Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa America (B-csoport): keretek, érdekességek, tudnivalók!

Itt az idő, már nem kell sokat várni és kezdődik a Copa America 44. kiírása, a dél-amerikai országok seregszemléje. Összesen tizenkét csapat küzd meg egymással három csoportba osztva, nézzük, hogy mit rejteget számunkra futballszurkolók számára az ‘B’ jelű kvartett.

Kép forrása: goal.com

Kép forrása: goal.com

A tornához kapcsolódó cikkek:
– Egy helyen az összes felkészülési eredmény!
– Copa America: Íme a torna hivatalos dala
– Copa America: Helyszínbemutató, stadionmustra! – képekkel

A csoportok bemutatása:
Copa America (A-csoport): keretek, érdekességek, tudnivalók!

Argentína: Fogalom a világ labdarúgásában. Röviden így lehetne jellemezni az argentin futballt, a 44. Copa América legnagyobb esélyesét. Eddig 14 alkalommal győztek a kontinenstornán, de mégsem rekorderek. Utoljára 1993-ban sikerült az ecuadori rendezésű Copán sikerült magasba emelniük a trófeát, és minimális elvárás Messiéktől, hogy a döntőbe bejussanak, és ha már ott vannak, akkor illik is nyerni. A nép kedvéért. Bombaerős keretükből természetesen a Messi-Tévez-Higuaín-Agüero-Lavezzi fémjelezte támadósor magasan kiemelkedik, ám ahol a középpályán Mascherano szűri meg az ellen támadásait, és Di María, valamint Pastore és Lamela felel a támadások megszervezéséért, ott nem lehetnek komoly gondok a gólokkal. A védelem lehet az egyetlen gyenge pontja, azt még a korábbi Barcelona edző, Gerardo Martino sem tudta maradéktalanul rendbe tenni. Bár Zabaleta és Demichelis együtt játszanak a Manchester Cityben, néha mintha először találkoznának össze, ám nagy segítségükre lehet Marcus Rojo, aki éppen a városi riválist erősíti. Külön érdekesség, hogy mindössze két olyan játékos került a 23-as keretbe, akik az argentin bajnokságot erősítik: Fernando Gago, és Milton Casco. Az elvárások magasak: csak a győzelem elfogadható!

Kapusok: Sergio Romero (Sampdoria), Nahuel Guzman (Tigres), Mariano Andujar (Napoli)

Védők: Pablo Zabaleta (Manchester City), Facundo Roncaglia (Genoa), Ezequiel Garay (Zenit), Martín Demichelis (Manchester City), Nicolas Otamendi (Valencia), Marcos Rojo (Manchester United), Milton Casco (Newell’s)

Középpályások: Javier Mascherano (Barcelona), Lucas Biglia (Lazio), Ever Banega (Sevilla), Roberto Pereyra (Juventus), Fernando Gago (Boca), Angel Di María (Manchester United), Erik Lamela (Tottenham), Javier Pastore (PSG)

Támadók: Lionel Messi (Barcelona), Sergio Aguero (Manchester City), Carlos Tevez (Juventus), Ezequiel Lavezzi (PSG), Gonzalo Higuain (Napoli)

Örökmérleg: Messze a legjobb minden csapat közül. 173 mérkőzésből 11 1 győzelem mellett 31-31 döntetlen és vereség fért még el, gólarányuk pedig több mint imponáló: 422 szerzett góljukra csak 166 válasz érkezett, ez plusz 256-os arány. Az örökranglistát vezetik 364 gyűjtött pontjukkal.

