Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2016: Eljött a visszavágás ideje? – Előzetes!

A franciaországi Európa-bajnokság vasárnapi játéknapján újabb három találkozót rendeznek a nyolcaddöntők közül. A kora délutáni mérkőzésen a házigazda franciák az írekkel mérkőznek meg Lyonban.

01

Vasárnap kora délután a házigazda franciák is elkezdik a torna kieséses szakaszát. Nagy kérdés, hogy egy mérkőzésből fog állni az eddig nem túl meggyőző gallok „play-off” szereplése? Vagy netán sikerszéria lesz a történet? Ha ez ellenfél ír válogatotton múlik, akkor ez csak egy meccses sorozat lesz, mivel a keltákat nagyon fűti a visszavágás! 2009. november 18-át írunk mikor is az írek a hazai 0-1 után Robbie Keane góljával vezettek a 2010-es dél-afrikai vb pótselejtezőjének visszavágóján. Jobban is játszottak a zöldek és meg is érdemelték volna a tornára való kijutást, ám Martin Hansson a svéd játékvezető a hosszabbítás 103. percében csúnyán benézte Thierry Henry kezezős gólpasszát és ezzel a franciák utazhattak a mundialra. Ezt az igazságtalanságot az íreknek az óta sem sikerült lenyelniük és nem is lehetne jobb alkalmuk a keltáknak a visszavágásra, mint a franciák által rendezett kontinens torna kieséses szakasza.

Martin O’Neill fiai továbbá még a franciák eddigi formája miatt is bízhatnak magunkban, elvégre a nyitómeccset egy 89. percben értékesített Dimitri Payet góllal húzták be a tornán leégő románok ellen, Albániát is csak a 90. perc után szerzett gólokkal sikerült két vállra fektetni, míg Svájc ellen gól nélküli döntetlenre futotta. Ezzel szemben az írek a svédek ellen kezdtek 1-1-el, úgy, hogy a kelták erőn felül teljesítettek, majd a belgák elleni 0-3, után a tartalékos olaszok elleni 1-0-s sikerrel jutottak tovább Longék. Ilyen előjelek után biztos, hogy érdekes kis összecsapás lesz a kora délutáni.

A két csapat eddig 16-szor találkozott egymással, hat döntetlen mellett, hat francia és négy ír siker született és a két csapat utolsó randevúja a fentebb említett 2010-es vb pótselejtezője volt. A franciák nem számíthatnak hiányzóra, ezzel szemben az íreknél Stephen Ward bokasérüléssel küzd, így játéka még kérdéses.

A találkozót Lyonban, a Parc Olympique Lyonnais stadionban rendezik 15 órakkor. A mérkőzés játékvezetője az olasz Nicola Rizzoli lesz.

A 2010-es vb selejtező mindent eldöntő gólja:

Fotó: 101greatsgoals.com

Becz Tamás