Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nehéz időszak előtt a Girona – mi lesz az idei meglepetéscsapattal?

Írtunk már idén a La Liga idei nagy meglepetéséről, az azóta a bajnokságot végül harmadik helyen záró és jövőre BL-ben is induló Gironáról. A csapat jövője kapcsán azonban rengeteg a kérdőjel, hiszen nagy lehet a játékosmozgás, építeni kéne a stadiont, közben pedig a City Groupon belül is változhat a szerepe a katalán klubnak. Megnéztük, mik most a kilátások gironai szempontból a nyárra.

Photo by Alex Caparros/Getty Images

Kik távozhatnak?

Ha valaki említette idén a Gironát, az rendszerint azonnal fel is hozta a többségi tulajdonos City Group-ot is, mondván ilyen hátszéllel könnyű ehhez hasonló évet produkálni. Pedig a mostani keret szinte aprópénzből lett összerakva, a klubcsaládon belülről pedig mindössze két játékos érkezett kölcsönben (Couto és Savio, utóbbi jövőre már hivatalosan is a Manchester City játékosa lehet majd). Sztárokat hiába keresünk a keretben, a legnagyobb név talán a kiöregedő és évek óta lesajnált Blind lehet csak a védelem közepén. Arról nem is beszélve, hogy sajtóhírek szerint a Girona a fizetések terén mindössze csak a 11. legnagyobb összegből gazdálkodhat a La Ligán belül – még a Bilbao is kétszer annyit költ bérekre, mint ők.

A City Group tehát nem öntötte agyon pénzzel ezt a csapatot és nem tömték tele drága világklasszisokkal sem a keretet. Itt a fókusz főleg a csiszolatlan gyémántok megtalálásán van. Fiatal, tehetséges játékosokkal próbáltak eddig helytállni és ez az irány vélhetően megmarad majd a jövőben is.

Az, hogy ilyen kevés pénzből, ilyen keret, ilyen futball és ilyen eredmények lettek idén, az leginkább a klubot irányító Pere Guardiola, a sportigazgató Quique Carcel és a csapatot irányító Michel érdeme. A jó hír az, hogy ők a jelek szerint maradnak majd a csapatnál a következő szezonban is – több kulcsjátékos azonban jó eséllyel elkerülhet majd a klubtól.

Photo by Aitor Alcalde/Getty Images

Ez a kiugró szezon nem csak a szurkolókat sokkolta – a klubvezetők sem számítottak ilyen eredményekre. Ez abból is látszik, hogy milyen szerződéseket kötöttek a különböző alapemberekkel. A balhátvéd Miguel Gutierrezt például ezen a nyáron még alig pármillió euróért visszaveheti a Real Madrid; a középpályás Ivan Martint szintén szűk 5 millióért visszaszerezheti a Villarreal; a csapatkapitány Aleix Garciát pedig 15-20 millió euróért pedig simán elviheti a Leverkusen. Az ő esetükben szinte tehetetlen a klub, a játékosok maradása, vagy vételára kapcsán szinte semmi beleszólásuk sincs a dolgok alakulásába. Rajtuk kívül pedig több ember kölcsönszerződése is lejár: Savio és Couto megy a City-be (bár most Savio nyilatkozott egy olyat, hogy szeretne még egy évig maradni Gironában és erről egyeztet még a menedzsmenttel), Eric Garcia és Pablo Torre pedig Barcelonába. És rajtuk kívül is sok játékos iránt komoly a piaci érdeklődés, a gólkirály Artem Dovbyk például 7,75 millió euróért érkezett tavaly nyáron Ukrajnából, most pedig ennek a többszöröséért adhatják el (már ha megválnak tőle).

Gyakorlatilag a kezdőcsapat fele távozhat, ami brutális egy olyan csapat esetében, amelynek eddig is szűkös volt a kerete. Jövőre pedig a BL-el együtt még durvább terhelés vár rájuk.

Photo by Alex Caparros/Getty Images) (Photo by Alex Caparros/Getty Images

Milyen érkezőkkel számolhatunk?

A keret egyben tartása nem egyszerű feladat, ugyanakkor a helyzet talán nem annyira rossz. Elvégre ott a City Group, amely vélhetően beszáll majd némi pénzzel a költségvetésbe és tesz majd lépéseket a csapat megerősítéséért. Friss hír például, hogy a Gironának új főszponzora lesz: a Manchester City-t is támogató Etihad Airlines fog majd a mezen díszelegni és ez a megállapodás értékes euro milliókat jelenthet majd a kasszában is. Ugyanakkor gyorsan meg kell jegyezni, hogy a pénz nem csak játékosokra kell. A topligákat nézve a Gironának az egyik legkisebb a stadionja. Az Estadi Montilivi a maga 14 600-as kapacitásával az NB I-ben még épp jó lenne, a la Ligában és főleg a BL-ben viszont már eléggé karcsú lesz. Bővíteni kell. Év közben már javában zajlottak az egyeztetések, így hamarosan megkezdődik majd az építkezés, ami nem lesz olcsó. Ehhez mérten kell tehát okosan gazdálkodni a keret kialakításakor is.

A sajtóban már több nevet is lehetett olvasni a Girona kapcsán. A legbiztosabbnak talán Ladislav Krejci érkezése tűnik, aki a Sparta Praha belső védője és egy égető hiányposztra érkezhetne. A Mundo Deportivo szintén komoly esélyt lát Luciano Rodriguez megszerzésére, aki egy 20 éves uruguayi csodagyerek (támadó, jelenleg a montevideói FC Liverpool játékosa). Mind a ketten “olcsón” érkezhetnek, értsd bőven 20 millió euró alatt. Szintén elkönyvelhetjük még Oriol Romeu visszatérését, aki tavaly hagyta ott Gironát a Barcelona kedvéért – most gyakorlatilag ugyanannyi pénzért kerülhet vissza Costa Brava központjába.

Photo by Leonardo Gerzon/NurPhoto via Getty Images

A Girona alapvetően egy fiatal csapat, ugyanakkor akad a keretben néhány kimondottan rutinos játékos is, akik megadják az egyensúlyt az öltözőben. Blind is ilyen érkező volt tavaly – idén is van esély egy-két hasonló veterán megszerzésére. A katalán sajtóban például pletykáltak arról korábban, hogy esetleg Sergi Roberto Gironában köthet ki, de újabban Sadio Mane nevét is összehozták a piros-fehérekkel. És akkor még nem beszéltünk Eric Garciáról, akit nagyon szeretne megtartani a szakmai stáb – kérdés, hogy Barcelonában számolnak-e vele a továbbiakban.

Ezer, meg egy kérdőjel mutatkozik tehát a Gironával kapcsolatban, jelenleg nagyon halványan látszik csak, hogy milyen kerettel dolgozhat majd Michel. Sok múlik majd azon, hogy a tulajdonosok mekkora büdzsét biztosítanak majd a klub számára és hogy milyen elvek mentén szeretnék majd feltölteni a keretet jövőre. Az biztos, hogy semmiképpen sem lesz egyszerű számukra megismételni az idei csodával határos teljesítményüket.