Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga 2012-2013 Ősz – Értékelő 2. rész: „Hazátlan” egriek

Tizenhatrészes sorozatban értékeljük az NB I-es bajnokság tizenhat résztvevőjét. A második részben az Eger együttesével foglalkozunk. A keretek erőssége mellett a teljesítményt, valamint az anyagi és egyéb nehézségeket is megpróbáljuk elemezni. Illetve az edzők hatását az adott csapatra.

15. Eger 15 2 5 8 11-24 -13 11 pont

Az újonc egriekkel elég mostohán elbánt ez az ősz. Pedig nem úgy nézett ki, hogy első osztályú csapata lesz a városnak tavaly tavaszelőn, és mégis surranópályán megelőzték a feljutásra sokkal inkább esélyes Békéscsaba-Nyíregyháza kettőst a remek tavaszi szériájukkal.

A Simon Antal vezette végváriak a biztos bennmaradást tűzték ki célul, ami teljesíthető is, hiszen mindössze hat ponttal vannak lemaradva a tizennegyedik Pakstól, ám akárcsak a Siófoknak, a hevesieknek is nagyot kell hajrázniuk tavasszal, de még ez sem biztos, hogy bennmaradást ér. Ami negatívum lehet, hogy majd minden „hazai” mérkőzésük edzőmeccsre hasonlít, ami a nézőszámok tükrében nem csoda. De remélhetőleg tavasszal már tényleg hazai pályán, az egri Szentmarjay stadionban fogadhatják ellenfeleiket a piros-kékek. A tavalyi csapat nagy része együtt maradt, ám olyan meghatározó játékosokkal erősödött a csapat, mint a kétszeres válogatott Németh Norbert, vagy a korábban a Kecskemét színeiben is futballozó Preklet Csaba, aki az olasz Reggina kölcsönjátékosaként már szerepelt Egerben. Ami a csapat őszi teljesítményét illeti, hatalmas szerepe van abban, hogy a Debrecen kálváriája már több mérkőzés óta tart, hisz az egyik – mondhatjuk, bravúr – győzelmét éppen a címvédő ellen aratta a gárda. A mutatott játék alapján a piros-kékeknek sem kiesőhelyen kellene állniuk, ám náluk is érvényes, ami a Siófokra. Hiába a helyzetek és a taktikus játék, ha nem párosul eredményességgel. Ráadásul az egrieknek kellemes emlék az előző bajnoki szezon a másodosztályban. Frissen jutottak fel az NB III-ból, és nem szórakoztak sokat, rögtön a feljutás utáni évben kiharcolták az NB I-es szereplés jogát.

A keret:

Az egriek kerete a másodosztályban töltött idő alatt erősödött, de található olyan saját nevelésű játékos is, aki már két éve, az NB III-ban is a csapathoz tartozott.

Kapusok: Darko Brljak és Sztankó Gábor személyében két olyan kapus áll Simon Antal rendelkezésére, akik közül Sztankó még a Vác kapusaként szerzett némi első osztályú rutint, míg Brljak a szlovén pontvadászatban gyűjtögette a tapasztalatot. A szezon elején Sztankó, míg a második részében már Brljak védett. Mindkét hálóőr sokszor bizonytalankodott ősszel, ami miatt mérkőzéseket, pontokat vesztett az Eger. Ezen a poszton szükség lenne egy kiegyensúlyozottan teljesítő játékosra, mert ugyan mindkét játékos hozott bravúrokat ősszel, de ugyanakkor meglepően bizonytalanok voltak mindketten. Télen lehetséges egy rutinosabb érkező erre a posztra.

Védelem: Két korábbi Vasas játékos, illetve tapasztalt cseh védők is rendelkezésre állnak. Valamint Preklet Csaba személyében egy Olaszországot megjárt hátvéd is csatlakozott immár véglegesen az egri „várvédőkhöz”. Az eddigi teljesítményre nem lehet panasza Simon Antalnak, ám Knakal két fegyelmezetlensége pontokba került csapatának. Az önkritikus cseh nemrég nyilvánosan kért bocsánatot társaitól és az egri szurkolóktól a két kiállítása miatt. Ezért sem meglepő, hogy ő a Heves megyeiek csapatkapitánya. Ide csak egy, vagy két ember kell, hogy meglegyen a létszám, és a minőség. Elengedni viszont senkit sem kell.

