Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2024: hosszabbításos dráma, Magyarország tovább reménykedhet – videóval!

Vasárnap este az utolsó fordulót rendezték az A-csoportban, a németországi Európa-bajnokságon. A házigazda Németország és Svájc továbbjutása gyakorlatilag már biztos volt – a kérdés inkább csak az lehetett, hogy Skóciának, vagy Magyarországnak marad esélye csatlakozni hozzájuk és továbbmenni a kieséses szakaszba. 

Photo by Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images

Az utolsó körben nem kis tétje volt Skócia és Magyarország összecsapásának: a győztes életben tartotta az esélyt a továbbjutásra, a vesztes viszont biztosan búcsúzhatott a tornától. A döntetlen pedig ugyancsak értéktelen volt mind a két csapatnak. Vagy győzelem, vagy semmi – ennyire egyszerű volt a képlet a 3. forduló előtt.

Nem a várt forgatókönyv szerint indult a találkozó. A skótok kisajátították a labdát és elkezdtek a mezőnyben dominálni. A magyar csapat eleinte csak elvétve érhetett hozzá a játékszerhez – többnyire maradt a zárt védekezés hátul és a várakozás egy skót hibára. A 8. percben éppenséggel akadt is egy ilyen lehetőség, ami után meg lehetett indulni: a magyar kontra végén Bolla mutatott be egy veszélyes lövést.

Skócia hatalmas fölényt mutatott be a labdabirtoklás terén, ugyanakkor semmi ötletük nem volt arról, hogyan törhetnék fel Marco Rossi csapatának a védekezését. A sötét mezesek csak ötlettelenül járatták a labdát a felezőnél, de még pontrúgások után sem tudtak veszélyt teremteni. Az első félidőt kapura lövési kísérlet nélkül zárták, ami sokat elárul a támadásaik erejéről. Ezzel szemben a magyarok türelmesek voltak. Rossi együttese nem próbált letámadni, inkább tudatosan átadták a kezdeményezés lehetőségét a sötét mezeseknek. Nem akart ezek szerint futóversenyt és oda-vissza futkosós, vagdalkozós focit a magyar együttes. Ez vélhetően a skótoknak jobban feküdt volna.

A szünethez közeledve egyre többször kapta meg a labdát a magyar válogatott és egyre több támadást vezethettünk. A 41. percben Szoboszlai jó helyről elvégzett szabadrúgása után jegyezhettünk még fel egy lehetőséget: ekkor a csapatkapitányunk váratlanul nem kapura lőtt, hanem a hosszún Orbán fejét vette célba, aki közelről fejelhetett, de végül (valószínűleg lesről indulva) a felsőlécet is érintve a labda fölészállt.

A második játékrész már egy fokkal lendületesebb volt. A magyar csapat kezdett kezdeményezni, beindult a letámadás, de veszélyes helyzeteket nem igazán láthattunk továbbra sem. Leginkább a pontrúgásokban bízhattunk, de ezek sem juttattak minket sokkal közelebb a boldogsághoz. A 69. percben aztán – épp egy pontrúgás után – drámai fordulat következett. Varga Barnabás került a földre és komoly orvosi segítségre szorult egy szerencsétlen ütközés után. Nagyjából 14 percen keresztül ápolták és sokáig úgy tűnt, nagy lehet a baj. A jelek szerint viszont eszméleténél van és tudott kommunikálni is, így az állapota felől egyel nyugodtabbak lehetünk.

Ezek után viszont felpörögtek az események. A meccs hajrája már elég nagy tempóban zajlott – senki sem spórolt sehová. Több életveszélyes kontrát is vezethettünk, a 92. percben Csoboth Kevin még a kapufát is kilőtte – a gól azonban csak nem akart megszületni. Szerencsére azonban az nem a meccslabda volt. A hosszabbítás 10. percében ugyanis Csoboth Kevin érkezett Sallai beadására a hosszún és betalált, ezzel pedig Magyarország életben tartotta a továbbjutási esélyeit.

A mérkőzés összefoglalója erre a linkre kattintva megtekinthető.

Skócia – Magyarország 0-1 (0-0)
Helyszín: MHP Arena (Stuttgart) Vezette: Tello (ARG)
Gólszerző:
Csoboth (90+10.)
Sárga lap: McTominay, ill. Styles, Orbán, Schafer, Kleinheisler, Csoboth
Kiállítás: – ill. –

Skócia: Gunn – Robertson (Morgan), McKenna, Hanley, Hendry, Ralston (McLean) – McTominay, McGregor, Gilmour (Christie), McGinn (Armstrong) – Adams (Shankland). Szövetségi Kapitány: Steve Clarke.

Magyarország: Gulácsi – Kerkez (Nagy Zsolt), Dárdai (Szalai), Orbán, Botka, Bolla (Csoboth) – Szoboszlai, Schafer, Styles (Nagy Ádám), Sallai – Varga Barnabás (Ádám). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Az A-csoport végeredménye

Az állást biztosítja a Sofascore