Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női U17: Siker Portugália ellen

Megtette első lépését az elitkör felé Lévay Andrea együttese, miután a hazai selejtező nyitányán magabiztos futballal két vállra fektette Portugáliát.

Édes a teher: Csányi Diána és társai köszöntik a duplázó Kócsán Petrát. – fotó: mlsz.hu

Előzetesen az egyik legnehezebb csoportnak tartották a szakértők a mieink kvartettjét, hiszen Portugália mellett Svájc és Azerbajdzsán került a négyesbe. Nos, az első mérkőzésen a némileg magasabban jegyzet luzitán válogatott jelentette a megoldandó feladatot. Az MLSZ tudósítása szerint kiegyenlített első félidőt játszottak a csapatok, de a játékrész második felében Krascsenics Petra vezérletével sikerült feltörni a portugál védelmet. Előbb éppen a ferencvárosi lány tesztelte a kapust, nem sokkal később aztán Kócsán Petra ugrott ki, és higgadtan helyezett a hálóba. A hajrában Varga Lucának kellett felszednie egy centerezést Maria Silva elől.

Megérdemelt taps a jutalom Portugália legyőzése után. – fotó: mlsz.hu

Fordulás után folytatódott a magyar dominancia, és az 54. percben Krascsenics beadását Kócsán vágta a hálóba. A folytatásban kisebb helyzetek adódtak mindkét kapu előtt, de az eredmény már nem változott, így megérdemelt sikerrel nyitottak a mieink. A csoport másik összecsapásán a svájciak magabiztos, 5-0-s győzelmet arattak Azerbajdzsán felett.

“Minden okuk megvan a játékosoknak az ünneplésre.” – Lévay Andrea – fotó: mlsz.hu

Lévay Andrea szövetségi edző értékelése: „A lányok nagyon átérezték ennek az Európa-bajnoki selejtezőnek a fontosságát, a játékban fokozatosan javulva, egyre több alkalommal nyerték meg a döntő párharcokat, fordították a maguk javára a döntő játékhelyzeteket. A siker azért is kiemelkedő fontosságú számunkra, mert előzetesen, a nemzetközi ranglistákon elénk sorolták a portugál együttest. A lányoknak minden okuk megvan a jó kezdés utáni ünneplésre, bízom benne, hogy jó önbizalom növelő ez a siker a folytatásra.”

Ami a folytatást illeti, hétfőn Azerbajdzsán ellen lépnek pályára a mieink. A találkozóra 13.30-tól, Bükön kerül majd sor. A csoportból az első két helyezett jut a tavaszi elitkörbe.

Magyarország – Portugália 2-0 (1-0)
Szombathely, Király Sportlétesítmény, 100 néző, vezette: Eliska Kramlova (cseh)
Magyarország: Varga Luca – Csányi Diána, Rozmis Gabriella, Németh Hanna, Pilán Tímea – Török Kitti (Zágonyi Barbara, 78.), Gruber Brigitta (Krascsenics Csilla, 58.), Szakonyi Emese (Vancsik Viktória, 69.), Kócsán Petra, Magyarics Zoé – Krascsenics Petra
Portugália: Ana Oliveira – Margarida Machado (Rita Cheganças, 59.), Costa, Ines Galvao, Beatriz Vieira – Mariana Fong, Diana Gomes – Amado (Marques, 79.), Seca, Leandra Pereira – Silva (Besugo, a szünetben)
g.: Kócsán (34., 58.)
s.: Kócsán (23.), Csányi (80+3.) ill.: Leandra Pereira (71.)

A csoport állása:
1. Svájc 3 p. (+5), 2. MAGYARORSZÁG 3 p. (+2), 3. Portugália 0 p. (-2), 4. Azerbajdzsán 0 p. (-5)

Gavalovits Sándor