Kép forrása: stadiosport.it

Kép forrása: stadiosport.it

Uruguay: Aki meglepődött azon, hogy nem az argentinok büszkélkednek a legtöbb Copa América győzelemmel, azt gyorsan megnyugtatjuk, hogy nem tévedésről van szó. Ugyanis Dél-Amerika királyai Uruguay-ból származnak. A címvédő, és 15-szörös győztes szinte minden összevetésben felveszi a versenyt ellenfeleivel, akár a múltat, akár a jelent nézzük. Talán a torna egyik kapusával Fernando Muslerával kezdődik a válogatott immáron évek óta (csak a chilei Bravo, és a kolumbiai Ospina mérhetőek vele egy szinten), és ez kellő nyugalmat adhat a védelemnek, és úgy az egész csapatnak egyaránt. Titkos befutónak említik az uruguayi csapatot, de nem is biztos, hogy annyira meglepő lenne egy újabb végső győzelem a részükről. A védelmet az európai topligákban edződő Diego Godín vezeti, olyan társak mellett, mint Atléticós csapattársa José Jimenez, vagy a Coates-Silva kettős. A középpályán szintén ismerős nevekkel találkozhatunk. Nicolas Lodeiro, és Cristian Rodriguez is letették már a névjegyüket, mellettük a fiatalabb korosztály is képviselteti magát. A támadósor legnagyobb hiányzója Luis Suárez, aki a Barcelona színeiben mindent megnyert idén, de a Copát most kihagyja. Helyette viszont ott lesz Edinson Cavani Párizsból, de Stuani, Rodriguez, és Abel Hernandez miatt sem kell aggódnunk. Az argentinok toronymagas esélyesei csoportjuknak, és minden csak azon múlik, hogy Cavaniék mire jutnak Paraguay ellen.

Kapusok: Fernando Muslera (Galatasaray), Martin Silva (Vasco da Gama), Rodrigo Munoz (Libertad)

Védők: Maxi Pereira (Benfica), Jose Maria Gimenez (Atletico Madrid), Diego Godin (Atletico Madrid), Sebastian Coates (Liverpool, on loan at Sunderland), Gaston Silva (Torino), Alvaro Pereira (Estudiantes), Mathias Corujo (Universidad de Chile), Jorge Fucile (Nacional)

Középpályások: Alvaro Gonzalez (Torino), Carlos Sanchez (River Plate), Egidio Arevalo Rios (UANL), Guzman Pereira (Universidad de Chile), Nicolas Lodeiro (Boca Juniors), Cristian Rodriguez (Gremio), Giorgian De Arrascaeta (Cruzeiro)

Támadók: Diego Rolan (Bordeaux), Jonathan Rodriguez (Benfica), Edinson Cavani (Paris Saint-Germain), Christian Stuani (Espanyol), Abel Hernandez (Hull City)

Örökmérleg: Argentína mögött a második helyen állnak ezen összevetésben. Bár az „Uruk” játszották a legtöbb meccset a Copa América törénetében, jócskán elmaradnak pontokban és gólokban Messiéktől. 184 lejátszott meccsükből 103 a győzelem, 30 a döntetlen, és 51 a vereség. Gólarányuk 384-208, ami még így is imponáló. A pontrendszer alapján 339 egységgel a második helyet magabiztosan őrzik, a harmadik brazilok előtt.

Kép forrása: kispadzona.wordpress.com

Kép forrása: kispadzona.wordpress.com

Paraguay: Két alkalommal sikerült az elődöknek a végső győzelemig menetelniük, egyszer 1953-ban, majd 1979-ben. Azóta Paraguay csak vegetál, és nem hozott nagy sikert számukra a kontinenstorna. Az örökrangsorban így is az ötödik helyen állnak. A nagy paraguayi generáció immáron a múlté, Chilavert nehéz örökségét Justo Villar kapusnak kellett átvennie, és eleddig éla bizalommal, mint csapatkapitány. A védelem, és a középpálya a dél-amerikában edződő játékoskkal van tele, javarészt hazai bajnokságban, vagy a szomszédos országban keresik a kenyerüket a futballisták. Igazi ereje a csapatnak maga a csapatjáték, illetve a támadósor ereje, ahol Roque Santa Cruz, Lucas Barrios, Haedo Valdez, és Raul Bobadilla rohamozhatják az ellenfeleket. A Bundesligában megedződött csatárokat nem egyszerű megállítani, de a végső győzelemhez ez alighanem kevés lesz. Ha az argentinokat, vagy az uruguayi csapatot meg tudnák csípni, még a csoportból is továbbjuthatnának, de addig csak a remény marad…

Kapusok: Justo Villar (Colo Colo), Anthony Silva (Independiente Medellín), Alfredo Aguilar (Guaraní)

