Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A legkeresettebb olasz támadó nyomában

Az olasz labdarúgás, mint olyan a világ futballjának meghatározó szegmense. Sok mindent kötünk és kötnek a szakértők ezen sporton belül ami Itáliából származtatható. A taktika művészi szintű megtervezésétől egészen a labdarúgást meghatározó emblematikus játékosokig. Az olaszok hagyományosan világszinten is kimagasló tehetségű és tudású védőket és csatárokat adtak a világ futballjának. Ellenben az elmúlt években nem igazán tudunk olyan olasz támadót mutatni aki maradandó tudott volna alkotni, de mégis egy centerért most sorban állnak a csapatok.

zaza

Mi az, hogy sorban? Mondhatni dulakodnak érte a Juventus ajtaja előtt. Mindig más és más tudja megnyomni a képzeletbeli csengőt a Juve székházánál, és eddig mindegyik kérőre nemmel felelt a torinói gárda. Ám az elmúlt 48 óra gyökeresen megváltoztathatja a játékos sorsát. Ő pedig nem más, mint Simone Zaza.

Aligha hiszem, hogy valakinek is be kell mutatni őt. Nos nem minden esetben a góljai száma miatt, hanem azért a kis “tánca” következtében, amit lejtett az Eb negyeddöntőben a németek ellen a büntetőrúgásoknál. Szerencsétlen egy dolog volt tőle, de azért szögezzünk le valamit. Nem mindenkiért jelentkezik be hat(!) csapat egy nyár alatt.

Pedig átnézve az elmúlt hetek átigazolási híreit és látva hogyan alakul a piac úgy néz ki, hogy Zaza a legkeresettebb olasz támadó, sőt tovább megyek.. a legkeresettebb olasz játékos jelenleg.

Hogy miért van ez így?

Vizsgáljuk meg a dolgot. Kezdjük ott, hogy “Simo” még csak 25 éves. Manapság egyre jobban kihúzódnak a korhatárok a játékosnál (értsd: valaki 34 évesen is még csúcsformában tud játszani), így még fiatalnak számít és van előtte még idő a fejlődésre. Márpedig tehetséges a fiú. Másrészről Zaza jelenleg a Juventus csapatát erősíti, de gondoljunk bele a helyzetébe. Már a 2015/2016-s szezonban sem volt épp alapember Max Allegrinél, merthogy előtte szerepelt egy BL győztes Mandzukic és a fiatal zseni Dybala is. Mindent egybevetve 958 percet játszott a szezon alatt. Ami hát… nem sok, ellenben kevés. A 2016/2017-s évet pedig úgy kellene eltöltenie, hogy érkezett a Serie A gólkirály Gonzalo Higuaín a csapathoz. Mondjuk ki, hogy nem sok esélye lesz a kezdő tizenegyhez hozzászagolni. Szóval, ha játszani akar, lehet jobban jár, ha eligazol és ne felejtsük el, hogy már a télen pletyka volt arról, hogy elégedetlen és minden pletykának van némi igazság tartalma. Továbbá a Juvénak némileg szépítenie kell a pénzügyeit, hisz Pipita 90 milliója nyomja a vállukat és Zaza játékjogáért szép számokat dobálnak a kérők, csak úgy 30 milliókat lehet olvasni, ami azért bőven meggondolandó.

Miért is adnának érte ennyit? 

Well.. well.. Azt már írtuk fentebb, hogy nem kerek 1000 percet sem játszott. Ellenben azt nem írtuk, hogy neki volt az egyik legjobb gól/perc mutatója a a topligákat összerakva. Zaza 660 percet játszott a bajnokságban és 133 percenként talált kapuba. Egyáltalán nem rossz teljesítmény. Ez több dolognak is betudható. Egyrészről rettentő agilis csatár. Nagyon erőszakos, sőt helyenként durva is, de nem lehet tőle elvenni azt az érdemet, hogy egyszerűen terror alatt tartja a védőket. Olyan labdákért elindul leszegett fejjel, amiért más (speciel én) meg sem mozdulna. Vérbeli old school támadónak is lehetne jellemezni, hiszen mindenhonnan lő. Megfordul és bumm. Ami azonban még társai fölé tudja emelni őt az az akarata. Beszáll a mérkőzésbe és felszántja a pályát. Nyilván vannak rossz tulajdonsága és hiányosságai, de most nem lenne helyénvaló a leírásuk  avagy elemzésük amikor épp el akarjuk adni őt.

Kik is szeretnék a csapatukba? 

Szóval hatan. Ebből három Olaszországból. A Milan, a Roma és a Napoli. Egy Németországból, a Wolfsburg. Kettő pedig Angliából, a West Ham és a Swansea. Legérdekesebb kérői a Napoli és a Milan. Hiszen ezen két esetben a saját klubja, a Juventus indította útjára az üzletet. A zebrák megvették Higuaínt, így a Napoli támadó nélkül maradt. Adja magát a helyzet. Ám a Milan pont ugyan így jött be a képbe. Ugyanis Bacca lelépne onnan, meglehet, hogy pont Nápolyba és itt megint adja magát a történet. A Roma inkább csak érdeklődő. A Wolfsburg már más tészta. Ott a sportigazgató is beismerte, hogy érdekli őket Simone és készek 25 milliót kifizetni érte. A két brit csapat közül a West Ham az, aki konkrétan meg akarja venni a csatárt. Ők képesek 30 milliót is lerakni. A Swansea pedig, mint egy első randijára készülő fiú, csak köröz a kiszemelt párja körül tisztes távolságban. Láthatjuk, hogy nem mind a hat kérő vehető tettre késznek, de akadnak bőven akik, azonnal lecsapnának rá.

Mindenesetre hosszú idő van még nyár végéig. Nem tudni, hogy a Juve mit tervez még az átigazolási piacon és azt sem tudni, hogy Zaza hogyan tervezi a jövőjét tudván azt, hogy Higuaín nem a padra érkezett a csapathoz..

Borbély Szabolcs