Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa America: Bemutatjuk a rendező országot Chilét! – videóval

Itt van a nyakunkon a 2015-ös Copa America, melynek házigazdája az észak-déli irányban a kontinensen hosszan elnyúló Chile lesz. Nyolc város kilenc stadionja ad otthont a mérkőzéseknek, nézzük mit érdemes tudni magáról az országról. Bemutatjuk Chilét! 

Chile a házigazda

A tornához kapcsolódó cikkek:
– Egy helyen az összes felkészülési eredmény!
– Copa America: Íme a torna hivatalos dala
– Copa America: Helyszínbemutató, stadionmustra! – képekkel
– Copa America: Íme a torna teljes menetrendje (magyar idő szerint)

A csoportok bemutatása:
Copa America (A-csoport): keretek, érdekességek, tudnivalók!
Copa America (B-csoport): keretek, érdekességek, tudnivalók!

Amit érdemes tudni a rendező országról nagyvonalakban: A rendező városokra, a helyszínekre és a létesítményekre stadionmustra című rovatunkban tértünk ki, ezen iromány nem a sport szempontjából közelíti a dolgokat, általánosan kívánjuk bemutatni magát az országot, mely roppant hosszasan terül el a dél-amerikai kontinens nyugati felén az Andok vonulatán.  Nyugatról mindvégig az óceán határolja, míg keletről a már említett hegyvonulat. Országok tekintetében Peruval, Bolíviával és Argentínával érintkeznek határai.

Az ország államformája elnöki köztársaság, míg a beszélt nyelv a spanyol, ebből bizonyára mindenki számára tiszta a kép, Chile egykoron spanyol gyarmat volt, melynek függetlenségét 1818-ban kiáltották ki, ám elfogadására csak 1844-ben került sor. Népessége folyamatos növekedést mutat, az elmúlt 55 esztendőben több mint 10 millióval nőtt, s jelenleg 18 millió körül van.

Területét tekintve több mint nyolcszor akkora, mint Magyarország, ám ennek hathatós része hegység. Legmagasabb pontja 6880 méter magas, összesen pedig öt hegycsúcs is 5000 méter felé emelkedett. Festői tájai és óceánpartjai egyre közkedveltebb turistahelynek számítanak.

Chilében 32 nemzeti park található, az ország növény és állatvilága pedig roppant sokrétű. Az országot sokszor a Lámával párosítják össze az európai emberek.

Chile ipari országnak számít, rengeteg a bánya, virágzik a feldolgozóipar és az energiagazdálkodás, persze emellett mezőgazdaságból, erdőgazdálkodásból és halászatból is sokan élnek.

Az országban 71 repülőtér mellett 11 kikötő található, jól kiépített út és vasúthálózat köti össze a városokat. Egyre jobban felkapott turistahely.

Ami a gasztronómiát illeti a chilei emberek imádják a tenger gyümölcseit, s marhahúsból is rengeteget fogyasztanak, ahogyan friss gyümölcsöket és zöldségeket egyaránt. A hegyoldalakon termett szőlő roppant finom, a chilei borok pedig messze földön híresek.

Chile és a sport: Nem mondható sportnagyhatalomnak a dél-amerikai ország, ezt jól jelzi, hogy az olimpiák történetében csupán két aranyérmük van, s ha belegondolunk, sem egyéni, sem pedig csapatsportágakban nem tündökölnek chileiek. Egy sport viszi a prímet, ez pedig a labdarúgás, a legkisebbtől a legnagyobbig, a legfiatalabbtól a legidősebbig szinte mindenki a bőrgolyóval foglalkozik. A chilei nemzeti csapat több ízben állt már dobogón kontinenstornán, sőt világversenyen is, ám a legfényesebben csillogó érem nem igazán akar összejönni. Világbajnoki bronzérem már van a vitrinben, a kontinenstornáról pedig hat bronzérem mellett négy vesztes döntőről szól a történelem. Ki tudja, talán éppen most, 2015-ben hazai pályán törik meg az átok. Chile nyolcadik alkalommal szolgál a torna otthonául.

Végezetül pedig egy remek videó, melyben megtekinthetitek a rendező városokat, s az ország nevezetességeit, látványosságait.

Őszi Ádám