Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bajban a Dinamo! – Új horvát bajnok több mint egy évtized után?

A mögöttünk álló öt szezonban csupán egyetlenegy egyszer fordult elő az, hogy két zsinórban elvesztett horvát bajnoki mérkőzést produkált a regnáló horvát egyeduralkodó a Dinamo Zagreb. Az Osijek (Eszék) elleni vereség után a Rijeka is legyőzte, sőt kiütötte a címvédőt, mely olyan verésben részesült, melyre emberemlékezet óta nem volt példa a horvát élvonalban.

croatia-ok

Kimondani is egészen furcsa, de már negyed évszázada a rendszerváltásnak, Jugoszlávia felbomlásának. Horvátország ekkor vált függetlené, s 1992-ben rajtolt el először a az élvonalbeli horvát labdarúgó-bajnokság, melynek első győztese a Hajduk Split volt, s eddigi utolsó győztese a Dinamo Zagreb. A liga történetét figyelembe véve a tavalyi volt a 25. kiírás, a 2016/17-es szezon végén 26. alkalommal osztanak majd aranyérmet. A Hajduk Split hat alkalommal lett aranyérmes, míg az NK Zagreb egy ízben vitte el a legfényesebb érmet. Ezt leszámítva csak a Dinamo Zagreb tudott nyerni. A fővárosi csapat 18 elsőséggel rekordbajnoknak számít, s Európában jelenleg a leghosszabb sorozatot tudhatja magáénak azzal, hogy 2005/2006 és 2015/2016 között zsinórban 11 bajnoki címet nyert. Igen! Több mint egy évtizede annak, hogy minden esztendőben a Dinamo Zagreb nyeri a horvát pontvadászatot. Az ő rekordjukat követi egy szintén nagy sorozat, a fehérorosz BATE Boriszov zsinórban tíz aranyéremnél tart. Idén azonban a változás szelét lehet érezni, s nincs kizárva, hogy megtörjön a hegemónia, avagy a Rijeka bajnokaspiránssá lépett elő.

Egy hete: Dinamo Zagreb – osijek 0-1
Hétvégén: Rijeka – Dinamo Zagreb 5-2

Az eredmények tükrében elmondható, hogy a Rijeka továbbra is veretlenül, s jelenleg két pontos előnnyel vezeti a horvát pontvadászat 2016/17-es kiírását.  Azonban nem a Dinamo előtt, ugyanis van meglepetéscsapata is az idei évadnak az Osijek (Eszék) képében. Ezt követően jön csak a Dinamo Zagreb és még mögöttük is le van maradva a Futács Márkót is foglalkoztató Hajduk Split. Futács hétvégi gólját IDE kattintva lehet megtekinteni.

Noha még nagyon az elején járunk, az elmúlt hetek eseményei azt sejtetik, hogy nehéz lehet a címvédés, a zsinórban elnyerendő 12. bajnoki cím a Dinamo Zagreb számára. Ráadásul a Bajnokok Ligája mérkőzések is emésztik a csapat erejét.

horvat