Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Semmi sem dőlt el a Libertadores-kupa döntő első meccsén

Közép-európai idő szerint csütörtök hajnalban lejátszották a Libertadores-kupa döntőjének első mérkőzését, melyen 25 éve előrször sem brazil, sem argentin csapat nem volt érdekelt. Ehelyett az akadémiájáról kikerülő játékosokra építő ecuadori meglepetéscsapat, az Independiente del Valle fogadta a legpatinásabb kolumbiai gárdát, az Atlético Nacionalt. A hazai kiscsapat egyébként olyannyira visszafogott infrastruktúrával rendelkezik, hogy nemzetközi kupameccseit nem is saját stadionjában, az ecuadori főváros Sangolquí nevű külvárosában rendezi, hanem Quito egyik legnagyobb stadionjában az Estadio Olimpico Atahualpában. Helyi idő szerint szerda este is itt csaptak össze a felek, végül pedig a hazaiaknak a hajrában sikerült döntetlenre menteniük a meccset, így mivel a kiírás értelmében az idegenben lőtt gólok száma itt már nem számít, egy hét múlva abszolút döntetlen állásról kezdik újra a csapatok a gyürkőzést Medellínben. Előbb azonban még nézzük az odavágó részleteit.

libertadores final

Copa Libertadores de América facebook

Mindkét csapat nagyjából a legerősebb összeállításban léphetett pályára, egyik vezetőedzőnek sem kellett eltiltások vagy sérülések miatt hiányzó játékosokat pótolnia, így sem a hazaiakat irányító uruguayi mester, Pablo Repetto, sem a vendégek kispadján helyet foglaló, ám a 2014-es VB-részvétel miatt Ecuadorban is nagy tiszteletnek örvendő Reinaldo Rueda nem húzott voltaképpen semmi váratlant. A mérkőzés elején az ecuadoriak voltak aktívabbak, de José Angulo lövése elkerülte a kaput, a nemrég a válogatottal a Copa Américát is megjárt Arturo Mina fejesét pedig az Atlético argentin kapusa, Franco Armani fogta. A túloldalon viszont az első komolyabb lehetőségből rögtön megszerezte a vezetést a Verdolagas. A 36. percben a veterán irányító Macnelly Torres által felpasszolt labdával Orlando Berrío négy védő között fordult kapura és talált lövőhelyzetet, és mintegy 18 méterről kilőtte a kapu bal alsó sarkát. A szünet előtt még Marlos Moreno riogatta Azcona kapust egy távoli próbálkozással, de végül egy gólos vendég előnnyel vonultak az öltözőbe a csapatok.

A második játékrészben sokáig magabiztosan tartották az eredményt a korábban szövetségi kapitányként Hondurast és Ecuadort is világbajnokságra vezető Reinaldo Rueda tanítványai. A hazaiak előtt voltaképpen helyzetek sem adódtak, a korábban félelmetes Julio Angulo-Cabezas-José Angulo támadótrió mindhárom tagját le is cserélte Respetto, de a csereként beállt Jonny Uchuari lesről indulva sem tudott túljárni Armani kapus eszén. A 87. percben aztán Júnior Sornoza kicsit már minden mindegy alapon felívelt szabadrúgását Arturo Mina csúsztatta először még az argentin kapusba, majd a kipattanót a lemaradó védők között a kapuba kotorta és kiegyenlített.

libertadores final 1

A visszavágót július 27-én, jövő héten szerdán rendezik Medellínben, ahol az eddig kontrajátékával otthonától távol is remekül teljesítő Independientét sem szabad leírni, és mivel a kupa szabályai szerint az Atlético Nacional idegenben szerzett találata sem jelent számára előnyt, így biztosan kiélezett mérkőzésre lehet számítani.