Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

5 év alatt a bajnoki címig – 2.rész

Kubatov Gábor az elmúlt hetekben említette televíziós interjújában, hogy 5 év alatt tettek rendet, alakítottak ki egy ütőképes együttest, mely megnyerte a bajnokságot. Az első részben a 2011-12-es szezonnal foglalkoztunk, most jöjjön a 2012/13-as.

5 év alatt a bajnoki címig – 1. rész (2011-12-es szezon)

www.tempofradi.hu

www.tempofradi.hu

2010/11-es csapatból kevesen maradtak 2011/12-re, s a bronzérmes csapat a csalódást keltő 11.helyet szerezte meg. A nagy rivális Újpestet még így is megelőzték, de azért a csapatnál nem a középmezőny elérése volt a cél. Ezek után jött 2012 nyara, az előző szezon közben kinevezett Détári Lajost megerősítették posztján, s kijelentették megerősítik úgy a keretet, hogy irány a nemzetközi porond. Détári többször megmosolyogtató nyilatkozatot tett, melyben azt említette kezdőcsapata van olyan erős, mint a Debrecen, csak mivel csere játékosai nincsenek, így a bajnoki címet nem tudják majd megszerezni, de cél a dobogó. 2 döntetlennel (Kecskemét, Pécs), 1 győzelemmel (Lombard Pápa), és egy vereséggel (pont az Újpest ellen a 94.percben Tschibuabua szerezte a győztes gólt) kezdték a szezont, s a Megyeri úti vereség után elküldték az egykori világválogatottat. Helyét a korábban többek között Salzburggal osztrák bajnoki címet szerző holland Ricardo Moniz vette át. Ez a kinevezés is mutatta azt , a Ferencváros vezetésének céljai vannak, hisz nem egy másik magyar edzőt, hanem egy nemzetközi viszonylatban is bizonyító szakvezetőt neveztek ki. Monizzal érkezett pár külföldi játékos is, de nézzük is, kik azok, akik 2012/13-ban elhagyták a Ferencvárost.

www.sport1tv.hu

www.sport1tv.hu

Lisztes Krisztián is egyike volt azon játékosoknak akiket már a fiatalítás jeligével küldték el a Fradi vezetői. Az ekkor 36 éves játékos megértette, hogy már nem rá építik a jövő csapatát, de már másik élvonalbeli magyar csapatban nem akart pályára lépni. Nyilasi Tibor által az 1993/94-es bajnokságban először bevetett irányító karrierje során 1996 őszéig a Ferencváros keretéhez tartozott, ezek után Stuttgart, Werder Bremen, Mönchenladbach, Hajduk Split, Ferencváros (2007/08 tavasza, NB II), REAC (2008 őszén 14/4-es mutatóval az NB I-ben), Hansa Rostock (2009 tavasza), Paks (1,5 év), Vasas (2011 tavasza), Ferencváros (2011/12 23/1-es mutatóval, mely gólt az Újpestnek lőtte) csapatainál fordult meg. Végül a Szeged 2011 – nél eltöltött fél éve után a Fradi fiókcsapatánál a Soroksárnál vállalt szerepet, előbb játékosként, majd edzőként. Most a Fradi megfigyelő hálózatának tagja. Összesen 159/27-es magyar élvonalbeli mutatóval zárta karrierjét.

www.sport365.hu

www.sport365.hu

Rósa Dénes is a fiatalítás áldozatává vált, igaz ő akkor egyből be is fejezte karrierjét. Az NB I-ben a BVSC színeiben bemutatkozó tar középpályás 1996-97-ben lépett először az élvonalban pályára. Ezek után Győr, BVSC, Győr majd Dunaferr csapatának volt a tagja. 2002/03 tavaszán az Újpest keretéhez tartozott amikor is 9 meccsen 1 gólt szerzett, s 2003 nyarán óriási meglepetésként hatott mindenkire, aláírt a Fradihoz. 2,5 évig volt a zöld – fehérek játékosa, ezen idő alatt az első évben bajnoki címet ünnepelhetett. 2006 januárjában az angol Wolverhampton csapatához távozott 2009 januárjáig, igaz a 3 év alatt 1 hónapot kölcsönben a Cheltenham Town játékosa is volt, majd fél évig a skót Hibernian igazoltja, mielőtt 2009 nyarán vissza nem tért volna szeretett csapatához. A Fradi ekkor jutott vissza az élvonalba, Rósa pedig örömmel írt alá. 3 évvel később (tehát mikor történetünk játszódik 2012-ben) Rósa szögre akasztotta stoplisát és befejezte labdarúgó pályafutását.

