Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EB-selejtező: A spanyolok csoportelsők; Szlovák-ukrán versenyfutás

Spanyolország megnyerte csoportját a Luxemburg elleni hazai sikerrel, Szlovákia botlásával pedig nyílt lett a csata a második helyért.

spanyol1

Spanyol öröm (www.uefa.com)

Spanyolország – Luxemburg 4:0 (1:0)
Helyszín: Logrono Vezette: Delferiere (belga)
Gólszerzők: Cazorla (42.86), Alcacer (67.80) ill.
Sárga lap: Pedro (55.) ill. Bensi (20.), Malget (54.), Da Mota (88.)

Spanyolország: Casillas – Juanfran, Bartra, Pique, Alba – Cazorla, Busquets, Fabregas – David Silva (Mata 11.), Morata (Alcacer 33.), Pedro (Nolito 77.)
Luxemburg: Joubert – Delgado, Malget, Chanot, Gerson, Jans – Bensi (Deville 64.), Mutsch, Payal, Martins (Da Mota 79-) – Joachim (Turpel 90.)

Spanyolország egy hazai győzelemmel mindenképp kvalifikált volna az EB-re és nem is tűnt “lehetetlennek” a küldetés Luxemburg ellen. Az első félidő a hazai fölény ellenére nem úgy alakult, ahogy a spanyolok eltervezték, mert sérülés miatt elvesztették David Silvát és Moratát is. Helyükre Mata és Paco Alcacer érkezett. A kettő között Cazorla lőtt kapufát, aki a félidő végén aztán már jobban célzott és egy kipattanót bepofozott, így szünetben vezettek a hispánok.
A második játékrészre aztán kijött a spanyolok technikai és fizikális fölénye, amit a Morata helyére beállt Alcacer egy duplával jelzett, majd a hajrában Cazorla foglalta keretbe a találkozót, így a spanyolok sima győzelemmel ünnepelték a kijutásukat.

Szlovákia – Fehéroroszország 0:1 (0:1)
Gólszerző:ill. Drahun (34.)
Kiállítva:ill. Martynovich (65.)

Szlovákia is kijutott volna az EB-re a spanyolokkal karöltve, ha szintén nyer hazai pályán. Számukra a házi feladatot Fehéroroszország legyőzése jelentette volna, ám Hamsikék bicskája alaposan beletört. Hiába volt nagy fölényben a szlovák csapat az egész találkozón, gólt nem sikerült szerezniük. Nem úgy a vendégeknek, akik egy szöglet után Drahun fejesével megszerezték a vezetést, majd mint később kiderült a győzelmet is. A szlovákokon az sem segített, hogy Martynovich kiállítása miatt az utolsó szűk félórát emberelőnyben töltötték, csak egy kapufáig jutottak Kucka révén, így az utolsó forduló előtt még az ő helyük sem biztos.

Macedónia – Ukrajna 0:2 (0:0)
Gólszerzők: – ill. Seleznyov (59. 11-es), Kravets (87.)

Az ukránok a csoport utolsó helyén szerénykedő Macedóniához látogattak, és hozták is a kötelezőt Rotanék. Igaz nem ment minden zökkenőmentesen, mert a hazaiak sokáig jól tartották magukat, de a második félidőben megítélt, és Seleznyov által értékesített ukrán 11-es megtörte az ellenállásukat. A vége előtt nem sokkal aztán Kravets is betalált, ezzel az ukránok hozták a kötelezőt, és hazai pályán a spanyolok ellen vívhatják ki az EB-részvételt.

Csoportösszegző:
Spanyolország csoportelsőként kijutott, ez már eldőlt, mint ahogy az is, hogy Fehéroroszország a csoport 4. helyén végez. Viszont a 2. hely sorsa még képlékeny, ugyanis Szlovákia és Ukrajna is 19-19 egységgel áll. Ha a magyarok nem jutnak ki másodikként, akkor ez esetben ennek a csoportnak a “kezében” vagyunk, ugyanis még innen kerülhetnek elénk az ukránok  legjobb harmadikként. Most jöjjön a matek! Az utolsó körben Ukrajna – Spanyolország, Luxemburg – Szlovákia és Fehéroroszország – Macedónia találkozókat rendeznek. A képlet annyiban egyszerű, ha az ukránok nem nyernek akkor nem kell számolgatni, a magyarok a legjobb 3.ok. Viszont a szlovákok mostani botlásával bejött egy olyan faktor is a képbe, hogyha Hamsikék Luxemburgban kikapnak (amire csekély az esély), akkor szintén kint vagyunk. A döntetlen is üdvözítő lehet a számunkra ezen a meccsen, abban az esetben ha az ukránok vagy a macedónok nem nyernének (szlovák döntetlen, ukrán- és macedón győzelem esetén a szlovákok lennének a legjobb harmadikok). Ha a magyar válogatott nem jutna ki vasárnap másodikként, akkor minden tekintet a C-csoportra szegeződjön, hiszen a sorsunk ott dől el, ezen belül is főleg Kijev lesz középpontban, ahol egy aprócska spanyol pont is a magyarok örömét jelenthetné.

A C-csoport állása (tabella: www.eredmenyek.com):

spanyol tabella

Munkácsi Ádám