Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Horvát Kupa: Tizengyesekkel győzött a fővárosi Dinamo!

A Horvát Kupa fináléjában az ország egyik fővárosi csapata, a sokszoros győztes Dinamo Zagreb együttese az RNK Slipttel szállt harcba a trófea megszerzéséért. A Splitet a papírforma alapján kicsit sem várták a fogadóirodák sem esélyesnek, sőt – mégis a Dinamo bicskája beletörni látszott ellenfelébe, viszont a tizenegyespárbaj után mégis a zágrábiak örülhettek!

11203169_882215645185535_4819745536166412342_n

Érthetően nagy volt a Dinamo játékosainak az öröme a győztes kupadöntőt követően, melynek végén Machado (10) tizenegyese döntött! (forrás: facebook.com/dinamo)

Dinamo Zagreb – RNK Split 0-0, tizenegyesekkel: 4-2
Helyszín: Maksimir Stadion, Zágráb
Kiállítva: Galovic (95′)

Az eddigi 13-szor kupagyőztes Dinamo az utóbbi években az Európa Ligában és az élvonalbeli bajnokságban pozícióját megszilárdító Splittel mérkőzött meg a döntőben. A zágrábiak ellenfele még sosem nyert bajnokságot az élvonalban, valamint a nemzetük kupáját sem sikerült elhódítania. A sokkal nagyobb múlttal rendelkező zágrábi klub tehát szép számmal gyűjtögette eddig a trófeákat, ami a kupát illeti, és a Split ellen szerette volna ezt a jó sorozatot folytatni. Legutóbb 2012-ben tudta elhódítani a Horvát Kupa trófeáját a Dinamo.

A mérkőzés korai szakaszában mindkét részről csak a sárga lapok szaporodtak, a gólok még várattak magukra. A sokkal esélyesebbnek vélt Dinamo nem találta a Splitre az ellenszert, és több mint félórányi játék után is gólmentes volt a finálé. A szünethez közeledve is csak a sárga lapos figyelmeztetések kerülhettek a bíró jegyzőkönyvébe, hiszen gólt nem láthatott a publikum az első félidő végeztével. Ez mindenképp a fogadóirodák alapján is nagyon leírt Split javára írható.

A fordulás után is tartott a gólcsend, és a cserék sem tudtak gólok tekintetében hozzátenni a Dinamo játékához. A Splitnek dolgozott az idő, hiszen a klub első kupafináléját játszotta, és egyre inkább érett a hosszabbítás, de az mindenképpen pozitívum lehetett a csapat tagjainak, hogy a papírforma ellenére nem hogy több góllal, de még eggyel sem tudott vezetni ellenfelük. A Split vezetőedzője a végére tartogatta a cseréket, így az ő csapata szállhatott be a kétszer tizenöt perces hosszabbításba elvileg frissebb játékosokkal.

A hosszabbítás elején viszont bajba került a Split, hiszen a 95. minutumban Galovic a kiállítás sorsára jutott! Ezzel nagy lehetőség adódott a zágrábi klub előtt, hogy kihasználja emberelőnyét. Az extra játékidő sem hozott gólt, és annak ellenére, hogy nagy mezőnyfölény jellemezte a meccs egésze alatt a zágrábiakat, és sokkal többet is veszélyeztettek, a Split kapuja is bevehetetlennek bizonyult. Ugyanakkor a Dinamo ellenfele összesen csak egy kapura tartó lövést tudott felmutatni.

A büntetőpárbajt a Split kezdte, Barbaric pedig nem hibázott, ahogy a fővárosi klub részéről Henriquez is betalált (1-1). A második sorozat kihagyott tizenegyessel indult, Rog nem tudott gólt szerezni, viszont zágrábi részről Taravel sem rontott, így előnybe került a Dinamo (2-1). Blagojevic is a rossz szériát folytatta, ő sem tudott betalálni, nem úgy, mint Pivarić! Így már kettővel vezetett a Dinamo (3-1). Fontos pillanatok következtek a Split részéről, hiszen ezen a lövésen múlt a folytatás. Mrsić azonban értékesítette a tizenegyest a negyedik körben, ám bánatára Machado is, így a zágrábi klub diadalmaskodott (4-2)!

Fennállása 15. kupagyőzelmét ünnepelhette ezzel a Dinamo Zagreb csapata, amelynek nagy mezőnyfölénye és sok kapura tartó lövése (39-ből 16!), valamint a hosszabbításban bekövetkezett emberelőnye ellenére igencsak meggyűlt a baja a Splittel. Az ezüstérmes klub korábban sosem jutott fináléba, a döntőben pedig már elsőre nagy tettet vittek véghez azzal, hogy a toronymagas esélyes Dinamo csapatát gólképtelenné tették több, mint 120 percen keresztül.

A Dinamo Zagreb az alábbi években lett kupagyőztes:
1941, 1994, 1996, 1997, 1998, 2001, 2002, 2004, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2015

Nagy Dávid