www.fradi.hu

www.fradi.hu

Balog Zoltán 1994/95-ös szezonban mutatkozott be a Békéscsaba színeiben az NB I-ben. Óriási tehetségnek tartották a fiatal hátvédet. 20 éves koráig 68 élvonalbeli fellépésig jutott a liláknál, ezek után 1998 nyarán, Belgiumba a Royal Antwerpen csapatához távozott, de nem sokáig, ugyanis Balog 1999 tavaszán a BVSC játékosa lett, majd egy év Cegléd az NB II-ben, mikor is 2000 őszén az új csapatot építő Fradi játékosa lett. Első szezonjában bajnok lett Csank Jánossal, tehát elmondható volt, nem döntött rosszul, mikor a Ferencváros játékosa lett. Többször előfordult, hogy nem a kezdőcsapat tagja volt, hisz nagyon jó játékosok alkották ekkor a zöldek keretét, de Balog fejében meg se fordult, hogy tovább álljon. 2006-ban a kizáráskor is maradt a Fradi játékosa, igaz fél évvel később megkereste a dán Viborg, s szerette volna magát külföldön is megméretni, így elengedték a vezetők, érdemeire való tekintettel. Egy évig játszott Dániában, mikor haza jött, először az angol vezetés próbajátékra várta Balogot, aki ezen megfelelt, így a vissza jutás évében is a csapat tagja lehetett. 2012 nyarán, viszont Détári Lajos már rá számított. Ő tovább állt Gyirmótra, ahonnan 2015 nyarán távozott, s befejezte hosszú pályafutását. Balog bármikor, bármennyire is hasznos játékos volt, válogatott mezét csak 6-szor húzhatta magára.

Liban Abdi, ő már nem a fiatalítás miatt kellett, hogy távozzon, hanem a rend és fegyelem végett. A szomáliai – norvég játékos, ugyanis egy végtelenül technikás támadó volt, de…. Hihetetlenül fegyelmezetlen és sérülékeny.  Játékintelligenciája miatt nagyon szerették a szurkolók, egy vidám játékost ismerhettünk meg benne, de…. Jobbnak látta 2012 nyarán, ha Abdit útjára engedik. Azóta a portugál Olhanense, rá egy évre a szintén portugál Academica Coimbra, fél évvel később a török Rizespor, egy évvel később kölcsönben a bolgár Levski Szófia, kölcsön lejárta után ismét a Rizespor játékosa volt. Interneten jelenleg úgy tűnik, hogy 2015 decembere óta nincs csapata a szélsőnek.

Kulcsár Dávidról már az előző cikkünkben is említést tettünk, hisz anno kölcsönbe került a Vasashoz, majd véglegesen Lisztesért cserébe, végül 2012 telén a Fradi vissza vásárolta. Hát fél évig maradhatott a hol középpályásként, hol védőként szerepeltetet Kulcsár. Ezen a nyáron viszont már véglegesen távozott, azóta is a Paks hátvédsorának jobb oldalán szerepel hétről hétre. Kulcsár némileg bele került a Böde üzletbe, hisz az ő ára, a későbbiekben abból az összegből jött le, amit Bödéért kellett fizetni.

Júnior Perreira, a brazil balhátvéd, aki csak annak köszönhette, hogy a Fradiba igazolt, mert Prukner László jól ismerte. Amikor a korábbi mester távozott, Junior már a kezdőcsapat környékére se nagyon fért. Nem hullajtottak érte könnyeket a Fradisták.

www.rangado.hu

www.rangado.hu

Maróti Béla, 2 évig a Fradi játékosa volt, a középpályán robotolt, de őt is inkább Prukner mester miatt tartották a klubnál. Még a 2011/12-es őszi szezonban az első kerethez tartozott, akkor télen már szerződést akartak vele bontani, de ő ebbe nem ment bele, ugyanis szeretett volna bizonyítani, de már nem volt rá lehetősége. A Fradiban 40 NB I-es meccsen lépett pályára, ezeken 3 gólt lőtt. Ezután a Lombard Pápa igazolta le, ott egy évig volt maradása, a mostani szezonban ősszel az NB III-as Rákosmente mezét viselte.

