Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2024: eltiltották az albánok csatárát, miután a szerbeket és a macedónokat szidta a Horvátország elleni meccs után

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) büntetést szabott ki az albán Mirlind Dakura, aki így az Európa-bajnokság csoportkörében már nem lép pályára.

(Photo by Sergei Mikhailichenko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Az albán válogatott csatárát, Mirlind Dakut két mérkőzésre eltiltotta az UEFA, miután a szurkolókkal együtt nacionalista hangvételű skandálásokat vezényelt hazája Horvátország elleni mérkőzését követően.

Albánia 2-2-es döntetlennel végződő mérkőzése vad ünnepléshez vezetett, amely során a 26 éves játékos állítólag azt kiabálta egy megafonba, hogy “K*baszott Macedónia” és “K*baszott szerbek”.

Daku, aki az orosz Rubin Kazany csapatában játszik, korábban Koszovó színeiben szerepelt, mielőtt 2023-ban az albán válogatottra váltott volna.

Az UEFA azért szabta ki a büntetést Dakura, mert “nem tartotta be az általános magatartási elveket, megsértette a tisztességes viselkedés alapvető szabályait, a sporteseményeket nem sportszerű megnyilvánulásokra használta fel, és rossz hírbe hozta a labdarúgást, mint sportot”.

Az UEFA ellenőrző, etikai és fegyelmi szerve (CEDB) emellett összesen 47 500 eurós pénzbírsággal sújtotta az Albán Labdarúgó-szövetséget (FSHF) sporteseményhez nem illő provokatív üzenetek közvetítése, pályára való behatolás és tűzijáték használata miatt. A Horvát Labdarúgó-szövetségre (HNS) 28 000 eurós bírságot szabtak ki tárgyak dobálása és tűzijáték használata miatt. Azt is állították, hogy az albán és a horvát szurkolók azt skandálták a szerdai hamburgi mérkőzésen, hogy “öljétek, öljétek, öljétek a szerbet”.

Az európai labdarúgó-szövetség etikai és fegyelmi felügyelőjének vizsgálata “a szurkolók esetleges rasszista és/vagy diszkriminatív magatartásával kapcsolatban” még folyamatban van. Az UEFA vizsgálata azt követően indult, hogy a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) azzal fenyegetőzött, hogy fontolóra veszi, hogy hazautazik az Európa-bajnokságról, ha az irányító testület nem bünteti meg az albán és a horvát szurkolókat.

Albánia a harmadik helyen áll az a torna B-csoportjában, és hétfőn Düsseldorfban Spanyolországgal találkozik a csoportkör utolsó mérkőzésén.