Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2016: a csoportkör 1. fordulójának statisztikái! – Van amiben Gera a legjobb…

Véget ért az EB első fordulója, minden csapat pályára lépett már egyszer, így talán érdemes végigtekinteni, mely játékosok nyújtották eddig különböző szempontokból a legkimagaslóbb teljesítményt. A játékosok egyéni statisztikái most anál is inkább érdekesek lehetnek számunkra, mert nagy örömünkre egy magyar játékos nevét is megtalálhatjuk a legjobbak között.

euro 16 player stats 1

A kapusok közül nyolcan is kapott gól nélkül tudták le az első mérkőzésüket, ám a legtöbb védést nem közülük mutatta be valaki. Az ukrán hálóőr Andrij Pjatov ugyanis 7 lövést is hárított a németek ellen, bár végül ez sem volt elég csapata számára a pontszerzéshez, hisz 2 gólt így is kapott. A védők közül a legtöbb felszabadítás, szám szerint 12, a svéd Andreas Granqvistnak nevéhez fűződött Írország ellen, a fejpárbajok terén pedig leginkább az izlandi ék, Kolbeinn Sigthorsson jeleskedett, hiszen a feléje ívelt labdákból nem kevesebb, mint 26 légi párharcot vívott meg a portugál védőkkel, melyekből 18-at meg is nyert.

A teljes EB-mezőnyből a legtöbb sikeres szerelést az osztrákokat legyőző magyar válogatottban hajtotta végre Gera Zoltán, aki nem csak a magar középpálya igazi motorjának bizonyult, de 7 szerelési kísérletéből 7-szer el is vette a labdát az ellenféltől.

A támadó statisztikák felé elmozdulva azt láthatjuk, hogy a legtöbb sikeres cselt az angol Kyle Walker produkálta, aki 8 kísérletből 6-szor tudta átjátszani az orosz védőket. A legtöbb pontos hosszú passzt a portugál válogatottban adta az emellett alternatív szabálytalanságokat is bemutató Pepe, ám a masszív izlandi védelmet így sem sikerült elégszer áttörnijük a luzitánoknak. Kaput eltaláló lövést legtöbbször Gareth Bale adott le Szlovákia ellen, ráadásul 5 lövési kísérletéből nem csak mind az 5 eltalálta a kaput, de az egyikből még gól is született, ami nagyban hozzájárult a walesi győzelemhez. Mindeközben a legtöbb helyzetet kialakító kulcspasszt a franciák színeiben remeklő Dimitri Payet adta, aki 8 helyzetet készített elő átadásaival, ezek közül egyet gólpasszá is avatott Giroud, nem mellesleg pedig Payet a mindent eldöntő találatot is maga vágta a román válogatott kapujába.

Szerző: Miskolczi István