Zsivóczky Norbert, az utóbbi évek egyik legnagyobb tehetsége volt a fiatal középpályás, nem véletlenül vitte le anno 16 évesen a Stoke City. Rövid idő után újra az Üllői úton szerepelt, de nem maradt sokáig, ezek után játszott Diósgyőrben és Pápán, majd újra Fradi. Az ideje viszont ekkor már kitelt, Szigetszentmiklósra igazolt az NB II-be. Később átment Kaposvárra, idén télen pedig a Fradi fiókcsapatához a Soroksárhoz igazolt.

Fülöp Noel, fiatalon került fel a felnőttekhez, még az NB II-ben. Többször volt sérült, nem tudott meghatározó tagja lenni az első csapatnak. 11 NB I-es meccs után elengedték Siófokra, ahol ősszel 1 meccsen játszott, majd megsérült, vissza térése után még 1-szer lépett pályára az élvonalban. Ezek után maradt Siófokon az NB II-ben, míg tavaly nyáron Soroksárra igazolt.

www.hatharom.hu

www.hatharom.hu

Pölöskey Péter, az örök talány. Nem szeretnénk megbántani, de soha nem volt Fradi szintű játékos, pedig Détári nagyon tartotta benne a lelket. Lassú játékos volt, mikor elkezdett cselezni, már a szurkolók tudták a labda el fog veszni. Détári többször elmondta, hogy a legjobb játékosa, s biztos benne, hogy ki fog teljesedni. Egyik nap még a pályán volt, másnap már szerződést bontottak vele, igaz benne volt az is, hogy Pölöskey vissza szólt egy szurkolónak, aki ezt nem díjazta. Érdekes módon pár nappal később leigazolta a bajnoki címvédő Debrecen. Ahol 13 meccsen 2 gólig jutott, de a következő nyáron onnan is tovább kellett állnia, 2 évig a PMFC igazolt játékosa volt. Ebből 1,5 évig meghatározó ember volt a Mecsekben, míg tavaly télen kikerült a keretből, ingyen nem akarták elengedni, így maradt a tartalék csapat. Végül 2015 nyarán megváltás volt neki a pécsi csőd, játékjoga felszabadult, s meglepetésre az NB III vissza sorolt Nyíregyházára igazolt. Azzal a nem titkolt céllal, hogy az elmúlt évek hányattatásai után, egy nyugodt helyen, össze szedje magát, s vissza térjen az NB I-be.  Eddig összesen 80 élvonalbeli meccsen 18 gólt szerzett az idén nyáron 26 éves csatár.

Héctor Morales, csatárként érkezett, védekező középpályásként távozott. Ő Prukner Lászlónál volt meghatározó játékos, Détári érkezése után kikerült a csapatból.

Oláh Lóránt érkezését óriási várakozás előzte meg, hisz már évek óta le akarták igazolni. Ezzel szemben összesen 16 meccsen 2 gólt szerzett a támadó. Igaz ebben benne volt az is, hogy Prukner távozott, Détári pedig inkább Pölöskeyben bízott az előző szezonban. Oláh vissza tért Kaposvárra, ahol  40 meccsen még lőtt 7 gólt, majd Kozármislenybe ment fél évre. Vissza tért első magyarországi városába (hisz 1999-2000-es szezonban a fél évig élvonalbeli Szeged LC keretének volt igazolt játékosa 7-szer lépett pályára) a Szeged 2011 csapatához. Innen idén télen távozott, s Prukner László új klubjához az NB III-as Újbuda együtteséhez igazolt.

Mester Tamás Balmazújvárosba ment, ahonnan tavaly nyáron vissza vonult, ő előtte Kozármislenyből igazolt a Fradihoz, de Siófokon lépett 1-szer pályára az NB I-ben a kapus. Mély nyomokat nem hagyott a Fradi szurkolókban.

Marko Simic Somália sérülése miatt igazolta le a Fradi, 8 meccsen 3 gólt szerzett, de például a Lombard Pápa elleni vereség után, mosolyogva sétált a pályán, így várható volt, hogy nem fognak vele szerződést hosszabbítani.

Nyilasi Bálint 1-szer küldte be az előző szezon végén Détári Lajos a nagycsapatban, a legendás focista Nyilasi Tibor fiát, sajnos nem tudott komolyabb szerepet betölteni a Fradinál. Megfordult 1 évet Sopronba, két éve pedig Csákvár játékosa.

