Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában: 2. rész – portugál, török, román, belga, és szerb bajnoki körkép

Valahol Európában: Radványi Géza 1947-es filmsikerének filmcímét kölcsönöztük új, heti cikk-járatunknak. A minden hét elején megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk, hanem itthon máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a san marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1. közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. A hétvégi összefoglaló második részében a portugál, a török, a román, a belga, és a szerb bajnokságot vesszük górcső alá.

Portugália – SuperLiga
Ismét élre állt a Porto, igaz továbbra is fej-fej mellett áll a Benficával. A ,,Sárkányok” rangadót nyertek Bragaban, a sziklába vájt stadionban, míg a lisszaboniak otthon, az élvonalban idén is megragadni kívánó Olhanensét verték meg. A Vidi EL ellenfele, a Sporting Lisszabon idegenben ért el 2-2-es döntetlent a Moreirensével, bár az így megszerzett 1 egységgel is feljött már a 7. helyre. A zöld-fehérek idén még nem értek el ilyen ,,szédítő” magasságot a táblázaton.
A 8. forduló eredményei:
Beira-Mar – Guimaraes 2-2
Benfica – Olhanense 2-0
Nacional Funchal – Estoril-Praia 1-0
Vitória Setubal – Rio Ave 3-5
Académica Coimbra – Gil Vicente 2-2
Braga – FC Porto 0-2
Moreirense – Sporting Lisszabon 2-2
Pacos de Ferreira – Marítimo Funchal 2-2

A bajnokság élmezőnye: 1. Porto 26 pont, 2. Benfica 26 pont, 3. Braga 17 pont, 4. Rio Ave 17 pont,… 7. Sporting 11 pont.

Törökország – Süper Lig
Nehezen, de nyert az éllovas Galatasaray Elazigban, így megtarthatta vezető helyét. Feljött a második helyre az idei szezont gyengébben kezdő Fenerbache, ugyanis az eddig előtte álló Antalyaspor csak döntetlent tudott kiharcolni a két éve még BL résztvevő Bursaspor otthonában. A 13-szoros ligaelső Besiktas szintén erőre kapott, már a negyedik helyen áll.
A 13. forduló eredményei:
Besiktas – Akhisar Belediyespor 3-1
Mersin Idmanyurdu – Karabükspor 2-1
Kasimpasa – Orduspor 1-1
Elazigspor – Galatasaray 0-1
Bursaspor – Antalyaspor 1-1
Gaziantepspor – Büyüksehir Belediyespor 2-1
Sivasspor – Kayserispor 4-2
Fenerbache – Genclerbirligi 4-1
Trabzonspor – Eskisehirspor 0-3

A bajnokság élmezőnye: 1. Galata 25 pont, 2. Fener 23 pont, 3. Antalyaspor 23 pont, 4. Besiktas 22 pont,… 7. Trabzon 19 pont.

Románia – Liga 1
A kolozsvári rangadóról már beszámoltunk, Légiósfigyelő rovatunkban, Vass Ádám révén. Sajnos a Csefere győzelme ellenére még továbbra is nagyon le van maradva az első Steauatól, amely Brassóban kapott ki. A másik két bukaresti ,,nagyágyú”, a Dinamo és a Rapid továbbra is egymást előzgeti a középmezőny közepén.
A 17. forduló eredményei:
Gaz Metam Medias – Petrolul–Ploiesti 2-0
Concordia Chiajna – Gloria Bistrita 2-1
Dinamo Bukarest – Otelul Galati 2-1
Universitatea Cluj – CFR Cluj 1-2
Ceahlaul Piatra Neamt – Rapid Bukarest 0-0
Astra Giurgiu – Pandurii Targu Jiu 4-1
Turnu-Sverin – Viitorul Constanta 2-2
FC Vaslui – CSMS Iasi 3-0
FC Brassó – Steaua Bukarest 3-1

A bajnokság élmezőnye: 1. Steaua 41 pont, 2. Astra 34 pont, 3. Pandurii 33 pont, 4. Vaslui 31 pont, 5. CFR 28 pont,… 7. Dinamo 26 pont, 8. Rapid 26 pont.

Belgium – Jupiler Pro League
Magyaros rangadóként írhatnánk akár a Beerschot és az Anderlecht összecsapásáról, de nem sok értelme lenne, lévén, hogy Bodor Boldizsár csak padozott a hazaiaknál, míg a vendégeknél nyílt(?)titok(?), hogy Juhász Roland több nem lép pályára a brüsszeliek mezében. Köteles László még mindig nem álhatott vissza a Genk kapujába, s csapata a hétvégi remijével már 8 pontnyira van lemaradva az éllovastól.
A 17. forduló eredményei:
Standard Liége – Lierse 3-0
Beerschot – RSC Anderlecht 1-4
Gent – Zulte-Waregem 0-1
Kortrijk – Cercle Brügge 3-1
KV Mechelen – Waasland-Beveren 0-1
RAEC Mons – KSC Lokeren 1-2
FC Brügge – Charleroi 1-0
KRC Genk – Leuven 1-1

A bajnokság élmezőnye: 1. Anderlecht 37 pont, 2. Zulte-W. 33 pont, 3. Lokeren 33 pont, 4. Genk 29 pont, 4. FC Brügge 28 pont,… 7. Standard 26 pont,… 12. Beerschot 17 pont.

Szerbia – SuperLiga
A Partizan hengerelve, a Zvezda nehézkesen, 1-0-s hátrányból felállva nyerte meg saját mérkőzését, így maradt az 5 pontos differencia a két szerb óriás között. Az utolsó helyre visszacsúszó Smederovo már kezd leszakadni a bennmaradó helyektől, az újonc Donji, és a Nis egyelőre sikeresen menekül.
A 14. forduló eredményei:
Javor Ivanjica – Radnicki Nis 2-0
Rad Belgrád – Novi Pazar 2-0
Hajduk Kula – Donji Srem Pecinci 3-2
OFK Belgrád – Spartak Subotica 1-0
Vojvodina Novi Sad – Radnicki Kragujevac 0-0
Sloboda Uzice – Crvena Zvezda 1-2
FK Jagodina – BSK Borca 2-0
Partizan Belgrád – FK Smederevo 4-0

A bajnokság élmezőnye: 1. Partizan 36 pont, 2. Crvena Zvezda 31 pont, 3. Jagodina 26 pont, 4. Vojvodina 25 pont, 5. Rad 24 pont.

Szerző: Balogh József