Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar Kupa – Ferencváros: 21!

Kiegyenlített első félidő után kiütötte a bajnokot a Ferencváros a Magyar Kupa fináléjában.

fotó: mlsz.hu

fotó: mlsz.hu

Nem mondhatni, hogy zsúfolt ház előtt léptek pályára a felek a Magyar Kupa 75. fináléjában, ennek ellenére az a tizenötezer drukker, aki kilátogatott a mérkőzésre, kitett magáért. A pályán egyetlen igazi meglepetés volt, ez pedig Nagy Ádám kezdőtizenegybe állítása a Fradi részéről. Hogy Thomas Doll nem húzott zsákbamacskát, bizonyította, a fiatal védő megállta a helyét. Mert ugyan a zöld-fehérek ragadták magukhoz a kezdeményezést, a Videoton tűnt veszélyesebbnek. Az első lehetőség Böde előtt adódhatott volna, ha a játékvezető nem fújja le a támadást les miatt, majd egy vitatott szituáció végén rúghatott szögletet a Doll-legénység, de Iványi nem látott okot beavatkozni, miután Böde a levegőben lökte el Stopirát. A folytatásban aztán Gyurcsó kétszer is hatalmas helyzetbe került, de Dibusz mindkét alkalommal bravúrt mutatott be, hogy aztán Nikolics kerüljön helyzetbe, de blokkolták a lövését. Túl az első félidő derekán megállapíthattuk, hogy a Fradi uralja a mezőnyt, viszont a piros-kékek voltak kapura veszélyesebbek. A Ferencváros jobbára a szélen próbálta megbontani a fehérváriak védekezését, nem sok sikerrel. Ekkor Lamah valószínűleg tisztán lépett ki Gera passza után, de Iványi ismét les miatt állította meg az akciót, pedig Calatayud verve volt a szituációnál, majd Nikolics sodródott ki ígéretes helyzetben.

fotó: vidi.hu

fotó: vidi.hu

A második félidőben aztán szinte a semmiből szerzett vezetést a Ferencváros. Miközben megérkezett a stadion fölé az eső, Varga Roland egy szemre is tetszetős támadás végén előnyhöz juttatta övéit. Ha ez nem lett volna elég a fehérváriaknak, a védelem is szétesett, ugyanis Batik Bence hat perc múltán megduplázta a Fradi előnyét. Varga remekül centerezett, a középpályás pedig bevetődve lőtt Calatayud kapujába. Újabb percek teltek el, és úgy tűnt tud újítani a Videoton, ám a kontrákra berendezkedő Ferencváros már a középpályán sok labdát szerzett vissza, amiből rendre a „hazai” védelem mögé tudott kerülni – a Videoton volt papíron a pályaválasztó. Húsz perccel a vége előtt végleg eldőlt a meccs: Böde ívelt balról az ötös jobb sarkához, ahol Lamah szenzációs fejessel tette fel a pontot az i-re. A ráadás viszont egy szerencsétlen Szolnoki-öngól volt. A válogatott védő oly szerencsétlenül ért bele Varga belőtt labdájába, hogy az a saját hálójában kötött ki. Mezőnyben nem vallott szégyent a Vidi, ám a kapu előtt egyszerűen hiányoztak azok a kulcspasszok, amelyekkel igazi ziccert tudtak volna kialakítani. Mindamellett az időközben lezúduló eső is megnehezítette a csapatok dolgát, de a körülményekhez végül a Ferencváros alkalmazkodott jobban.

fotó: fradi.hu

fotó: fradi.hu

Egy kis kritika is illeti a lefújás utáni pillanatokat: az össznépi eufóriára rányomta bélyegét a kupadöntőhöz nem méltó díjátadó. Csányi Sándor a gyepen adta át az érmeket, és a kupát, de semmi konfetti, semmi külsőség, mintha egy mezei torna fináléját játszották volna a felek. Ezútal sem hozott tehát szerencsét Iványi Zoltán személye a Videotonnak a kupadöntőben.

Videoton – Ferencváros 0-4 (0-0)
Groupama Aréna, 15.000 néző, vezette: Iványi Zoltán (Bozó Zoltán, Georgiou Thedoros – Buzás Balázs – Erdős József, Farkas Ádám)
Videoton: Calatayud – Szolnoki, Juhász, Vinícius, Stopira – Sándor, Simon (Trebotic, 63.) – Gyurcsó, Kovács I. (Feczesin, 71.), F. Oliveira (Álvarez, 63.)– Nikolics
Ferencváros: Dibusz – Dilaver, Pavlovic, Batik, Ramírez (Bönig, 89.) – Gera (Csukics, 87.), Somália, Nagy Á. (Gyömbér, 70.) – Varga R., Böde, Lamah
g.: Varga R. (54.), Batik B. (60.), Lamah (69.), Szolnoki (86.)
s.: Oliveira (33.), Juhász R. (45.), Calatayud (61.) ill.: Batik (13.), Gera (67.)

Kupagyőztes a Ferencváros.

Gavalovits Sándor