Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában: Holland, orosz, skót, cseh és szlovák bajnoki körkép

Már az előző szezonok során is hódított népszerű összefoglaló, heti cikk-járatunk, a Valahol Európában. Sorozatunk címét Radványi Géza azonos című 1947-es filmsikerétől kölcsönöztük. A minden hét elején három részben megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk itthon, hanem máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a San marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1 közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. Ezen írásban a holland, az orosz, a skót, a cseh és szlovák bajnokságot vesszük górcső alá.

valahol001

Minden országnak, minden pontvadászatnak megvannak a legnagyobb és legeredményesebb, legnépszerűbb klubjai. Ezen klubok nevét kiemeljük, illetve azokét is, melyben magyar légiósok szerepelnek.

Hollandia – Eredivisie 8. forduló
Heracles Almelo – Heerenveen 2-0
NEC Nijmegen – ADO Den Haag 4-1
Willem II – PEC Zwolle 0-1
Roda JC – Cambuur 1-1
Excelsior – Utrecht 1-0
De Graafschap – Feyenoord 1-2
Vitesse Arnhem – Groningen 5-0
Ajax – PSV Eindhoven 1-2
AZ Alkmaar – Twente Enschede 3-1

Hihetetlen módon nagy a torlódás a holland bajnokság élmezőnyében. Bár a listavezető Ajax továbbra is az élen maradt, azért az amszterdamiak aligha teszik zsebre bárki előtt is, hogy hazai pályán kaptak ki a címvédő PSV-től. Az eindhoveniek a győzelmet ugyanis az évek óta legrangosabb németalföldi derbinek számító Ajax – PSV meccsen, egy nyáron megvásárolt újfiú, az uruguayi Gastón Pereiro duplájával gyűrték le a De Boer-legénységet.
A többi eredmény alakulásának köszönhetően az első Ajax és az ötödik Zwolle között is mindössze csak két pont a különbség.
Az anyagilag egyre nagyobb bajban lévő Twente már a kiesőzónában szégyenkezik, ahová a derbijüket megnyerő Alkmaar küldte.
Vida Kristopher 76 percet kapott, az egyébként csak holland játékosokat alkalmazó De Graafschapban, amely otthon kapott ki a Feyenoordtól.
A nyáron a Fradi által is csábítgatott Otigba Kenny végig a pályán volt a Heerenveenben, amely a harmadik helyen büszkélkedő Heracles vendégeként kapott ki. A magyar-nigériai bekk egy sárgával hozta le a meccset.

A holland bajnokság állása:

holland20151006

Oroszország – Premjer Liga 11. forduló
Ural Szverdlovszkaja Oblaszt – Krilja Szovjetov Szamara 1-1
Mordovija Szaranszk – Szpartak Moszkva 0-1
Zenit Szentpétervár – FK Rosztov 3-0
Kuban Krasznodar – Anzsi Mahacskala 1-1
Dinamo Moszkva – CSZKA Moszkva 0-2
Ufa – FK Krasznodar 1-1
Tyerek Groznij Rubin Kazany 2-1
Lokomotiv Moszkva – Amkar Perm 3-0

Moszkvai rangadó megnyerésével tartja magabiztos előnyét a CSZKA. A nyáron jelentősen meggyengült Dinamo nem volt méltó ellenfele az éllovasnak, amely már ötpontos fórral bír, a szezon meglepetés csapata, a Lokomotiv előtt. A „Vasutasok” természetesen nem szeretnének lemaradni, éppen ezért küldték haza üres kézzel vendégüket, az Amkart. Negyedik moszkvaiként a Szpartak is persze a pályán volt, amely a Mordoviját gyűrte le szűkösen.
És nem felejtkezhetünk meg a címvédőről sem: a Zenit könnyedén az élcsoporttól leszakadni látszó Rosztovot. A meccs hőse egyébként a most nem gólszerzésben, hanem gólpassz adásban jeleskedő brazil, Hulk volt. A robosztus támadó háromszor hozta kihagyhatatlan helyzetbe társait.
A konkrét kieső továbbra is az újonc Anzsi, illetve az imént már emlegetett Mordovija. Osztályozó jelen állás szerint az Európa Liga csoportkörében érdekelt Rubin, és a pofozógép Ufa lenne érdekelt.

