Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2024: magabiztos játékkal győzte le a törököket Portugália, Ronaldóék már ott vannak a nyolcaddöntőben – videóval

Folytatódtak az F-csoport küzdelmei az egy-egy győzelemmel álló Törökország és Portugália találkozójával. Cristiano Ronaldóék sokkal magabiztosabban játszottak, mint a csehek ellen, és simán gyűjtötték be a három pontot a takaréklángon futballozó törökök ellen, akik ráadásul az év öngólját is szerezték…Portugália ezzel a győzelemmel ott van a legjobb tizenhat között. 

 (Photo by Alex Gottschalk/DeFodi Images via Getty Images)

Nem a legjobb kezdőjével állt ki a török válogatott, és a portugálok már az elejétől kezdve fölényben futballozott. Ehhez képest a törököké volt az első nagy helyzet a 6. percben, amikor egy beadás után Aktürkoglu kibújt Cancelo mögül, de nem tudta már kapura lőni a labdát, és szöglet lett belőle, ami veszélytelen volt. A törökök jól védekeztek, a 18. percben Leao tört előre a balszélen, de beadását blokkolta Bardakci. A 20. percben  Kökcü kapott jó indítást, majd meg is indulna a labdával, de érkezett Pepe és becsúszva szerelt a térfél közepén. A 21. percben azonban már megszerezte a vezetést Portugália: Mendes beadása egy védőn kicsit irányt váltva éppen Bernardo Silva elé került, ő pedig pontosan a kapu bal oldalába lőtt. A 27. percben már kétgólos lett a portugálok előnye, egy elképesztő öngóllal: Cancelo szerzett labdát a török térfél közepén, de sokra nem ment vele, mert Ronaldo megállt, s nem indult az indítására. Akaydin viszont kényelmesen lekezelte a labdát, majd hazagurította volna a kapujából közben elinduló Bayindirnek, ám a labda így az üres kapuba gurult. A 32. percben egy gyors portugál kontra végén Bruno Fernandes lőtt rosszul jobbról, miközben középen érkezett Ronaldo. A 36. percben Ronaldótól is érkezett egy távoli lövés, de csak fölé tekerte a labdát. A 40. percben elveszítették a labdát a portugálok a saját térfélükön, ami után Kökcü indult meg a kapu felé, majd 18 méterről lőtt is, de Diogo Costa vetődve fogta a jobb alsóba tartó labdát. A szünet előtt a törökök még begyűjtöttek pár sárga lapot, de végül már nem változott az eredmény.

A második félidő eleje egészen eseménytelenül telt, helyzetek nem történtek egyik oldalon sem. Az 53. percben Yazici próbálkozott 28 méterről, de Diogo Costa előrevetődve fogta a labdát. Az 56. percben azonban már jött is a harmadik portugál gól, Cristiano Ronaldo önzetlenségéből: egy remek mélységi indítás után Ronaldo ziccerben találta magát, de ő lövés helyett inkább középre passzol Bruno Fernandesnek, aki könnyedén a kapuba gurított. A 65. percben Bruno Fernandes jobbról érkező beadása után fejelhetett Ronaldo, de elmérte és oldalra szállt a labda. Jöttek a portugál és a török cserék is, Roberto Martínez gárdája pedig kicsit takarékra vette a támadásokat. Ennek eredményeképp a törökök kicsit beszorították Portugáliát, de nagy helyzetet nem tudtak kialakítani. A 84. percben pedig már egy portugál lehetőség jött, amikor Cristiano Ronaldo passzolt a tizenhatoson belülre betörő Bernardo Silva elé, akinek lövését Bayindir hárította.

Törökország – Portugália 0-3 (0-2)
Helyszín: Signal Igunda Park (Dortmund) Vezette: Felix Zwayer (német)
Gólszerzők: – ill. Bernardo Silva (21.), Akaydin (28. – öngól), Bruno Fernandes (56.)
Sárga lap: Bardakci (25.), Akaydin (42.), Celik (42.) ill. Leao (39.), Palhinha (45.)
Kiállítás: – ill. –

Törökország: Bayindir, Kadioglu, Bardakci, Akaydin (Demiral, 75.), Celik, Ayhan (Yuksek, 58.), Calhanoglu, Aktürkoglu (Yildiz, 58.), Kökcü (Yazici, 46.), Akgün (Güler, 70.), Yilmaz. Szövetségi kapitány: Vincenzo Montella

Portugália: Diogo Costa, Joao Cancelo (Semedo, 68.), Ruben Dias, Pepe (Antonio Silva, 83.), Nuno Mendes, Vitinha (Joao Neves, 88.), Palhinha (Ruben Neves, 46.), Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Leao (Pedro Neto, 46.), Ronaldo. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez