Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Felkészülés: USA először gyűrte le Hollandiát! – videóval

Kellett a nagy hajrát az Egyesült Államoktól, ugyanis az amerikai válogatott az utolsó, valamint az utolsó előtti percben is betalált, és ez volt a sorsdöntő, annak ellenére, hogy a hollandok lőttek három gólt! Ez egyben történelmi siker is volt, ugyanis a két válogatott 5 egymás elleni meccsén először nyertek a tengerentúliak! Eközben Skócia is egy góllal tudott nyerni.

CGw4GRYU8AAzOQU.jpg large

Nagy, s egyben történelmi sikert aratott USA! (forrás: twitter.com/ussoccer)

Hollandia – Amerikai Egyesült Államok 3-4 (1-1)
Helyszín: Amszterdam, Amsterdam Arena – 46.000 néző
Vezette: Martin Strömbergsson (SWE)
Gólszerzők: Huntelaar (27′, 49′), Memphis Depay (53′), ill.  Zardes (33′), Brooks (70′), Williams (89′), Wood (90′)

A felkészülés jegyében Hollandia az Amerikai Egyesült Államok labdarúgó-válogatottját látta vendégül. Igencsak eseménydús találkozó kerekedett ki a két csapat ütközetéből, s a 16. percben Zardes vágta volna be a holland kapuba a kipattanót, de a labda Cillessené lett. Majd három perccel ezután is USA veszélyeztetett, azonban Bradley lökete a kapufán csattant! A 22. minutumban is Cillessennek kellett résen lennie – ekkor Shea lövését védte a holland hálóőr. A 26. percben éledt Hollandia, de Huntelaar lövését még blokkolták, ám a következő minutumban már célba ért a Schalke támadójának fejese! A csatár Depay beívelését váltotta gólra (1-0). Hamar jött viszont a válasz, ugyanis a 33. percben Johnson beadását briliánsan tudta behúzni a kapuba Zardes (1-1). A 45. percben Wijnaldum is eredményes volt, azonban találatát les miatt érvénytelenítették, így nem tudtak előnyre szert tenni a hollandok.

A fordulás után Hollandia volt aktívabb, s a 48. percben van Persie fejjel próbált betalálni, de a Manchester United csatárának kísérletét Guzan kivédte. Majd a következő percben ismét fejjel volt eredményes Huntelaar! A holland játékos Wijnaldum beívelése után szerzett ismét vezetést válogatottjának (2-1). Újfent jött a gyors válasz, de Brooks 51. percben szerzett találatát annullálta a svéd játékvezető. De így sem kellett túl sokat várni a meccs újabb góljára, ám ezt Hollandia szerezte! Az 53. minutumban Huntelaar erőteljes lökete változtatott irányt Depay-on és így utat talált a labda az amerikai kapuba (3-1). Ezt követően a 63. percben Wijnaldum növelte volna háromgólosra Hollandia előnyét, de Guzan a helyén volt. A következő percben Zardes zárkóztatta volna fel USA-t, de lövését kivédte Cillessen. A 70. percben egy labdaszerzést követően szép támadást vezetett az amerikai válogatott, a kapu előterében pedig a túloldalon érkező Brooks elé gurította a labdát Yedlin, előbbi pedig nem hibázott (3-2). Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt egalizálni akart Diskerud, de büntetőterületen belüli lövése mellé ment. Innentől viszont nem sokat kellett várni, és eljött a végjáték, ami drámai sikeredett! A 89. percben USA szögletét az érkező Williamshez fejelte a védő, majd az amerikai lökete megpattanva egy hollandon a léc alá vágódott (3-3)! Egy perccel később pedig minden eldőlt! Bradley káprázatosan jutott túl a holland játékosok javán, nagyszerű szólóját követően pedig Morrisnak passzolt, aki pedig Wood elé tálalt, s utóbbi jól vette célba a kaput közelről! Mindez azt jelentette, hogy kétgólos hátrányból felállva fordított és nyert meccset az Egyesült Államok labdarúgó-válogatottja (3-4)! Történelmi sikert arattak a tengerentúliak, ugyanis a két nemzeti csapat eddigi 5 meccse közül először sikerült nyerniük az amerikaiaknak!

Skócia – Katar 1-0 (1-0)
Gólszerző: Ritchie (41′)

Skóciával az első játékrészben valamelyest fel tudta venni a versenyt Katar, azonban a hazaiak felé billent inkább a mérleg nyelve. A skótok jobbak voltak kicsivel labdabirtoklás terén (53-47%), és kétszer annyi lövésük (4) találta el a katari kaput, mint az ellenfélé, de a vendégek hálóőre is állta a sarat, de “csak” a 41. percig! Ekkor Ritchie volt eredményes, és előnyét a szünetig, s a meccs végéig is megőrizte Skócia (1-0). A fordulást követően a hazaiak 9 lövéséből csak 2 – míg a vendégek 2 kísérletéből 1 – ment kapura, azonban gól már egyik oldalon sem született, így papírforma győzelmet jegyezhettünk fel a találkozót követően.

Nagy Dávid