Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Infantino 48 csapatos világbajnokságot szeretne

Slepp Blatter leváltása után Gianni Infantino vette át a FIFA elnöki pozícióját, aki a mostani 32 helyett 48 csapatos világbajnokságot tervez reményei szerint 2026-ra. 

infantino2

Forrás: globeresearch.com

Infantino már nem először gondolkodott el azon, hogy bővítené a résztvevő csapatok számát a világbajnokságokon. Először 40, most pedig 48 fősre módosítaná ezt a számot.

A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy a 16 kiemelt csapat mellett 32 csapat játszana egymással egy meccset, ami után 16 automatikusan kiesne. Így alakulna ki a jelenleg is érvényben lévő 32-es mezőny. Az elnök szerint a végső döntést a frissen megválasztott FIFA tanácsa fogja majd meghozni, várhatóan januárban.

Minden bizonnyal lesznek viták a felvetésről. A kis országok valószínűleg örülnének a változtatásnak, viszont a nagycsapatok attól félnek, hogy minőségromláshoz vezetne ennyi résztvevő. A németek szövetségi kapitánya, Joachim Löw már ki is fejezte nem tetszését a tervvel kapcsolatban. A nem kiemelt csapatoknál viszont az is felmerülhet problémaként, hogy 16 csapatnak mindössze egyetlen meccsre kéne elutaznia a világbajnokság helyszínére, aztán mehetnének haza.

Szigeti Andrea