Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Canada ’15: Thriller svéd-nigériai koprodukcióban, USA magabiztos volt

Megkezdődött a D. csoport is a női világbajnokságon, és fordulatos összecsapáson szerzett egy pontot Nigéria Svédország ellen. A USWNT Megan Rapinoe vezérletével lépte le Ausztráliát.

Pedig két góllal is vezettek a skandinávok... - fotó: fifa.com

Pedig két góllal is vezettek a skandinávok… – fotó: fifa.com

 

Gólínséges A-, és gombócból is sok B. csoportos meccsek után az egyik favoritnak tekintett Svédország lépett pályára Nigéria ellen. Lotta Schelinéket tartották az összecsapás esélyesének, ami a szünetig ült is. Az első játékrészben ugyanis az afrikai együttes jobbára védekezésre kényszerült, minek ellenére azért akadt helyzete. Viszont a skandináv hölgyek olyannyira offenzíven futballoztak, hogy csak idő kérdése volt mikor szerzik meg a vezetést. Nos erre a 21. percig kellett várni, amikor is egy szögletet követően a zöldek kilencese saját kapujába szerencsétlenkedte a játékszert. Tíz perccel később aztán Nilla Fischer találatával már kettővel mentek Pia Sundhage tanítványai, akik talán csak rémálmukban gondolták, hogy innen felállnak a fekete kontinens képviselői. Ez a rémálom valósággá is vált, hiszen bő tíz perc alatt visszajöttek a meccsbe Edwin Ookon lányai. A dráma azonban még hátravolt. A két afrikai gólra a csereként beállt Sembrant válaszolt, hogy aztán a sokadik svéd megingást ismét kegyetlenül büntessék a zöldek. Ezzel aztán nehéz helyzetbe hozta magát Svédország, merthogy a csoport másik meccsén az Egyesült Államok Megan Rapinoe vezérletével legyőzte Ausztráliát.

Svédország – Nigéria 3-3 (2-0)
Winnipeg, 32.000 néző, vezette: Ri Hyang Ok /észak-koreai/ (Hong Kum Nyo /észak-koreai/, Kim Kyoung Min /dél-koreai/ – Abirami Apbal Naidu /szingapúri/)
Svédország: Lindahl – Rubensson, Fischer, Berglund (Ilestedt, 73.), Nilsson – Asllani (Schough, a szünetben), Seger, Dahlkvist (Sembrant, 57.), Sjögran – Schelin, Jakobsson
Nigéria: Dede – Ohale, Chukwunonye, Ebi, Ebere – Oshoala, Nwabuoku, Ayinde, Okobi – Ordega, Oparanozie
g.: Oparanozie (21., ög.), Fischer (31.), Sembrant (60.) ill.: Okobi (50.), Oshoala (53.), Ordega (87.)
s.:
jó: Fischer, Berglund, Seger, Sembrant ill.. Dede, Oshoala, Ayinde, Ordega

Az örömittas amerikaiak Rapinoe (15) duplájával nyitottak. - fotó: uefa.com

Az örömittas amerikaiak Rapinoe (15) duplájával nyitottak. – fotó: uefa.com

Magyar idő szerint hajnali fél kettőtől lépett pályára a USWNT, azaz az Egyesült Államok válogatottja, amely Ausztrália legjobbjai ellen kezdte a világbajnokságot. A kétszeres világbajnok korán megtörte az auszik ellenállását, hiszen alig negyedóra elteltével Megan Rapinoe talált be. És bár a „kenguruk” az első félórában egyenlítettek, a második játékrész derekán Christen Press ismét előnyhöz juttatta az amerikaiakat, majd a hajrában Rapinoe duplázta meg góljai számát. Lépéselőnybe került a csoportban tehát Jillian Ellis együttese a svédekkel szemben.

Egyesült Államok – Ausztrália 3-1 (1-1)
Winnipeg, 31.148 néző, vezette: Claudia Umpierrez /uruguayi/ (Luciana Mascaraña /uruguayi/, Loreto Toloza /chilei/ – Gladys Lengwe /zambiai/)
USA: Solo – Krieger, Sauerbrunn, Johnston, Klingerberg – Holiday, Lloyd – Press (Heath, 68.), Rapinoe (Brian, 86.), Wambach – Leroux (Morgan, 79.)
Ausztrália: Barbieri – Uzunlar, Alleway (Sykes, 83.), Catley, Foord – Gorry (Kennedy, 80.), Kellond-Knight, van Egmond – De Vanna, Heyman (Simon, 69.), Kerr
g.: Rapinoe (12., 78.), Press (61.) ill.: De Vanna (27.)
Holiday (56.), Rapinoe (64.) ill.: –
jó: Solo, Johnston, Lloyd, Press, Rapinoe ill.: Barbieri, Catley, De Vanna, Kerr

A csoport állása:
1. USA 3 p. (3-1), 2. Svédország 1 p. (3-3), 3. Nigéria 1 p. (3-3), 4. Ausztrália 0 p. (1-3)

Gavalovits Sándor