Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa America: Brazília fénykora

Hamarosan kezdődik a legrégebbi labdarúgó torna, a Copa America. Négy részes cikksorozatunkban visszatekintünk a torna kezdeteire, és bemutatjuk a legfontosabb momentumokat napjainkig.

Copa America (KATT a címekre):
Így született a Copa America
Változás a brazil válogatott keretében
Éremtábla


Brasil-vs.-Uruguay-1999-Final-Copa-América

Az előző részben a kezdetekre tekintettünk vissza. 1967-ig bezárólag vettük sorra a legfontosabb eseményeket, és ezeken keresztül néztük végig, hogyan alakul ki a Copa America a Dél-amerikai Válogatottak Bajnokságából.

1967 után, 1975-ben rendezték meg újra a tornát, már Copa America néven. A lebonyolítási rendszer nem volt fix, a mérkőzéseket az év folyamán oda-visszavágós rendszerben játszották le az összes résztvevő országban. 9 nemzet vett részt a küzdelemben, és a címvédőnek búcsúznia kellett az elődöntőben. 1987-ig használták ezt a rendszert, és a tornát minden 2. évben rendezték meg.

1987-től visszatérek arra a módszerre, hogy egyetlen rendező országban bonyolítják le az eseményt. 28 év után újra Argentína adott otthont a labdarúgó tornának. 1986-ban világbajnokok lettek, és mindenki azt hitte, hogy a Copa Americát is simán megnyerik Diego Maradona vezényletével, mivel a hazai pálya is az ő malmukra hajtja a vizet. A szurkolók csalódottak voltak az elődöntő után, mivel a házigazdák a címvédő Uruguay-jal szemben maradtak alul, mindössze egy góllal.

1989-ben a brazilok jobban jártak a hazai rendezésű tornán, mivel az 1970-es világbajnoki cím után, a kontinensen is diadalmaskodni tudtak. 1991-ben Bautistuta vezetésével, 32 év után Argentína képes volt arra, hogy fölülmúlja ellenfeleit, és felállhasson a dobogó legfelső fokára.

1997-től Brazília sikerszériája következett. Leonardo, Denilson és Ronaldo vezetésével megnyerték a tornát, majd 1999-ben megvédték a címüket.

kép: es.us.deportes.yahoo.com

Nagy Gábor