Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Csatárok elit klubja – a történelem legnagyobb gólvágói

Az idősebb generáció a régi játékosokra esküszik, a fiatalabbak számára pedig csak a maiak léteznek – pedig a labdarúgás történetében régi dolog, hogy nehezen összemérhetőek a teljesítmények. Ezért kerestünk olyan mutatót, ami objektív és időtálló. A statisztikákat nézegetve találtunk egy olyan adatot, ami mai szemmel szinte hihetetlen. A világon csak 16 olyan játékos van, akik pályafutásuk összes bajnoki mérkőzését tekintve 1.0 fölötti gólátlagot értek el. Ezt nevezzük mi elit klubnak – köztük négy magyarral, amitől nyugodtan eltölthet minket a hazafias büszkeség. Schlosser Imre a harmadik, Deák Ferenc az ötödik, Zsengellér Gyula a tizedik, Takács II József pedig a tizenharmadik a listán. 

csat

Az első helyen a portugál válogatott Peyroteo áll, aki angolai bevándorlók gyermekeként látta meg a napvilágot. A Sporting Lisszabon csapatában az öt hegedűsnek nevezett híres csatárötös közepén ontotta a gólokat. A másodikon a rendkívüli képességekkel rendelkező Josef Bican, aki a Wundermannschaft tagjaként is ontotta a gólokat. Mindkét lábával nagyszerűen kezelte a labdát és 11 másodperc körül tudott 100 m-en! Véleményem szerint minden idők leggólerősebb csatára volt, aki 24 évig tudott az élvonalban maradni. Emberi nagyságára jellemző, hogy karriervágyból sem lépett be sem a náci, sem a kommunista pártba, ezért aztán teljesítményéért semmilyen állami elismerést nem kapott.

A harmadik helyen a mi Slózink áll. Világrekord, hogy zsinórban elért hét gólkirályságának gólátlaga 1,98. Ezt csak Bican tudta megközelíteni 1,82-vel. Mindezek alapján bátran kijelenthető, hogy támadó futballban világelsők voltunk, és remélhetőleg még leszünk valamikor. A 16 játékos listája után közlünk néhány összesítő statisztikát országbontásban.

A második 16-os csoport olyan támadókat sorol, akik 0,9 körüli átlagot értek el. Úgy gondolom, még ez is rendkívüli teljesítmény.

A maiak közül Messi elérte a 0,9-es átlagot, 301 gólt lőtt eddig 335 mérkőzésen. Elmarad tőle C. Ronaldo, az ö bajnoki gólátlaga 0,75, 334 gól 446 mérkőzésen. Szerencsére és nagy örömünkre mindkettő pályafutása még tart.

A közelmúltból ilyen átlagot talán csak Samuel Eto’o-nál láttunk, esetleg Del Piero, van Nistelrooy és a brazil Ronaldo tudtak még ilyen gólerősek lenni. De sajnos ezek a játékosok nem tudnak egy ehhez hasonló, egész pályafutást felölelő 1.0 közeli átlagot produkálni.

Ebben a második csoportban is négy magyart találunk: Avar István a 17., Cseh II László a 18., Puskás Ferenc a 24. és Sárosi György a 28. Összesítve tehát a tágabb értelemben vett elit klub 25%-a magyar játékos! A gólarányt százalékban írtuk, mert így jobban érzékelhető az eredmény.

Lássuk tehát a listát, a bajnoki mérkőzéseken elért összesített gólátlag alapján:

TeamSpeak 3 2016.02.22. 184009

Schaffer Alfréd, Spéci, az MTK-ban 1914-19 között összesen 159 gólt lőtt 84 bajnoki mérkőzésen. A gólátlaga 189,3%, ami bizonyosan világcsúcs, sajnos azonban arra vonatkozóan nincs statisztika, hogy az 1911-26-ig tartó pályafutása alatt összesen hány gólt lőtt és hány bajnoki mérkőzésen szerepelt.

Nemzetek sorrendje az összesített gólarány alapján /legalább 2 játékos/

TeamSpeak 3 2016.02.22. 184935

Ha azonban a helyezettek számát nézzük, Magyarország abszolút első!

Országok sorrendje a helyezések száma alapján
/Első helyezett 16 pont, utolsó helyezett 1 pont/

1

Abszolút sorrend az összesített gólarány alapján

2

 

További sorrend az összesített bajnoki gólarány alapján

3

Ebben a 16-os csoportban is négy magyar található, ráadásul igen előkelő helyeken (17., 18., 24. és a 28.) A magyar csatárteljesítmény vitathatatlanul világelső! 32 játékosból 8 magyar, ami 25%-ot jelent!

Sorrend földrajzi elhelyezkedés alapján 

4

Szerző: Balázs János a FociClub.hu vendégírója