Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az idei a fiatalok éve lehet Barcelonában

Az utóbbi évekkel ellentétben idén nincs túl nagy választék a támadósorban a Barcelonánál, Luis Suarez eltiltása pedig még inkább megnehezíti Luiz Enrique dolgát.

Ezt idén akár tööbször is láthatjuk/Kép: www.fcbarcelona.com

Gyakorlatilag Messi, Neymar és Pedro az a három ember a keretben aki a jelenlegi keretben támadónak számít. Kiegészülve Suarezzel, még mindig kicsinek tűnik a létszám. Talán még szóba jöhet a kölcsönből visszatérő Rafinha, vagy a korábban a széleken is megforduló Iniesta is, de így elsőre eléggé karcsúnak tűnik a kínálat.

Itt jönnek a képbe a fiatalok. A klub filozófiájának része a fiatalok beépítése, akikből van jó néhány. Tavaly az U19-es csapat megnyerte az első UEFA Youth League-t, a B csapat pedig harcban volt a feljutásért. Tehetséges fiatalokkal tehát tele a padlás, és ez a fennálló helyzet a szűk létszámot illetően komoly lehetőségeket tartogat számukra. Hogy kikre is pontosan? Nézzünk néhány példát!

Az első számú jelölt mindenképpen a marokkói származású Munir El Haddadi. A 18 éves fiú az előző szezonban 10 meccsen 11 gólt szerzett az ifi BL-ben. Fiatal kora miatt a Barca B-ben is mindössze 11 meccset tudhat maga mögött, de azokon is szerzett 4 gólt. A statisztikák persze jól mutatnak, de a gólok számánál már csak az lenyűgözőbb, ahogyan szerezte őket. El Haddadi nem válogat. Lő gólt fejjel, lábbal, közelről, távolról, cselek után, neki nem számít. Aki látta már őt játszani, az nem azon elmélkedik hogy eljuthat-e a felnőtt csapatig, hanem csak az: mikor. A felkészülés során megkapta a lehetőséget az edzőtől, és élni is tudott vele, így nem lenne meglepő ha idén többször is szóhoz jutna.

Hozzá hasonlóan nagy jövő előtt áll a vele egykorú spanyol utánpótlás válogatott szélső, Adama Traore. Amit elmondtunk El Haddadiról azt elmondhatjuk itt is. Fantasztikus ez az ember. A sebessége és a dolgok amiket a labdával tud, nagyon elgondolkodtatóak. Főleg az ifi BL-ben tavaly volt szembetűnő, amikor a vele egykorúakkal szemben parádézott. Konkrétan azt csinált az ellenféllel amit akart. Jöhettek ahányan akartak, ő lefutott, kikerült, lecselezett mindenkit, és gyakran a befejezést át is engedte másnak az akció végén, amolyan Barcás szokás szerint. Robbanékonysága és önzetlensége miatt ő is bármikor hasznára lehet már most is a felnőtt csapatnak, de El Hadaival ellentétben ő már bemutatkozhatott az előző szezonban. Csereként beállva már pályára lépett, és a pályán töltött időt hasznosan töltötte el, nagyon jók voltak a reakciók a teljesítményét illetően.

Egy szezon viszont így is elég hosszú, több fronton kell helytállni, becsúszhatnak sérülések is, így okkal reménykedhet még néhány játékos a második csapatból is. Csak hogy említsünk párat: Maxi Rolón, Dongou, vagy Sandro is bemutatkozhat az előttünk álló szezonban. Ehhez azonban az is kell, hogy kellően alázatosak legyenek, és megdolgozzanak a lehetőségükért. Gerard Deulofeu nem tette magát oda olyan keményen ahogy kellett volna, így megint kölcsönbe került. Neki nem adatik meg az ami a fentieknek összejöhet, azaz egy soha vissza nem térő esély a bizonyításra a világ egyik legjobb csapatánál.

Baranyai Balázs