Az orosz bajnokság állása:

orosz20151006

Skócia – Premiership 10. forduló
Hamilton – Celtic Glasgow 1-2
Aberdeen – St. Johnstone 1-5
Dundee FC – Motherwell 2-1
Hearts – Kilmarnock 1-1
Partick Thistle – Dundee United 3-0
Ross County – Inverness 1-2

Elkezdett végre izgalmassá válni a skót bajnokság! Bár az elmúlt Rangers-mentes években már azt hihettük, hogy unalomba fullad a liga a Celtic hegemóniája miatt, az Aberdeen idén végre fényt jelentett.
Ám könnyen lehet, hogy csak egészen ez idáig. Ugyanis a listavezető piros-fehérek hazai pályán kaptak ki az alsóházi St. Johnstone-tól, már-már megalázó 5-1-re. Eközben pedig a Celtic értékes győzelemmel távozott a remeklő Hamilton otthonából.
Az eddig nyeretlen Partick megszerezte első győzelmét, és végre elmozdult az utolsó helyről, lévén pont a közvetlen riválisát, a Dundee Unitedet gyűrte e.
Érdekesség, hogy az anyai nagyszülei révén magyar származású Conrad Balatoni góljával mentett pontot a Kilmarnock, a harmadik helyen feszítő Hearts otthonában.

A skót bajnokság állása:

skót20151006

Csehország – Synot Liga 9. forduló
Jihlava – Viktoria Plzen 2-4
Slovan Liberec – Bohemians 1905 3-1
Sparta Praha – Slovacko 4-0
Slavia Praha – Dukla Praha 1-1
Zlin – Jablonec 2-2
Brno – Teplice 0-4
Mlada Boleslav – FK Pribram 4-0
Baník Ostrava – Sigma Olomuc 1-0

Nem akarunk rosszmájúak lenni, de biztosan jól fizetett a cseh tippmix, lévén a játéknap három meccse is 4-0-s végeredménnyel ért véget! A kéz a kézben éllovas Sparta és Plzen egyaránt nyert. Sőt, előbbi ugye a már emlegetett négyesesek egyike volt. Igaz, a Viktoria is négyet vágott, ám kettőt kapott is. Az eleddig nagyon rogyadozó Baník végre megszerezte első idénybeli győzelmét, a szintén nem túl veretes Sigma ellenében.
A Slavia egy kisebb fővárosi rangadót nyert meg, a Dukla kárára.

A cseh bajnokság állása:

cseh20151006

Szlovákia – Fortuna Liga 12. forduló
Senica – DAC Dunaszerdahely 2-3
Trencin – Michalovce 2-0
Spartak Trnava – Spartak Myjava 2-1
MSK Zilina – Podbrezova 1-3
Skalica – Ruzomberok 0-1
Slovan Bratislava – Zlate Moravce 2-0

Lévén csak tizenegy csapatos bajnokságról van szó, a szlovák liga máris a második „körénél” jár. Az erőviszonyok pedig egyre csak tisztulni látszanak. A jelek szerint a Trencin királysága nem pünkösdi, ugyanis a trencséniek még mindig az élen vannak, sőt most léptek meg az eddigi elsőszámú üldözőnek tekinthető Zilina elől. A zsolna MSK ugyanis ordító pofonba szaladt bele otthon, az eddigi utolsó Podbrezova ellen.
Minden szlovák kedvence, azaz a Slovan megszerezte a három pontot a veterán Robert Vittek vezérletével. Priskin Tamás a 71. percben szállt be a pozsonyiakhoz.

A szlovák bajnokság állása:

szlovák20151006

Táblázatokért köszönet az eredmenyek.com-nak!

Balogh József