Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bíró Bence: Ambiciózus tervek! – exkluzív

Hutvágner Gergely (Sampdoria) és Horváth Csanád (Guimares) után Bíró Bence került a FociClub.hu célkeresztjébe A szintén a portugál Guimares csapatánál pallérozódó csatár készségesen állt a FociClub.hu rendelkezésre, s lelkesen beszélt a portugáliai évekről, a jelenről és a tervekről is mesélt. Ambiciózus jövőképet kaptunk, csak szorítani tudunk és sok sikert kívánni Bencének.

birobence2

– Harmadik szezonodat kezded meg a Vitória de Guimares színeiben, milyen a portugál élet?
– Nagyon jó! Szeretek itt lenni, teljes mértékben beilleszkedtem már a portugál közegbe. A nyelvi nehézségeket is sikerült leküzdenem, már  majdhogynem perfektül beszélek. Emellett saját lakásom is van már, szóval mondhatni minden tökéletes.

– Egy korszak lezárult, hogyan értékeled az U19-ben eltöltött időszakot?
– Nagyon sokat tanultam ezalatt a két év alatt az U19-es csapatban. Megszoktam a portugál ritmust. Negatívumot nem igen tudnék mondani róla, mert nagyon sokat fejlődtem ebben a periódusban.

– Ötéves profi szerződést írtál alá, a 2016/17-es szezont pedig a portugál másodosztályban kezdted meg a Guimares második csapatánál. Milyen elvárásokkal futottál neki a szezonnak?
– A szezon elején a legelső célom az volt, hogy megragadjak a második csapatban és ne vigyenek vissza az U19-be. Ez sikerült, sőt eddig a mérkőzések túlnyomó többségében kezdő voltam a portugál másodosztályban. Persze vannak további céljaim, ennyivel nem elégszem meg. Az első csapat elérését tűztem ki magam elé következő lépcsőfokként.

fotorcreated

Bíró Bence interjú és gólöröm közepette

– Hazánkban a portugál másodosztályról nem sokat tudni, gyakorlatilag szó sem esik róla. Mesélj egy kicsit a színvonalról és a mezőnyről, az eddigi tapasztalatokról.
– Egy roppant erős 22 csapatos bajnokságról beszélünk. A mérkőzések időpontjai igen közel vannak egymáshoz, van, hogy egy héten belül két bajnokit is játszunk. Egy csapat ellen sem mehetsz biztosra, legyen az a listavezető, vagy a sereghajtó. itt minden győzelemért, sőt minden egyes pontért nagyon meg kell küzdeni. Az iram, a meccsszám, az egész bajnokság remek hatással van ránk, kiválóan felkészít a portugál élvonalra, vagy akár egy másik ország élvonalára.

– Milyen a jelenlegi pozíciód a csapatban?
– A keret roppant bő, minden poszton verseny zajlik a csapatba kerülésért, nagy a harc. Ha hétvégén a kezdőben akarsz lenni, akkor hétközben edzésen mindent meg kell tenned  azért, hogy ez sikerüljön. Mérkőzéseink nagy részén kezdő voltam, ám van két kiváló posztriválisom, ami  motivál.

csapatbemutatas

Bemutató a 2016/17-es szezon elején, illetve győztes felkészülési torna és gól a Guimares felnőtt B csapatával

– Eddig elmaradnak a gólok, ez nem frusztrál belülről?
– Természetesen frusztrál hiszen csatárként az a dolgom, hogy minél több góllal segítsen a csapatot. Eddig sajnos még nem sikerült gólt szereznem a másodosztályban, de teljes erőmmel azon vagyok hogy megtörjön a jég, s jöjjenek a találatok.

– Összességében a szezon végén mivel lennél elégedett?
– Az volt a célom, hogy még ebben a szezonban felkerüljek az első csapathoz és bemutatkozzak a portugál élvonalban. Ha ez összejönne, akkor nagyon elégedett lennék. Ellenben ha ez nem következik be, akkor sem dől össze a világ, szeretnék a második csapatban minél több mérkőzésen bizonyítani, erősödni, fejlődni és gólokat lőni.

– Jó úton jársz és még csak 18 esztendős vagy. Milyen rövid és hosszú távú terveid vannak?
– Ahogy már fentebb is említettem a rövidtávú cél az első csapat és az ott való megragadás, folyamatos játék. Hosszútávon szeretnék vagy Portugálián belül, vagy egy másik bajnokságban még nívósabb csapatban szerepelni.

Szerző: Őszi Ádám