Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2024: bombagólokkal győzte le Törökország Grúziát az F-csoport nyitómeccsén – videóval

Megkezdődtek az F-csoport küzdelmei is a németországi Európa-bajnokságon, amit a Törökország-Grúzia mérkőzés nyitott meg Dortmundban. 

(Photo by Marvin Ibo Guengoer – GES Sportfoto/Getty Images)

Nagyon megnyomták az elejét a törökök, szinte folyamatosan támadtak, de a grúz védelem feltörhetetlennek tűnt. Azért szerencséjük sem volt, hiszen az 11. percben Ayhan próbálkozott távolról, és nagyjából 19 méterről a jobb kapufát találta telibe. Ezt követően enyhültek ugyan a török rohamok, de így is többet birtokoltál a labdát. Aztán a 25. percben egy újabb távoli próbálkozásból sikerült megszerezniük a vezetést a törököknek: nem tudtak felszabadítani a grúzok, amikor Dvali rossz helyre fejelt egy beadást, éppen Müldür elé, aki nagyjából 16 méterről, kapásból óriási gólt lőtt a bal felsőbe egy bombagólt. A 27. percben úgy tűnt, növelik előnyüket a törökök, amikor Yildiz talált be a kapuba, ám ezt les miatt végül érvénytelenítették. A grúzok ezután kicsit felélénkültek. A 30. percben Citaisvili tört be a tizenhatoson belül, majd éles szögből lőtt, Günok pedig szögletre mentett. A 32. percben pedig az egyenlítés is összejött Grúziának: Kochorashvili mutatott be ügyes cselt a jobb oldalon, a tizenhatos vonalánál, majd laposan Mikautadzéhoz passzolt, aki 7 méterről azonnal a bal alsóba lőtt, a labda pedig a kapus kezei között jutott a hálóba. A gól után is jól játszottak a grúzok. A 36. percben majdnem előnybe is kerültek, amikor Kakabadze fejelt középre, Mikautadze a levegőből lőtte el, és a labda épphogy elment a jobb alsó mellett. Újabb gól azonban már nem született a szünetig, bár a törökök a végére kicsit visszaszerezték a fölényüket.

A második félidő is a játék képét tekintve a törököké volt, de a grúzok is veszélyeztettek. A 49. percben Mikautadze futott el a bal oldalon, majd a beadta a labdát Citaisvilinek, aki néhány csel után Günok kezébe lőtt. Az 51. percben Kvaratskhelia forgolódott a tizenhatos bal oldalánál, majd középre gurított, Mikautadze kapura fordult, de ketten is bevetődtek elé. Az 56. percben 23 méterről jöhetett szabadrúgással Törökország, amit Calhanoglu lőtt el, és a lövést gyenge mozdulattal ugyan, de csak védeni tudta Mamardasvili. A 65. percben azonban, szintén egy távoli lövésből, ismét vezetést szereztek a törökök: már úgy tűnt, hogy felszabadít Grúzia, de elvesztették a labdát, így Ayhan Arda Gülerhez játszott, aki jobbról húzott középre, majd 23 méterről óriási gólt lőtt a jobb felsőbe. A 68. percben óriási helyzet maradt ki a grúz kapu előtt, amikor Yildiz adott nagy labdát Kadioglunakaki középre is adott, Kökcü azonban már túlfutott rajta, így a labda Mamardasvilié lett. Azonban a grúzok nem adták fel, és a 70. percben Kochorashvili tűnt fel a török tizenhatos közelében, a lövését pedig a léc mentette. A 82. percben Mikautadze ment el cselezve a bal oldalon, középre is tudott adni, Kvaratskhelia próbált ollózni, Bardakci fejjel mentett előle. A 87. percben azonban már Mamardashvili védett óriásit, amikor Yazici fejelhetett szabadon 7 méterről, de a grúz kapus szögletre ütötte a labdát. A hat perc hosszabbítás viszont még több izgalmat hozott. A grúzok nagyon nyomtak, mindenképpen egyenlíteni szerettek volna. A 94. percben Kvaratskhelia húzta meg a bal oldalon, majd középre ívelt, a labdát pedig Kochorashvili lőtte el, csakhogy kicsivel a jobb alsó mellé. A 96. percben előbb a bal kapufáról jött ki a beadás, majd Akaydin mentette fejjel Kvaratskhelia lövését. A 97. percben azonban eldőlt a mérkőzés, amikor a törökök meglőtték a harmadik góljukat: Grúzia támadott, a kapus is elől volt, a törökök viszont labdát szereztek, majd Aktürkoglu indult meg az üres kapu felé, és nagyjából 20 méterről be is lőtte azt. Ezzel a törökök megnyerték az első mérkőzésüket a tornán.

Törökország – Grúzia 3-1 (1-1)
Helyszín: Signal Iduna Park (Dortmund) Vezette: Facundo Tello (argentin)
Gólszerzők: Müldür (25.), Güler (65.), Aktürkoglu (90+7.) ill. Mikautadze (32.)
Sárga lap: Bardakci (35.), Calhanoglu (89.) ill. Kvirkvelia (55.)
Kiállítás:ill. –

Törökország: Günök, Müldür (Celik, 85.), Akaydin, Bardakci, Kadioglu, Calhanoglu (Ozcan, 90+2.), Ayhan (Demiral, 79.), Güler (Yazici, 79.), Kokcu, Yildiz (Aktürkoglu, 85.), Yilmaz. Szövetségi kapitány: Vincenzo Montella

Grúzia: Mamardashvili, Kvirkvelia, Kashia, Dvali, Kakabadze, Chakvetadze (Davitashvili, 74.), Kochorashvili, Mekvabishvili, Tsitaishvili, Mikautadze, Kvaratskhelia. Szövetségi kapitány: Willy Sagnol