Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Brazil siker a párizsi rangadón; Chilét Irán múlta felül

Zsinórban hetedik meccsét nyerte meg Brazília válogatottja. Párizsban a franciák elleni rangadón hátrányból fordítottak Neymarék, a győzelemhez vezető út Oscar góljával nyílt meg.

Oscar találatával egalizált Brazília (forrás: fifa.com)

Franciaország – Brazília 1-3 (1-1)
Helyszín: Stade de France
Vezette: Nicola Rizzoli (ITA)
Gólszerzők: Varane (21′), ill. Oscar (40′), Neymar (57′), Luiz Gustavo (69′)
Sárga lapok:

Franciaország: Mandanda – Evra, Sakho, Varane, Sagna – Matuidi (Giroud 84′), Schneiderlin, Sissoko (Kondogbia 74′) – Griezmann (Fekir 74′), Benzema, Valbuena (Payet 82′)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamp

Brazília: Jefferson – Danilo, Miranda, Silva, Filipe Luis – Elias (Marcelo 90+2′), Luiz Gustavo (Fernandinho 90′) – Willian (Costa 83′), Oscar (Souza 86′), Neymar – Firmino (Adriano 88′)
Szövetségi kapitány: Dunga

Csúcstalálkozót rendeztek meg csütörtökön este Párizsban, hiszen a franciák nemzeti válogatottja a 2014-es vb rendezőjét, Brazíliát látta vendégül.
A hazai publikum már a 8. percben már reménykedhetett válogatottjuk gólszerzésében. A sarokrúgás beívelésére Benzema érkezett jól, ám a Real játékosának fejesét bravúros mozdulattal védett vetődve Jefferson, aki káprázatos mentése után a hálóba zuhant. A francia drukkerek bánatára a labda viszont nem ott landolt, így újabb szöglettel jöhettek a gallok, ám azután már nem kellett izgulniuk a braziloknak. A 20. percben a vendégek is észrevétették magukat Neymar révén. A Barca támadója 16 méterről kísérletezett, viszont löketét nagy védés követte, így Mandanda kapuját sem sikerült bevenni. De a következő minutumban a túloldalon már a vezetést ünnepelhették a kék mezesek. Valbuena szögletből beívelt labdájára Varane érkezett a legjobban, aki fejjel továbbította a Selecao kapujába a játékszert. Jefferson ugyan elvetődött, de ezúttal nem tudott védeni (1-0). Közel tíz perccel a hazai vezetés megszerzését követően újra nagyot védett Mandanda. A franciák hálóőre Firmino távoli kísérletét mentette bravúrral, így továbbra is a galloknál volt az előny. Ez azonban a 40. minutumban megváltozott, hiszen Oscar által jött a brazilok válasza még a szünet előtt. A Chelsea labdarúgója közelről volt eredményes (1-1). A pihenőig már komolyabb helyzet nem alakult ki, így egállal mehettek szusszanni a játékosok.

A fordulást követően kezébe vette az irányítást a brazil nemzeti csapat. Öt percnyi játék elteltével Luiz Gustavo szerezte volna meg az előnyt válogatottjának, azonban a Wolfsburg labdarúgójának 20 méterről leadott lövését Mandanda védeni tudta. Nem úgy, mint 7 perccel később Neymar próbálkozását, aki sikerrel vette célba a franciák kapuját. A katalán klubóriás csatárának lövése a léc alá szállt, ezzel már Brazíliánál volt az előny, hátrányból fordított a Dunga által irányított válogatott (1-2). Hamar válaszolt volna Franciaország, de 3 minutummal a gól után Sissoko közeli lövése nem okozott gondot Jeffersonnak. Még ugyanebben a percben Benzema kapott jó passzt az ívelést követően, ám lövése jócskán a kapu fölött hagyta el a játékteret, így neki sem jött össze az egyenlítés. Jefferson bravúrjára volt szükség a 63. minutumban, amikor Griezmann 25 méterről vette célba a brazilok kapuját, a felső sarokba tartó labdának viszont útját állta a sárga mezes csapat hálóőre. A következő fontos momentum pedig már az újabb brazil gól volt, mellyel az egyenlítés is távolabb került a franciáktól. Willian szöglete után Luiz Gustavo helyezkedett a legjobban, aki fejjel volt eredményes (1-3). Két perccel gólpasszát követően Willian gólt is szerzett volna, de a Chelsea labdarúgójának kísérletét Mandanda szögletre mentette. A hátralévő percekben túlzottan nagy helyzet nem alakult ki, viszont a hajrában még betalálhattak volna a franciák, viszont Fekir 87. percben leadott közeli lövése mellé ment. Ezzel a sikerével Brazília nem csak egy rangadót nyert meg, hanem zsinórban 7. győzelmét könyvelhette el a Dunga által irányított nemzeti csapat, amely igazán jól hangolódott a Chile elleni vasárnapi mérkőzésre. A francia válogatott ugyanezen a napon szintén barátságos meccset játszik az Amerikai Egyesült Államokat 3-2-re legyőző Dániával.

Irán – Chile 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Nekounam (21′), Amiri (50′)

Irán nemzeti csapata Chile ellen lépett pályára, és az idei, Ausztráliában megrendezett Ázsia-kupán is jól teljesítő válogatott meglepte a dél-amerikaiakat. A chileieknél ugyan több kulcsjátékos sem kezdett, mégsem játszott alárendelt szerepet a vendégcsapat. Ennek ellenére a 21. percben Irán szerezte meg a vezetést Nekounam révén, és az első játékrészben több találat már nem is született. Kiegyenlített félidő volt az első, ám a fordulást követően felborult a pálya. Mindvégig a chileiek domináltak, labdabirtoklásban is nagy volt a fölényük, mégis az irániak lőttek újabb gólt. Csupán egy lövésük volt az ázsiaknak, de az kapura ment, sőt, a labda utat is talált a hálóba. Igaz, a gól a szünet után hamar jött, az 50. percben Amiri révén, de a sok chilei próbálkozás ellenére még a szépítés sem jött össze, így elég rosszul hangolt a Brazília elleni vasárnapi mérkőzésre az Alexis Sánchez nevével fémjelzett chilei csapat.

Nagy Dávid