Varga Bence, fiatalabb korában a Stuttgarthoz került, de súly és motivációs problémák hamar itthon találta magát. Détári neki is adott lehetőséget 1 meccsen, de aztán nyáron ő is repült. Megfordult a Kozrármisleny, a Szeged 2011, a BKV Előre csapatainál, jelenleg pedig a Budaörs játékosa.

www.nso.hu

www.nso.hu

Beliczky Gergő, korábban az egyik legnagyobb tehetsége volt a magyar labdarúgásnak, ezért is örült sok Fradista, hogy a technikás csatárt leigazolták előző télen.  Hát ferencvárosi pályafutása 14 meccsen 1 NB I-es góllal zárult, őt már Ricardo Moniz küldte el télen. A Lombard Pápa gyorsan le is csapott rá, igaz ott is csak fél évig maradt, 2013 nyarán a Gyirmót játékosa lett. Idén nyáron már 26 éves lesz Beliczky, aki eddig 57 élvonalbeli fellépésen 7 gólt szerzett. Nyártól esélyes lesz az 58., hisz valószínűleg a Gyirmót története során először az NB I-ben fog szerepelni.

Grúz Tamás, ugyan ekkor még csak kölcsönbe távozott Szolnokra, de azóta se lépett újra pályára a Fradiban, sőt már a Vasas igazolt játékosa. Sokan örültek előző nyáron mikor a zöldek játékosa lett, hasznos játékos, de nem tudott a Fradinál igazán fontos láncszemmé válni. 1,5 alatt összesen 19-szer lépett pályára a Fradi csapatában.

Busai Attila, kölcsönbe ment Szolnokra, ő visszatért, s tagja a bajnokcsapatnak.

Máté János, 2012 egyik legjobb igazolásaként harangozták be az akkor 22 éves középcsatárt, hisz az előző NB II-es szezon gólkirályáról beszéltünk. Détári fontos láncszemként tekintett rá, de Moniz már kevésbé számolt vele, s télen már pakolhatott is. 8-szor lépett pályára a Fradiban, ezeken 1 gólt szerzett, s ezután Siófokon még az NB I-ben, Mezőkövesden már az NB II-ben, s most Gyirmóton ugyancsak az NB II-ben játszik, igaz esélyes, hogy pár hét múlva újra élvonalbeli csapat tagja legyen.

Menyhárt Attila, senki nem értette, hogy ezen a nyáron a REAC-tól miért is akarta leigazolni Détári Lajos. Azt mondta róla, hogy nagyszerű igazolás lesz. Menyhárt azóta játszott a Siófok, a Vasas és a Budaörs NB II-es csapataiban.

Ezek alapján látható, hogy ebben a szezonban (előtte, és alatta) sem unatkoztak a vezetők, sorban távoztak a játékosok. Nézzük kik voltak azok a játékosok akik ezen a nyáron érkeztek. Először akik már nincsenek itt, s úgy, mint a múlt héten a végén hosszabb értékeléssel azokat akik még itt vannak. (a távozókról bővebben, majd a távozásának évében)

Máté János, ugye már télen távozott…

Menyhárt Attila vele tartott, mind a ketten Siófokra mentek.

Milan Peric 16 meccsen 4 gól még jónak is mondható. Moniz érkezésével jöttek a külföldiek, de őt még Détári nézte ki. Nem is lett meghatározó játékos.

www.fradimedia.hu

www.fradimedia.hu

Orosz Márkot már előző télen szerződtette a Fradi, de a Szeged 2011 nem engedte. Egyetlen Fradista gólját az Újpest kapujába lőtte, de ennek ellenére, mivel a posztjára Moniz Julian Jennert hozta, inkább kiegészítő játékos volt a korábban Olaszországban is megfordult szélső.

Aleksandar Alempijevic, Kecskemétről igazolt a Fradiba. A következő nyáron távozott, összesen 18 meccsen viselhette a Fradi mezét, 3-szor állították ki. Utolsó piroslapja után történt meg a szerződésbontás.