Védők: Paulo Da Silva (Toluca), Marcos Caceres (Newell’s Old Boys), Pablo Aguilar (America), Miguel Samudio (America), Ivan Píris (Udinese), Fabian Balbuena (Libertad), Bruno Valdez (Cerro Porteno)

Középpályások: Víctor Caceres (Flamengo), Osvaldo Martinez (América), Nestor Ortigoza (San Lorenzo), Richard Ortiz (Toluca), Oscar Romero (Racing), Osmar Molinas (Libertad), Eduardo Aranda (Olimpia)

Támadók: Roque Santa Cruz (Cruz Azul), Lucas Barrios (Montpellier), Nelson Haedo Valdez (Eintracht Frankfurt), Edgar Benítez (Toluca), Derlis González (FC Basel), Raul Bobadilla (Augsburg)

Örökmérleg: A rangsor ötödik helyén állnak 213 megszerzett ponttal. 153 mérkőzést játszottak eddig, amiből 61-et megnyertek 30 döntetlen, és 62 vereség mellett. Gólarányuk 241-270, ami mínusz 29-es különbség, valószínűleg ezen sem most fognak javítani. A csoportból való továbbjutásra nem sok esélyük van, de ha sikerülne bravúrpontot szerezniük két neves ellenfelük valamelyikétől, akkor még a harmadik helyezettek versenyéből győztesen is kijöhetnek.

Kép forrása: deportadas.tv

Kép forrása: deportadas.tv

 

Jamaica: Meghívottként vesznek részt a 2015-ös Copán a jamaicai futballisták, és mi is lehetne számukra a legfőbb cél, mint nyomot hagyni maguk mögött a dél-amerikai tornán. A reggae hazájából érkező játékosok többsége az angol Championshipben, vagy lejjebb edződik, de megfordulnak szép számmal az amerikai MLS-ben is, illetve van érkező a Bundesliga 2-ből, és a svéd bajnokságból, valamint a norvég pontvadászatból is. A tisztes helytállásra minden esélyük megvan, bár nem nevezhetjük őket esélyesnek még pontszerzésre sem, ám ahogy a paraguayi csapat bármire képes lehet, úgy a „Reggae Boys” is okozhat meglepetést. Érdekes helyzet, de a válogatott legnevesebb tagja a kispadon ül, Winfried Schäfer személyében.

Kapusok: Ryan Thompson (Pittsburgh Riverhounds), Duwayne Kerr (Sarpsborg 08), Dwayne Miller (Syrianska)

Védők: Wes Morgan (Leicester City), Jermaine Taylor (Houston Dynamo), Michael Hector (Reading), Daniel Gordon (Karlsruher), Adrian Mariappa (Crystal Palace), Hughan Gray (Waterhouse FC), Kemar Lawrence (New York Red Bulls)

Középpályások: Je-Vaughn Watson (FC Dallas), Rodolph Austin (Leeds United), Joel Grant (Yeovil), Lance Laing (FC Edmonton), Garath McCleary (Reading), Joel McAnuff (Leyton Orient)

Támadók: Allan Ottey (Mobay United), Giles Barnes (Houston Dynamo), Darren Mattocks (Vancouver), Simon Dawkins (Derby County), Deshorn Brown (Valarenga), Romeo Parkes (Isidro Metapan), Dino Williams (Mobay United)

Kép forrása: zimbio.com

Kép forrása: zimbio.com

Íme  a B csoport:
1. Argentína 0 pont (0-0)
2. Uruguay 0 pont (0-0)
3. Paraguay 0pont (0-0)
4. Jamaica 0 pont  (0-0)

A B csoport mérkőzései magyar idő szerint:
Június 13., szombat, 21.00 Uruguay–Jamaica
Június 13., szombat, 23.30 Argentína–Paraguay
Június 16., kedd, 23.00 Paraguay–Jamaica
Június 17., szerda, 1.30 Argentína–Uruguay  
Június 20., szombat, 21.00 Uruguay–Paraguay
Június 20., szombat, 23.30 Argentína–Jamaica

Demmel László