Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Evra: “Minden meccset úgy játszok, mintha az utolsó lenne”

Az UEFA hivatalos oldala szólaltatta meg az idősödő, de még mindig nem öreg Patrice Evrát, aki a pályafutása végéhez közeledve osztotta meg gondolatait.

gettyimages-531750680-0

Öt Bajnokok Ligája döntőben játszottam de csak egyet nyertem meg (Manchester United, 2008.) – három alkalommal buktunk el a Barcelona ellen. Ha nincs a Barca, akkor négyszeres BL-győztes lennék. A Bajnokok Ligája számomra a legszebb versenysorozat. Amikor csak meghallom a himnuszt, nagyon különleges érzés fog el és velem 35 évesen még mindig ez a helyzet. Egy életre beleszerettem a BL-be.

Meglepődtem, amikor meghallottam, hogy Gigi Buffon még sosem nyerte meg. Megérdemelné. Aminkor ide jöttem, már ismertem Buffont, láttam őt a tévében, de amikor edzel és játszol vele azt gondolod: “Whoah! Micsoda játékos!” Ahogy öregszik, úgy lesz egyre jobb. Úgy gondolom, hogy most olyan védéseket is megcsinál, amiket 18 évesen nem tudott volna.

Én is jól érzem magam. Tudod, kezdek úgy tekinteni magamra, mint egy üveg borra. Ahogy öregszik, úgy lesz egyre jobb az íze. Én egy versenyző alkat vagyok és addig akarok játszani, amíg a lábaim meg nem adják magukat. Csak akkor hagyom majd abba, ha látom, hogy nem tudom hozni a színvonalat. Őszinte vagyok magammal és jelenleg remekül szórakozom. Imádok futni. Minden meccset úgy játszok, mintha az utolsó lenne.

Amikor a nyári szünidődben elkezdesz edzeni, tudod, hogy megvan a motivációd. Amikor majd nem edzek majd olyan keményen és nem kezdek el izgulni a szezon kezdete előtt akkor majd tudni fogom, hogy itt az ideje kiszállni. Valahogy úgy, mint Paolo Maldini és Javier Zanetti – ők 40 éves korukig bírták. Meg persze Ryan Giggs is.

Kép: La Footyettes

Kép: La Footyettes

Most már nyugodtabb vagyok. Sokkal jobban látom a dolgokat – amikor 20 éves vagy, csak futsz, futsz és futsz, aztán adod be a labdákat. De most már csak mondjuk ötször adok be egy meccsen, viszont abból egy gólpassz. Máshogy oldod meg a helyezkedést is. Amikor fiatal vagy, lehetsz rossz helyen, mert a sebességeddel kompenzálhatsz. Most viszont már biztosnak kell lenni abban, hogy megfelelő a pozíció.

Emlékszem, amikor Ryan Giggs mesélte nekem 37 évesen, hogy az volt élete egyik legjobb szezonja. Kérdeztem, hogy miért. Azt mondta: “Olyan, mintha túl könnyű lenne.” A meccsek után ő nem volt fáradt – és ez tényleg így volt. Amikor 20 voltam, egy csomó meccset játszottam és utána mindig iszonyú fáradt voltam. De most, amikor sokkal inkább játszom a fejemmel, sokkal jobban érzem magam – még akkor is, amikor nagyon keményen dolgozunk a Juventusnál.

És reménykedem benne, hogy a 37. évem nekem is olyan jó lesz majd. Az két év múlva lesz. Hamar el fog jönni! De csak élvezni akarom. Ahogy mindig mondom – imádom ezt a játékot! – mondta az uefa.com-nak Patrice Evra.

Baranyai Balázs