Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-selejtező: A visszavágás esélye – előzetes

Harmadik köréhez érkezett a világbajnoki selejtező, s a magyar válogatott a rossz emlékű Rigában lép pályára.

1476097927192514

Csak a győzelem elfogadható válogatottunktól Lettország ellen, hiszen a csoportot egy döntetlennel és vereséggel kezdte Bernd Storck együttese. A közös múlt alapján s az elmúlt időszakban nyújtott teljesítmény is nemzeti együttesünk számít a találkozó esélyesének. Ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni, hiszen a 2004-es portugáliai kontinensviadal selejtezőben ugyanitt kaptunk kijózanító pofont, amellyel eldőlt, nem érhetjük el az akkori pótselejtezőt.

A mieink ezúttal nem számíthatnak Korcsmár Zsoltra, aki kisebb sérülése miatt el sem utazott a lett fővárosba. De nem csak nálunk akad hiányzó, hanem vendéglátóinknak is. Marian Pahars nem számíthat Artjoms Rudnevs játékára többek között.  A magyar védő megosztotta, miért is nem tarthatott Rigába a társaival: „A korábban műtött bal térdem bevizesedett, így elővigyázatosságból, a válogatott orvosának, Szilasi Ádámnak a tanácsára nem utaztam el Rigába. A korábbi keresztszalag-szakadás miatt műtött térdemet most a Vasas masszőrei, Prohászka Zoltán és Kubó Ádám vette kezelésbe. Speciális kenőcsökkel és gyúrással kezelik. Jelenleg fájdalmat érzek, amikor be szeretném hajlítani. Remélem, néhány nap alatt javul az állapotom, és minél előbb a Vasas rendelkezésére állhatok.”

Ami a két csapat múltját illeti, mindössze ez lesz a hatodik randevú a két csapat között. Öt magyar siker mellett egyetlen vereség csúfítja a mérleget, a fentebb említett 2003-as rigai összecsapás.

Egyébként pedig 11-6-os gólkülönbség is jelzi, olyan sok gól nem esik a két válogatott összecsapásán. Legutóbb kilenc éve találkozott a két csapat, akkor Limasszolban felkészülési találkozón kétgólos magyar siker született. Érdekesség, hogy amikor legutóbb tétmérkőzésen találkoztunk az északi ország csapatával, Gera Zoltán volt pályán, aki immár kilencvenötödik mérkőzésén ölti magára a nemzeti mezt. Mellett Dzsudzsák Balázs jubilál, az al-Wahda szélsője 85-ik alkalommal szerepel címeres mezben. A letteknél ezzel szemben már senki sem maradt meg hírmondónak. Ugyanakkor Marians Pahars egyszer játszott a mieink ellen: 2007-ben, a ciprusi tornán. A többi találkozón ugyan kerettag volt, ám pályára nem lépett, miután az akkoriban fénykorát élő Maris Verpakovskis számított elsőszámú csatárnak. S ha már közös pont a tizenkét esztendővel ezelőtti találkozó, érdemes kiemelni még Vitalijs Astafjevset is. A korábbi középpályás pályán volt azon a két találkozón, most pedig Pahars jobbkezeként segíti a válogatottat.

Most eljött az idő, hogy revánsot vegyünk a 12 évvel ezelőtti rigai fiaskóért.

14606417_1336851326349582_8901379342580684292_n

Egyébként illusztris vendége is volt válogatottunknak: őszentsége, a Dalai Láma tette tiszteletét hétfő délelőtt. Eközben pedig a lett szövetség főtitkára, Janis Mezeckis fogadta Csányi Sándor MLSZ-elnököt.

A vasárnapi programban egy kiadós séta, majd hosszú taktikai értekezlet szerepelt. Bízzunk benne, hogy Bernd Storck nyerő taktikát talált ki a hűvös estére.

S ha már közös történelem. Magyar játékos még nem fordult meg Lettországban, ám tőlük többen is játszottak az NB I-ben. A leghosszabb időt Vadims Zulevs töltötte el a magyar bajnokságban. Két év megszakítással hat éven át volt a Lombard Pápa alkalmazottja, ez idő alatt 48 bajnokin jutott szóhoz. Rajta kívül Rolands Bulders és Aleksandrs Jelisejevs (Stadler FC, 1996), Denis Ivanovss neve sem cseng ismeretlenül, hiszen a 60-szoros válogatott Nyíregyházán kapott szerződést, összesen kilenc bajnokin segített a Szaprit. Daniils Turkovs (ZTE, 2011), Aleksandrs Cekulajevs (Pápa, 2012) valamint Vitalijs Melnicenko (Szolnok, 2011) szerepelt még a magyar élvonalban.

Vélemények:

„Emlékezetes volt mindkét lettek elleni összecsapás, ellentétes előjellel. A hazai meccsen, amely időben korábban volt, hátrányból tudtunk fordítani. Két gólt is szereztem, méghozzá úgy, hogy a második félidőben megsérültem, és így talpról, felugrás nélkül tudtam csak fejelni a győztes gólunk előtt. Ami a második meccsünket illeti, amit itt, Rigában játszottunk, arra emlékszem, hogy annyira nyerni akartunk, hogy emiatt követtünk el hibákat. Nem mondhatom, hogy verhetetlen csapat volt a lett, de nagyon szervezetten védekeztek, elöl pedig kitűnően játszották meg a gyors csatárukat. A vége az lett, hogy kikaptunk, és ezzel gyakorlatilag elszálltak a továbbjutási esélyeink, míg ők komoly lépést tettek, és aztán ki is jutottak az Eb-re. Ma este azonban remélhetőleg mi hagyjuk majd el a pályát győztesként.” – beszélt az emlékeiről Gera Zoltán.

„Óriási töltetet kaptunk a szurkolóktól, ami segítségünkre lehet majd, hiszen egy vesztes mérkőzés után felállva tapsolták meg a csapatot és köszönték meg a játékot. Nekünk nagyon fontos, hogy jó eredménnyel háláljuk meg a bizalmukat.” – Ezt már Guzmics Richárd mondta még a vasárnapi sajtótájékoztatón.

Közös történelem:
1938. június 27.
Lettország – Magyarország amatőr 3:0 (nem hivatalos)

1995. március 8.
Magyarország – Lettország 3-1 (felkészülési mérkőzés)
g.: Hamar István (46., 53.), Csertői Aurél (65.) ill.: Mihails Zemlinskis (68., 11-esből)

2003. június 7.
Magyarország – Lettország 3-1 (2004-es Eb-selejtező)
g.: Szabics Imre (51., 59.), Gera Zoltán (86.) ill.: Maris Verpakovskis (38.)

2003. szeptember 10.
Lettország – Magyarország 3-1 (2004-es Eb-selejtező)
g.: Verpakovskis (38., 51.), Imants Bleidelis (42.) ill.: Lisztes Krisztián (52.)

2004. február 19.
Magyarország – Lettország 2-1 (felkészülési)
g.: Tököli Attila (82.), Kenesei Krisztián (85.) ill.: Igors Stepanovs (64.)

2007. február 7.
Magyarország – Lettország 2-0 (felkészülési)
g.: Priskin Tamás (32., 52.)

Világbajnoki selejtező
Lettország – Magyarország – tv.: m4 sport
Riga, vezeti: Pawel Gil (Konrad Sapela, Marcin Borkowski – lengyelek)

Gavalovits Sándor