Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: Dzsudzsák-gólpasszal nyert a Dinamo

Az Európa-liga első fordulójában fontos idegenbeli győzelmet aratott a Dzsudzsák Balázs végig a soraiban tudó Dinamo Moszkva. Szoros meccsen győzött az Inter és a PSV Eindhoven, csak döntetlenre volt képes Azerbajdzsánban a St. Etienne.

Gólt ünneplő Dinamo-játékosok – uefa.com

F-csoport

FK Qarabakh – St. Etienne: 0-0
Baku, Tofig Bahramov Republican stadium, vezette: Steven McLean (skót)
Qarabakh: Sehic – Agolli, Sadiqov, Guseynov, Medvedev – Richard, Garayev – Muarem (Dias, 80.), Chumbinho (Nadirov, 46.), George (Aleskerov, 70.) – Reynaldo.
St. Etienne: Ruffler – Brison, Pogba, Sall, Baysse – Cohade (Diomande, 87.), Clement – Gardel, Corgnet (Saint-Maximin, 50.), Monnet-Paquet, Erding (Lemione, 75.).
Sárga lap: -, ill. Clement (64.), Gradel (67.).
Kiállítva: -, ill. -.

Az Azerbajdzsánban vendégszereplő St. Etienne gyorsan magához ragadta a kezdeményezést, s már a 3. percben közel került a vezetés megszerzéséhez: Max Gradel végezhetett el szabadrúgást, s bár a kísérlet igazán komoly veszélyt jelentett a hazaiak kapujára, Ibrahim Sehic bravúrral hárítani tudott. A következő mintegy fél óra is elsősorban a vendégek szájíze szerint alakult, ám a vezető találatot mégsem sikerült megszerezniük. Ez kis híján megbosszulta magát a találkozó 38. percében, amikor Marinaldo Chumbinho tizenhatos előteréből eleresztett lövését csak nagy bravúrt bemutatva tudta védeni Stephane Ruffier. Néhány perccel később szintén a házigazda támadott, s egymás után kétszer is komoly lehetőség adódott Reynaldo előtt, ám az azeriek brazil támadó középpályása egyik esetben sem tudott élni a lehetőséggel.

Az első játékrész gólnélküli döntetlennel zárult, ám a folytatás is hasonlóan alakult, ahogy az első felvonás befejeződött. A 62. minutumban ugyanis ismét Reynaldo előtt adódott nagy lehetőség, ám a 25 éves futballista a tizenhatoson belül egy keveset tévedett, s a léc fölé bombázott. Hét perccel később – a változatosság kedvéért – ismét Reynaldo próbálkozott megtörni a jeget, ám a jobb alsó sarok felé tartó lövését védeni tudta Ruffier kapus.

Bár a Qarabakh többet tett a győzelem kiharcolásáért, az összecsapás végül 0-0-s döntetlennel zárult, s a pontvesztés mellett amiatt is kesereghet a hazaiak, hogy a mérkőzés 79. percében sérülés miatt le kellett cserélni a macedón támadó középpályásukat, Muarem Muaremet.

Dnipro – Internazionale: 0-1 (0-0)
Kijev, NSK Olimpiyskyi, vezette: Felix Zwayer (német)
Dnipro: Boyko – Strinic, Douglas, Mazuch, Fedeckyj – Rotan, Kankava – Konopljanka, Kravcenko (Skakhov, 67.) (Luchkevych, 74.) Gama – Zozulja (Kalinic, 79.).
Internazionale: Handanovic – Juan, Vidic, Campagnaro – M’Vila – Dodo, Hernanes (Jonathan, 76.), Kuzmanovic (Osvaldo, 62.), D’Ambrosio – Guarín, Icardi.
Gólszerző: D’Ambrosio (71.).
Sárga lap: Zozulja (24.), Strinic (52.), Rotan (60., 68.), ill. Kuzmanovic (27.).
Kiállítva: Rotan (68.), ill. -.

Az F-csoport másik meccsén az Inter Ukrajnában vendégszerepelt, s az előzetes esélylatolgatás alapján nem volt egyértelmű a kupatalálkozó végkimenetele.

