighton & Hove Albionhoz, azóta pedig már a szigetországban is megcsillogtatta képességeit. Az első európai szezonjában négyszer volt eredményes, a Manchester City elleni bombagóljáért 2023-ban megkapta a Puskás-díjat. Az előző szezonban sokat ki kellett hagynia egy súlyos térdsérülés miatt, tavasszal viszont már újra játszott, gólt viszont nem szerzett. Reményei szerint a kontinenstornára újra formába lendülhet és minél több sikerhez segítheti az elmúlt időszakban látványosan gyengélkedő válogatottját. Enciso az Albirroja színeiben még egyszer sem volt eredményes a felnőtt válogatottbeli 11 pályára lépése alatt.

Sávio (Brazília)

Az Atlético Mineiróban nevelkedett tehetség 2022-ben került a City Football Group égisze alatt. A most 20 éves Sávio először a francia Troyes-hez került, de az azóta az élvonalból, majd a másodosztályból is kieső csapat színeiben egy percet sem játszott. Előbb a holland PSV Eindhovenben szerepelt kölcsönben, ahol nem alkotott maradandót és jobbára a tartalékok közt foglalkoztatták, majd az elmúlt szezont megelőzően a Gironához irányították kölcsönben. A katalán meglepetéscsapat színeiben a brazil szélső megtalálta a helyét és lehetőséget kapott rá, hogy megcsillogtassa képességeit. Végül az idény egyik nagy felfedezettjeként minden sorozatot figyelembe véve 41 mérkőzés alatt 11 gólt szerzett klubcsapatában. Kiváló teljesítménye révén Dorival Júnior márciusban meghívta őt a brazil válogatottba, pályára lépett az Anglia és a Spanyolország elleni meccseken, valamint a Copa América-keretben is számol vele. Sávio mostanáig mindössze három alkalommal lépett pályára a Selecaóban, de energikus játékával még csereként is képes pozitívan befolyásolni csapata játékát.

Facundo Pellistri (Uruguay)

A 22 éves jobbszélső hatalmas tehetségként indult a Penarolban, ezért a Manchester United már 2020-ban megszerezte a játékjogát. Pellistri azóta a Deportivo Alavésnél, legutóbb pedig a Granadánál fordult meg kölcsönben, a “vörös ördögöknél” ezidáig képtelen volt állandó játéklehetőséget követelni magának. Eddig mindössze 24 meccsen lépett pályára az MU-ban. Hazája válogatottjában sem alakult jobban a helyzete, rendszerint akadtak rutinosabb, neves honfitársak, akik mögött legfeljebb percekig jutott szóhoz. A kiválóan cselező, robbanékony Pellistri 2022 januárja óta 20 mérkőzésen lépett pályára a Celeste színeiben, szerepelt a 2022-es világbajnokságon. Az első és eddigi egyetlen gólját éppen a Copa Américát megelőző felkészülési időszakban szerezte a Mexikó elleni kiütéses győzelem során, ami önbizalmat adhat számára a torna előtt. Sokminden múlhat azon, hogy mennyi lehetőséget fog kapni Marcelo Bielsától a bizonyításra, ő maga nagy önbizalommal várja a kontinensviadalt.

Yáser Asprilla (Kolumbia)

A 20 éves középpáyás 2022-ben szerződött az angol másodosztályú Watfordhoz nevelőcsapatától, az Envigadótól. Asprilla az érkezésétől kezdve rendszeres játéklehetőséget kapott a “darazsaknál”, hiszen az első szezonjában 37, a másodikban 44 bajnokin lépett pályára a Championshipben. Fiatal kora ellenére azonnal húzóembere lett klubcsapatának, a legutóbbi idényben középpályás létére hat gólt is szerzett. Nem csoda, hogy a Watfordnál a szezon legjobb fiatal játékosának választották meg a 2023-2024-es évad végén. A kolumbiai válogatottban 2022 januárjában debütált Honduras ellen, majd a második meccsén Guatemala ellen már az első találatát is megszerezte. Azóta bár rendszeresen kapott meghívót a nemzeti csapatba, Néstor Lorenzo jobbára csereként számolt vele, eddigi négy pályára lépésén két találattal hálálta meg a bizalmat, és minden esélye megvan arra, hogy ha továbbra is megkapja a lehetőséget, akkor továbbra is határozott teljesítményre lesz képes.

Valentín Carboni (Argentína)

A 19 éves támadó középpályás olasz-argentin kettős állampolgársága révén már 14 éves kora óta Itáliában pallérozódik. Carboni szülőhazájában a Lanúsban nevelkedett, Olaszországban eddig a Catania és az Inter foglalkoztatta őt. A Nerazzurrinál bár bemutatkozott a felnőttek közt, a több játéklehetőség érdekében az elmúlt idényt kölcsönben a Monzánál tölötte. Ezalatt 31 találkozón kétszer volt eredményes a Serie A-ban, és többé-kevésbé állandó játéklehetőséget kapott. Tehetségére Lionel Scaloni is felfigyelt, aki az utóbbi időben egyre többször számított rá az argentin válogatott bő keretében, idén márciusban pedig be is mutatkozott a Costa Rica elleni felkészülési mérkőzésen. Carboni a Copa előtti összetartáson is tagja volt a névsornak, miközben a Guatemala elleni felkészülési meccsen mutatott teljesítményével a csapatkapitány, Lionel Messi elismerését is kivívta, és végül bekerült a viadalra utazó, végleges keretbe. Az Albiceleste színeiben eddig mindössze két meccsen játszó fiatal játékos így az első felnőtt nagy tornájára készülhet, ahol igyekszik megragadni minden kínálkozó lehetőséget.

A Copa América csoportbeosztása:

A csoport: Argentína, Peru, Chile, Kanada
B csoport: Mexikó, Ecuador, Venezuela, Jamaica
C csoport: Egyesült Államok, Uruguay, Panama, Bolívia
D csoport: Brazília, Kolumbia, Paraguay, Costa Rica

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!