Csilus Tamás ekkor került fel a felnőttekhez. Igaz összesen csak 1-szer vetette be Moniz, azóta a Lombard Pápa és a Kisvárda csapatainál szerepelt kölcsönben.

www.csakfoci.hu

www.csakfoci.hu

Muhamed Besic, a Fradi utóbbi évtizedének egyik legjobb igazolása. 2 évig volt a Ferencváros játékosa, több poszton szerepelt. Még az ellenfelei is elismerték képességeit.

Andrei Ionescu, a román irányító középpályás technikás focista volt, Moniz a PSV utánpótlásából ismerte. 2 évig volt a Fradi játékosa.

Philipp Bönig érkezéséig és érkezése után is végig balhátvédet keresett a Fradi. Minden évben igazoltak is egyet, de Ramirez érkezéséig Bönig nyerte a csatákat. Hasznos csupaszív játékos volt, tavaly nyáron vonult vissza.

www.nso.hu

www.nso.hu

Julian Jenner, technikás játéka és személyisége miatt imádták a Fradi szurkolói. Kicsit kezelhetetlen volt, de mai napig is hirdeti, hogy szereti a zöld – fehér mezt.

Stanley Aborah, télen érkezett ő sem tudott meghatározó játékossá válni.

Junior Fell télen érkezett a középhátvéd, összesen 1-szer lépett pályára.

Quenten Martinus, szélső, télen Moniz ragaszkodott hozzá. A holland játékos sem maradt sokáig.

www.valogatott.blog.hu

www.valogatott.blog.hu

Leonardo, a tél legnagyobb igazolása az utolsó pillanatokban érkezett. Moniz egyik kedvenc játékosa illetve Leonardo kedvenc edzője. Így tudjuk a kapcsolatukat összegezni. Hamar a Fradisták kedvence lett, miután Strestik szétrúgta a Győr elleni meccsen, szerződést hosszabbítottak vele a vezetők.

A bajnokcsapat tagjai:

www.nso.hu

www.nso.hu

Gyömbér Gábor, a csapatkapitány. A Ferencváros sajátnevelésű játékosa azután távozott, hogy kizárták a csapatot az NB II-be. Előbb Braziiában a Náutico csapatában játszott, majd a következő nyáron haza tért, s Détári Lajos javaslatára az FC Sopron igazolta le. Ez többek között azért sem volt hosszú kaland, mert a soproni klub fél év múlva megszűnt, Gyömbér az akkor NB II-es Lombard Pápa szerződtette. 4,5 évig játszott Pápán, igaz többször sérüléssel bajlódott, ahogy a mostani (2015/16-os) szezonban is.

www.blikk.hu

www.blikk.hu

Vladan Cukic, habitusa miatt hamar  a szurkolók kedvencévé vált. Korábban az NB I-ben a Kecskemét színeiben szerepelt, közben volt kölcsönben az NB II-ben Mezőkövesden is. Az első Fradista szezonjában 28 meccsen 2 gólt szerzett, ráadásul mindkettő győztes találat volt, az egyik a Haladás ellen, a másik pedig az Újpest elleni Albert – stadion búcsúztató meccsen. Tehát a szerb beírta magát a történelemkönyvekbe. Tavaly nyáron már úgy volt, hogy visszavonul, az utolsó meccsen ezért kezdőként küldte pályára Thomas Doll, s Cukic gólt szerzett a Videoton elleni szezonbúcsún. Így összesen 3 gólnál jár a Ferencváros színeiben. Idén már kevesebb lehetőséget kapott, nyáron viszont már biztos, hogy visszavonul, s a Fradi játékosmegfigyelőjeként a továbbiakban dolgozni.

www.csakfoci.hu

www.csakfoci.hu

Böde Dániel ezen a nyáron döntött úgy, hogy ideje elhagynia a Paks csapatát, ő is felkészült már arra, hogy egy nagyobb csapatot vegyen a hátára. Kereste többek között az Újpest is, de ő a Ferencváros mellett tette le a voksát. Kezdetben még nem érezte a játékot, első gólját a 6.fordulóban szerezte, de azóta, ha nem is lő gólt, két védőt mindenképpen leköt. 2012/13-ban 17, 2013/14-ben 11, 2014/15-ben 13 a mostani szezonban eddig 17 gólt szerzett.

Már korábban a Ferencvároshoz igazoltak:

kapusok:
Jova Levente                                    2011-12
Kunsági Roland                                2011-12

védők:
Batik Bence                                       2011-12

középpályások:
Busai Attila                                        2011-12
Somália                                               2011-12

Endrődi Dávid