Ennek megfelelően nagy küzdelem folyt a pályán – ám sajnos közel sem volt látványosnak nevezhető a bemutatott produkció. Az első félidőben kevés igazi helyzet alakult ki – a 36. percben például Danilo D’Ambrosio próbált veszélyt teremteni az ukrán kapu előtt, ám lapos lövését könnyedén összeszedte Denys Boyko kapus, majd a következő percben Zdravko Kuzmanovic fejelt kapura épp D’Ambrosio beadását követően, ám ez a támadás-befejezés is elkerülte a kaput. Az első negyvenöt perc tehát inkább a test-test elleni küzdelemről és a labdabirtokláson alapuló támadásról – vagy olykor támadgatásról – szólt, kifejezetten kombinatív elemekből igencsak szűkölködtek a csapatok.

A folytatásra nagyobb sebességi fokozatra kapcsoltak a milánóiak, s az 51. percben Fredy Guarín közel volt az előny megszerzéséhez, ám az erős fejese néhány centivel elkerülte a kapufát. Újabb öt perccel később Mauro Icardi lőtt kapura egy kipattanót, ám a hazaiak hálóőre ezúttal is résen volt, csak szöglet lett ennek a támadásnak a vége.
Az első igazán említésre méltó Dnipro-helyzet a 61. perchez köthető, amikor Jevhen Konopljanka lövésre szánta rá magát, s bombája csak néhány centivel húzott el a jobb kapufa mellett.

Mint kiderült, a 68. percben történtek jelentős mértékben befolyásoltak a párharc kimenetelét, hiszen Ruslan Rotan nyolc perc alatt megkapta második sárga lapját is, így idő előtt mehetett zuhanyozni. A kék-fekete mezes vendégek gyorsan ki is használták az emberelőnyt, s Guarín beadása után a 71. percben közeli lövésével megszerezte övéinek a vezetést D’Ambrosio, 0-1.

A mérkőzésből még hátralévő mintegy húsz percben természetesen igyekezett a vendéglátó feltörni az olaszok védelmét, ám nem járt sikerrel, így – jórészt, de nem kizárólag – az emberhátrány miatt elveszítette első Európa-liga-mérközésüket.

A tabella állása:

1. Inter 3 pont (1:0)
2. St. Etienne 1 pont (0:0)
Qarabakh 1 pont (0:0)
4. Dnipro 0 pont (0:1)

E-csoport

Panathinaikosz – Dinamo Moszkva: 1-2 (0-1)
Athén, Apostolos Nikolaidis, vezette: Daniele Orsato (olasz)
Panathinaikosz: Kotsolis – Nano, Schildenfeld, Mendes da Silva, Triantafyllopoulos – Pranjic (Koutroubis, 80.), Lagos (Petric, 75.), Zeca – Karelis, Dinas, Klonaridis (Donis, 58.).
Dinamo Moszkva: Gabulov – Büttner (Granat, 69.), Douglas, Samba, Manolev – Dzsudzsák, Yusupov, Noboa, Ionov – Kokorin (Hubocan, 89.), Kuranyi (Prudnikov, 93.).
Gólszerzők: Dinas (63.), ill. Kokorin (40.), Ionov (49.).
Sárga lap: Triantafyllopoulos (52.), ill. Ionov (66.), Yusupov, (81.).
Kiállítva: -, ill. -.

A magyar szemmel talán legérdekesebbnek ígérkező összecsapást a Panathinaikosz és a Dzsudzsák Balázzsal felálló Dinamo Moszkva vívta, s a magyar válogatott csapatkapitánya gyorsan magához vette az irányítást: már a 9. percben egy remek bal oldali beadással jelentkezett – mint utóbb kiderült, nem az utolsóval ezen az estén -, s Alexandr Kokorin bólintását csak nagy odafigyeléssel tudta védeni Stefanos Kotsolis. Kevesebb, mint negyedórával később jött egy remekbe szabott görög ellentámadás, melynek végén a bal oldalról érkező lapos passzt Danijel Pranjic próbált a jobb alsó sarokba továbbítani – a horvát válogatott középpályás ugyan csak alig, de célt tévesztett. A 28. percben pedig a meccs addigi legszebb jelenete játszódott le: egy váratlan összjáték végén Dzsudzsáknál maradt a labda, s a remek bal lábbal megáldott játékos a tizenhatos bal sarkánál, ballal bombázott – kísérlete kis híján a bal felső sarokba érkezett, ám helyette a felső lécet találta el. Zseniális megmozdulás volt!