Középpálya: Rutinos játékosok alkotják a csapatrészt. Jobbára olyan játékosok, akiket Simon korábbról ismer. Ilyen a már említett Németh Norbet, aki húzóembere és egyben házigólkirálya a piros-kékeknek, vagy ki lehet emelni Szasa Dobrics, Csedomir Pavicsevics, Piller József hármast, akik szintén játszottak a szakember keze alatt, még a Vasasban. A létszám itt is megvan, a minőség már kevésbé, hiszen az osztrák Stanislaw nem kimondottan középpályás, ahogy Katona Attila sem. Ezek ellenére ez az a csapatrész, ahol a legkevésbé van szükség változtatásra.

Támadók: Ami elég volt a másodosztály megnyeréséhez, az kevés az NB I-ben eddig. Hiányzik egy klasszikus, meccseket eldönteni képes támadó a keretből. Hiába Goran Vujovics, Koós Gábor vagy akár a korábbi ferencvárosi Igor Pisanjuk, hárman együtt szereztek kettő (!) gólt az első tizenöt fordulóban. Vujvics be sem talált ebben a periódusban. És ez igen nagy kritika a támadójátékra.

Konklúzió: A helyzeteket az egriek is kidolgozzák, ám ki is hagyják azokat. Ebben leginkább Goran Vujovics jár az élen, aki az elmúlt időszakban jobbára végig a pályán volt, ám gólt még nem szerzett. Ami tehát a csapatrészeket illeti, a kapus-, és a csatárposzt számít hiányposztnak az egrieknél. Mert nem várhatja senki, hogy Németh Norbert vigye egymaga a csapat szekerét. Minden más téren csak apróbb szerkezeti változtatásokra lehet inkább szükség az előre lépéshez.

Anyagi lehetőségek:

Amióta tavasszal Jámbor János átvette a csapat tulajdoni jogát, a klub anyagilag stabilan működik. Igaz a kiadások rendkívüli mértékben megnehezítik a tulajdonos dolgát. Főleg az albérlet díjai, mert mint ismeretes, az egriek nem játszhattak/játszhatnak hazai pályán. De erről később. Ami a fizetéseket illeti, a hevesieknél is nyugalom van. Minden játékos időben, és pontosan megkapja a jussát, ami ritka manapság. Így a játékosoknak tényleg csak a futballra kell koncentrálniuk.

Egyéb nehézségek:

Leginkább a stadion-kérdés a nehézség, hiszen olyan anyagi kiadásokat generál, hogy nem játszhatnak hazai pályán az egri legények, aminek következtében előbb Miskolcra, majd Debrecenben végül a Vasas Fáy utcai stadionját kellett bérbe venni. Így nemhogy jegybevétel, még az az élmény sincs meg, hogy több ezer heves megyei szurkoló buzdítja Németh Norbertéket. A stadionban még csak épül a világítás, valamint zajlanak az egyéb beruházások, hiszen még jócskán van mit csinosítani a stadionon. A kerítések és a kiszolgálóhelységek ugyan már az előírtaknak megfelelően lettek felújítva, ám a lelátó egyes részeit mind a mai napig renoválják, ami szintén csak a költségeket növeli. Márciusra talán kész lesz a stadionban a világítás, és akkor az egriek ismét odahaza játszhatják bajnoki mérkőzéseiket, akár telt ház előtt.

Az edző:

Simon Antal személye megkerülhetetlen, ha az egri futballról van szó. A szakember már játékosként is szolgálta a klubot. Mi több, ő lőtte az utolsó NB I-es gólt a hosszú tetszhalott állapot előtt. Hogy aztán az előző idényben immár edzőként térjen vissza korábbi sikerei színhelyére, és juttassa fel az Egert a legmagasabb osztályba. Több helyen dolgozott. Másodedzőként részese volt a ZTE bajnoki cmének 2002-ben, majd a Bajnokok Ligájában a Manchester United legyőzésének. Vezetőedzőként ült többek között a Vasas, a Zalaegerszeg és a Szolnok kispadján is az NB I-ben, így van rutinja, hogy sikeres legyen az egriekkel.

A csapat statisztikái az első 15 fordulóban:

Házi góllista: Németh Norbert 7 gól, Igor Pisanjuk, Szasa Dobrics, Koós Gábor, Dusan Pavlov, Farkas Ádám 1-1 gól

Leghosszabb veretlenségi sorozat: 2 mérkőzés: 5-6., 8-9., 11-12. forduló

Leghosszabb vereségsorozat: 3 mérkőzés: 13 és 15. forduló között

Leghosszabb kapott gól nélküli sorozat: 2 mérkőzés: DVSC 1-0, Kaposvár 0-0

Leghosszabb lőtt gól nélküli sorozat: 3 mérkőzés: 9 és 11. forduló között: Kaposvár 0-0, Kecskemét 0-2, Pécs 0-0

Gavalovits Sándor