Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában: Török, szerb, román, osztrák és svájci bajnoki körkép

Már az előző szezonok során is hódított népszerű összefoglaló, heti cikk-járatunk, a Valahol Európában. Sorozatunk címét Radványi Géza azonos című 1947-es filmsikerétől kölcsönöztük. A minden hét elején három részben megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk itthon, hanem máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a San marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1 közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. Ezen írásban a  török, a szerb, a román, az osztrák és a svájci bajnokságot vesszük górcső alá. 

valahol3

Minden országnak, minden pontvadászatnak megvannak a legnagyobb és legeredményesebb, legnépszerűbb klubjai. Ezen klubok nevét kiemeljük, illetve azokét is, melyben magyar légiósok szerepelnek.

Törökország – Super Lig 5. forduló:
Istanbul Basaksehir – Akhisar Belediyespor 2:0
Mersin Idman Yurdu – Osmanlispor 0:4
Rizespor – Antalyaspor 5:1
Sivasspor – Konyaspor 0:0
Eskisehirspor – Kasimpasa 0:3
Trabzonspor  Galatasaray 0:1
Gaziantepspor – Kayserispor 1:0
Fenerbahce  Bursaspor 2:1
Genclerbirligi – Besiktas 1:1

Továbbra is veretlen a Rizespor csapata, mely ezúttal az Eto’o-val felálló Antalyasport küldte haza egy ötössel, ám tabellán elfoglalt helyezése csupán a negyedik  a döntetlenek végett. A Futács Márkót is foglalkoztató Mersim újabb szép pofonba szaladt bele, s továbbra is sereghajtó, a magyar légiós kezdőként egy félidőt kapott. Dzsudzsák Balázs túl van első törökországi rangadóján, a Fenerbahce otthonában ha szűken is, de alulmaradt csapata. Balázs végigjátszotta a meccset, s a 65. percben besárgult. A Besiktas pontokat hullajtott a Genclerbirligi otthonában, ezáltal pedig a Fener növelni tudta előnyét három pontra az élen. A Galatasaray rangadót nyert, ráadásul idegenben, ez volt a Trabzonspor első veresége. Folytatódott ezzel a zárkózás a rossz rajt után.

Török

Szerbia – Super Liga 10. forduló:
Jagodina – Crvena Zvezda 0:3
Spartak Zlatibor Voda – Borac Cacak 0:0
Vojvodina – Rad Belgrád 1:2
Javor – Cukaricki 0:0
Novi Pazar – OFK Belgrád 1:0
Metalac – Radnik Surdulica 2:2
Mladost Lucani – Vozdovac 0:0
Partizan – Radnicki Nis 0:0

Déli szomszédunkban a Crvena Zvezda újfent tovább növelte előnyét, ugyanis a másodiktól egészen a hetedik helyezettig senki nem tudott nyerni, sok volt a döntetlen, de akadt, aki vereségbe szaladt bele. Ilyen volt a Vojvodina. Ezúttal döntetlenre futotta csupán a meglepetéscsapatnak a Javornak is, s újfent pontokat hullajtott a Partizan, melynek hátránya az ősi riválissal szemben immáron tíz pontra duzzadt. A Czvena Zvezda idegenben nyert magabiztosan, s immáron hat pontos előnnyel áll az élen.

szerbia

Románia – Liga 1 11. forduló:
Voluntari – ACS Poli Timisoara 0:0
Pandurii – Targu Mures 2:0
CSMS Iasi – Viitorul Constanta 0:0
CFR Cluj – Astra Giurgiu 1:1
Petrolul Ploiesti – CS U Craiova 0:1
Botosani – Dinamo Bukarest 1:1
Steaua Bukarest – Concordia Chiajna 3:1

Tizenegy forduló után is van nyeretlen csapat a román élvonalban, a Voluntari ezúttal is csak döntetlent tudott kihozni soros mérkőzéséből, a szezon során immáron ötödször. A múlt heti fiaskó után a címvédő Steaua nyerni tudott, s  a riválisok botlását kihasználva csökkentette hátrányát. A Constanta Bőle Lukács csapatával ikszelt. A magyar középpályás ezúttal sem volt a keretben, sérüléssel küszködik. Az éllovas Astra a CFR Cluj otthonába látogatott, s csak egy pontot tudott elcsenni.

román

Ausztria – Bundesliga 9. forduló:
Sturm Graz – Austria Wien 2:0
Wolfsberger – Salzburg 1:1
Ried – Altach 2:0
Grödig – Mattersburg 1:1
Rapid Wien – Admira 2:0

Rangadót nyert a Rapid Wien, mely a forduló előtt még ééllovas Admira legyőzésével visszavette vezető helyét a tabellán. A közvetlen üldözők közól senki nem tudott nyerni, a címvédő Salzburg a sereghajtó Wolsberger otthonában ikszelt, míg a Mattersburg a Grödig ellenében.

osztrák

Svájc – Super League

Svájcban nem rendeztek bajnoki fordulót a hétvégén.

Őszi Ádám