Bár többet próbálkozott kapura lövéssel a házigazda, igazán a Dinamo játékában volt benne a gólveszély, olyannyira, hogy a 40. percben már nem lehetett megállítani a vendégeket: egy formás – és ami legalább ennyire fontos, gyors – kontratámadás során Kevin Kuranyi váratlant húz azzal, hogy egyből indította Kokorint, s az üres területre bemozgó, világbajnokságot megjárt támadó higgadtan gurított a kapuba, miután berobogott a büntetőterületen belülre, 0-1.

Az első játékrész slusszpoénját tehát a moszkvaiak sütötték el, de a lendületük a második játékrészre sem csillapodott, sőt. A 49. percben már meg is duplázta az előnyét a Dinamo Moszkva. Történt, hogy Dzsudzsák menetrend szerint ívelésre szánta rá magát, s Aleksej Ionovot meglepően üresen találta meg a labda az alapvonal közelében. Az orosz válogatott jobbszélső hidegvérű cselt mutatott be a kapujából kirontó kapussal szemben, majd higgadtan gurított a gólvonal mögé, 0-2.

Érezhető volt, hogy ez a találat eldöntheti a három pont sorsát, ám a hellének – fanatikus szurkolóiknak is köszönhetően – nem adták fel a szépítés lehetőségét, s a lelkesedésük a 63. percben gólt is eredményezett: Gonzalez Nano jobb oldali szabadrúgására jól helyezkedett Athanasios Dinas, s remekül fejelt a kapu jobb oldalába, 1-2.
Bár az ütközet utolsó fél órájában mindkét kapu veszélyben forgott, az eredmény már nem változott, így Dzsudzsákék remekül kezdték Európa-liga-csoportkörös szereplésüket.

PSV Eindhoven – Estoril: 1-0 (1-0)
Eindhoven, PSV Arena, vezette: Bobby Madden (skót)
PSV: Zoet – Willems, Rekik, Bruma, Brenet – Maher (Ritzmaier, 74.), Hendrix – Wijnaldum – Locadia (Jozefzoon, 65.), de Jong, Narsingh.
Estoril: Kieszek – Rafael, Miguel, Tavares, Mano – Goncalves, Amado – Toze (Babanco, 73.) – Seba (Vaz, 93.), Bruno Lopes (Arthuro, 73.), Miranda.
Gólszerző: de Jong (26. – 11-es)
Sárga lap: -, ill. Seba (61.), Rafael (85.), Mano (85.), Miguel (93.).
Kiállítva: -, ill. -.

A németalföldiek gyorsan ellenfele tudomására akarta hozni, hogy ezen az estén kizárólag hazai győzelem születhet, hiszen a nyáron szerződtetett Luuk de Jong már az első percben gólhelyzetbe került – ám Pawel Kieszeknek sikerült védenie a kísérletet. Negyedórányi játékot követően Joshua Brenet mutatott be remek cselsorozatot, melynek végén egy remek lövőcselt mutatott be, azonban egy hajszálnyival a kapu mellé lőtt – csodás gól lehetett volna. A nagy akarással küzdő eindhovenieket aztán csak szabálytalanul tudta megállítani Mano – a büntetőterületen belül. A jogosan megítélt tizenegyes mögé de Jong állt, aki kíméletlenül használta ki a lehetőséget, 1-0. Még mindig az első játékrészben, a 36. percben jártunk, amikor egy hazai szögletet követően Jeffrey Bruma fejelhetett kapura, aki azonban csak a kapufát találta el.

Ahogy az első félidőt, úgy a másodikat is pazarul kezdték a hollandok: Luciano Narsingh kis híján betalált, ám a kapu jobb oldalába tartó lövését védte a lengyel portás. 59 percnek kellett eltelnie ahhoz, hogy végre igazi luzitán helyzetet jegyezhessünk fel: Bruno Lopes fejelt kapura, s a brazil játékos csupán néhány centit tévesztett.

A meccs hajrájában is mindent megtett az egalizálás érdekében az Estoril, ám ennek ellenére sem járt sikerrel, a házigazda pedig lényegesen több gólszerzési lehetősége következtében megérdemelten gyűjtötte be a három pontot.

A tabella állása:

1. PSV Eindhoven 3 pont (1:0)
2. Dinamo Moszkva 3 pont (2:1)
3. Estoril 0 pont (0:1)
4. Panathinaikosz 0 pont (1:2).

Budai Levente