Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

VB 2014: Német iskolafoci a házigazda ellen rekordokkal

Nem így tervezték. Rekordok már az első félidőben elkezdtek megdőlni. Elsőként a világbajnokságok örök góllistája íródott át, miközben a germánok már-már alázó félidei játékkal rukkoltak ki.

Brazil bánat. – fotó: fifa.com

Nagy kérdés volt, hogy a brazilok hogyan pótolják a sérült Neymart, illetve az eltiltott Thiago Silvát. Nos, Luiz Felipe Scolari Dante és Bernard személyében találta(?) meg a megoldást. Míg a másik oldalon Klose ismét kezdőként léphetett pályára. Imígyen pedig Müller jobbról, Özil balról, Kroos pedig középről támogathatta meg a Lazio csatárát, aki ezen a találkozón megelőzhette Ronaldót a vb-góllövőlista élén. A találkozó első pár perce brazil támadással indult, ám a germánok gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést, aminek következtében Thomas Müller Kroos szögletét belsőzte César mellett a kapuba, a gól után sem álltak le Löw fiai. Alig telt el a félidő fele, amikoris három perc alatt kapott hármat a Selecao. Klose rekorder lett, majd Kroos két perc alatt rúgott kettőt, míg a habot a tortára Khedira tette fel alig fél óra elteltével. A Lazio csatára Müller eltört lövése után előbb Césarba lőtt, a kipattanót ellenben a bal alsóba helyezte, Kroos előbb Lahm passza után lőtt teljesen üresen, majd Khedirával kényszerítőzve vette be a házigazda kapuját. Hogy mi történt a brazilokkal, rejtély, ennek következtében Khedira is egyedül maradt a kapuval szemben. Mintha nem is az ötszörös világbajnok lett volna a pályán az első játékrészben. Hogy az első félidő végén felhangzó füttykoncert minek szólt, sejtjük.

Miroslav Klose az új gólrekorder: 16 góllal a vb góllövőlista élén. – fotó: fifa.com

A szünetben felrázta övéit Scolari, aki kettőt is cserélt, így valamelyest feljavult a Selecao játéka, helyzetei is adódtak. Oscar, majd Paulinho is tesztelte Neuert, aki mindegyik esetnél a helyén volt. Paulinho ráadásul előbb középre lőtt, majd Neuer másodszor már nagyot védett. Az idő előrehaladtával a németek kijöttek a szorításból, amit jelzett Müller két helyzete is, az egyiknél César kaparta ki a jobb felső elől, majd a védők rossz passzolgatása végén csapott le a játékszerre, és ismét a kapusnak kellett mentenie. A brazilok hiába álltak fel támadólag a második játékrészre, a német kontrákban ott volt az életveszély, nem is mindig állt a helyzet magaslatán a hazai védelem. A szurkolók a kezdeti helyzeteket a szurkolók is értékelték, igaz amint Fred labdához ért, rendesen kifütyülték. A hatodik gól végképp eldöntötte, hogy Brazília történelmi vereséget szenved, aztán tíz perccel a vége előtt André Schürrle egy szépségdíjas góllal tette fel a koronát a németek teljesítményére. Míg a braziloknak Oscar révén apró szépségtapaszt jelentett az utolsó gól.

Hétszer örülhetett a Nationalelf. – fotó: fifa.com

A kérdés adott, vajon Neymarral és Thiago Silvával más lett volna a találkozó végkimenetele? Azonban ezt a mostani német válogatottat nem lehet leírni. A Selecao ezzel a kiütéses vereséggel több rekordot is átírhatunk: Miroslav Klose tizenhat góljával a lista élére állt, Brazília történelme legcsúfosabb világbajnoki vereségét szenvedte el, a germánok az elmúlt négy világbajnokságon egyaránt eljutottak a finálé kapujáig: 2002-ben ezüst, 2006-ban bronz, 2010-ben bronzérmet szereztek Miroslav Kloséék, ezúttal pedig csak egy karnyújtásnyira az aranyérem. A fináléban azonban biztosan nem lesz ilyen könnyű dolga Joachim Löw csapatának, lévén nem egy megroppant, szétesett társasággal kerül majd szembe vasárnap.

Brazília – Németország 1-7 (0-5)
Belo Horizonte, 57.483 néző, vezette: Marco Antonio Rodriguez Moreno (mexikói)
Brazília: J. César – Maicon, D. Luiz, Dante, Marcelo – Fernandinho (Paulinho, a szünetben), Luiz Gustavo – Hulk (Ramires, a szünetben), Oscar, Bernard – Fred (Willian, 70.)
Németország: Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels (Mertesacker, a szünetben), Höwedes – Schweinsteiger, Khedira (Draxler, 76.) – Müller, Kroos, Özil – Klose (Schürrle, 58.)
g.: Oscar (90.) ill.: Müller (11.), Klose (23.), Kroos (24., 26.), Khedira (29.), Schürrle (69., 79.)
s.: Dante (68.)
kiállítás:

Gavalovits Sándor