Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

25 éve nem látott csoda a Libertadores-kupa döntőben

A Libertadores-kupa elődöntőiben Argentína és Brazília képviselője egyaránt elbukott, így 1991 óta először nem képviselteti magát egyik kontinentális futballnagyhatalom sem a fináléban. A São Paulo bukását voltaképpen már előrevetítette az elmúlt heti hazai veresége a kolumbiai bajnokság legpatinásabb klubjával, az Atlético Nacionallal szemben, a Boca Juniors azonban a fanatikusairól híres Bombonerában nem bírt az ecuadori meglepetéscsapattal, az Independiente del Valléval. Ez azt is jelenti, hogy a kupasorozat utolsó öt döntőjében a 11 résztvevő ország közül nem kevesebb, mint hat csapatai képviseltethetik magukat, míg ezen időszak alatt az UEFA 54 tagországából csak négynek a klubjai jutottak be a BL-döntőbe.

libertadores semis 2

A szerdai mérkőzésen a brazil São Paulo igen nehéz helyzetben, 0-2-s állásról utazott Medellínbe az Atlético Nacionalhoz. A mérkőzésen azonban nagyon korán vezetést szereztek a vendégek és zárkóztak az összetettben. A kilencedik percben az első meccsen is aktív Michel Bastos beadását a kupasorozat góllövőlistáját immár kilenc góllal vezető Jonathan Calleri bólintotta a hálóba. A Tricolor argentin légiósa egyébként a hírek szerint hamarosan a Sevillához igazolhat, ahol újra csapattársa lehet a Libertadores-kupa legtöbb gólpasszát adó játékosa, a São Paulót már korábban elhagyó Ganso is. A folytatás azonban már nem úgy sikerült a vendégeknek, ahogy azt argentin vezetőedzőjük, Edgardo Bauza elképzelte. Alig hét perccel később ugyanis Orlando Berrío kiugratására az odavágón is duplázó Miguel Borja csapott le és kiegyenlített. A túloldalon aztán Calleri csak pár centivel maradt le egy újabb veszélyes Bastos-beadásról, Húdson nagy domborításáért pedig nem ítélt tizenegyest a játékvezető. A második játékrészben egyre kétségbeesettebben támadtak ki a vendégek, és egyre több lehetőség adódott a kolumbiai kontrákra. A 19 esztendős Marlos Moreno és Berrío is kihagyott egy-egy hatalmas helyzetet, mígnem a csereként beállt Alejandro Guerra beadása a szintén csereként pályára lépő Carlinhos kezéről pattant le, a megítélt büntetőt pedig Miguel Borja váltotta magabiztosan gólra. A találat után ráadásul kissé bizonytalan okból a játékvezető kiállította Wesley-t, majd a hevesen reklamáló Diego Luganót is, ezzel pedig el is dőlt az összecsapás. Az Atlético Nacional 21 év után szerepelhet újra a Libertadores-kupa döntőjében, ahol Reinaldo Rueda akár a klub egyetlen korábbi trófeáját 1989-ben begyűjtő legendás edző, Francisco Maturana nyomdokaiba léphet.

Csütörtök éjjel (nálunk péntek hajnalban) a Boca Juniors egyetlen gólos hátránya ledolgozására készült a korábban a nagy buenosi airesi vetélytársat, a River Plate-et is búcsúztató Independiente del Valle ellen, melyet ráadásul egy idegenben szerzett gól is segített. A Bombonera közönségének nem is kellett sokat várnia az első találatra, már a negyedik percben alaposan elaludt a vendégvédelem Frank Fabra beadásánál és a 20 esztendős Cristian Pavón megszerezte az összetettben is a vezetést jelentő találatot. A Boca vezetőedzője, Guillermo Barros Schelotto az előny birtokában sem állt be védekezni, a következő percekben három nagy helyzet is kialakítottak még a hazaiak, de Librado Azcona kapus eszén nem tudtak túljárni. A 25. percben aztán jött a feketeleves, egy szöglet után az előrehúzódó ifjú ecuadori középhátvéd Luis Caicedo (csak névrokona a korábbi ecuadori válogatottnak) elé került a labda, aki aztán a léc alá bombázott. A Boca ezután természetesen nagy erőket mozgósított a vezetés visszaszerzésének érdekében, de Carlos Tévez csak egy kapufáig jutott, majd a szünet után nem vették fel elég gyorsan a ritmust az argentinok. Egy Junior Sornoza által továbbfejelt felívelés után egy újabb saját nevelésű ifjú Independiente játékos, a 19 esztendős Bryan Cabezas húzott el a védők mellett és a hosszú sarokba lőtt. Ezzel már nagy bajba került a Boca, hiszen már két gólos győzelemre, három további gólra lett volna szükségük, ehelyett azonban egy elképesztő hiba következett. Egy ártalmatlannak tűnő labdát Agustin Orión kapus nagyon ügyetlenül igyekezett a védőkhöz passzolni, a keselyűként ott ólálkodó ecuadori támadó Julio Angulo lecsapott a labdára és az üres kapuba helyezett. Ezzel a Boca sorsa megpecsételődött, bár Nicolas Lodeiro egy kezezésért megítélt büntetőt is kihagyott, így csak apró szépségtapasz volt a még a 91. percben Cristian Pavón gyönyörű távoli bombája, melyet már Azcona kapus sem tudott hárítani. Az uruguayi Pablo Repetto által irányított Independiente csak a második ecuadori csapat a Libertadores-kupa történetében, mely bejut a fináléba, 2008-ban az LDU Quito meg is nyerte a sorozatot.

A két mérkőzéses finálé első összecsapását jövő szerdán, július 20-án rendezik Quitóban, a visszavágóra pedig egy héttel később kerül majd sor Medellínben.

13717266_573794672792786_1309280877033242539_o

Szerző: Miskolczi István