Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2024: Belgium Románia ellen már nem hibázott! – vdeóval

A belga válogatott Románia elleni győzelmével az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulója is véget ért – Az E-csoportban minden nyitott az utolsó kör előtt!

(Photo by Ryan Pierse – UEFA/UEFA via Getty Images)

 

Az ukránok Szlovákia elleni sikere után Belgium egyedül állt az E-csoportban még pont nélküli csapatként, így a belgáknak mindenképpen győzniük kellett az első meccsén óriási meglepetést okozó Románia ellen.

Ennek szellemében léptek pályára Romelu Lukakuék, és éppen a szlovákok ellen lesajnált robusztus támadó lekészítését követően már a második percben vezetett Belgium: Yuri Tielemans szép átlövésével!

 

A belga-gól úgy tűnt nem fogja meg a románokat, akik hamar válaszolhattak volna, ha Koen Casteels kapus nem tolja a léc fölé Radu Dragusin fejesét alig pár perccel később.

Az első félidő további része ezt követően inkább a belgákról szólt, akik igen komoly, 70% körüli labdabirtoklási fölényben futballozhattak, és nem álltak messze attól sem, hogy megduplázzák előnyüket. . Romániának inkább egy-egy jó periódusa, ellentámadása, vagy pontrúgást követő veszélyeztetése akadt, ám mivel Belgium nem szerzett újabb gólt, a találkozó teljesen nyílt maradt.

A szünet után Románia próbált aktívabban és támadóbban fellépni, a nagy belga labdabirtoklási fölény is lecsökkent, ugyanakkor ez a forgatókönyv remekül feküdt a belgáknak akik Romelu Lukaku és természetesen Kevin De Bruyne vezérletével egyre több területhez jutottak elől.

A kinyíló román védelem bő egy óra elteltével kapitulált először, ám a 64. percben a videóbíró a leshatárról kilépő Lukaku újabb találatát érvénytelenítette, immáron harmadszor az Európa-bajnokságon – Egészen szürreális már az a balszerencse, amely a 86. belga válogatottban szerzett találatára hajtó csatárt sújtja a tornán, érezhetően a társai is szeretnék már, ha betalálna az egyébként mindig helyzetbe kerülő Lukaku.

Románia a módosított bírói döntéséből még próbált előnyt kovácsolni, volt is egy komolyabb helyzetük Dennis Man révén, Casteels kapus azonban ahogy a meccs elején, a 69. percben is a helyé volt.

A másik térfélen érezhető volt, hogy ahogy vállal egyre nagyobb kockázatot az egyenlítés érdekében Románia, úgy kerülhet akár nagyobb bajba is – Került is!

Belgium, a 80. percben Koen Castells tért ölelő indítása (!) után, Kevin De Bruyne révén megduplázta előnyét – A sors különös fintora, hogy a játékvezető a partjelzőre hagyatkozva lest ítélt, a VAR viszont most a belgák mellé állt!

 

A hajrában Románia továbbra is próbálkozott becsülettel, komoly tartásról is tanúbizonyságot téve, azonban még a szépítés sem jött össze szomszédunknak – Akiknek persze így sem kell különösebben szomorkodniuk, hiszen a vereség ellenére, továbbra is továbbjutásra esélyesek az Európa-bajnokság egyik, ha nem a leginkább megjósolhatatlanabb kimenetelű csoportjában.

A záró körben Belgium Ukrajnával, Románia Szlovákiával találkozik majd.

 

Belgium – Románia 2-0 (1-0)
Rhein Energie stadion (Köln), Vezette: Szymon Marciniak
Gólszerzők: Tielemans (2.), De Bruyne (80.) illetve –
Sárga lap: Lukebakio (35.) illetve Bancu (60.), M. Marin (65.)
Piros lap:

Belgium: Casteels – Castagne, Faes, Vertonghen – Doku (Carrasco, 72.), Tielemans (Mangala, 72.), Onana, Theaté (Debast, 77.) – Lukebakio (Trossard, 56.), Lukaku, De Bruyne. Szövetségi kapitány: Domenic Tedesco

Románia: Nita – Bancu, Burca, Dragusin, Ratiu (Sorescu, 90.) – M. Marin (Olaru, 68.) – Mihaila (I. Hagi, 68.), Stanciu, R. Marin, Man – Dragus (Alibec, 81.). Szövetségi kapitány: Edward Iordanescu

 

Az E-csoport aktuális állása:

Standings provided by Sofascore