Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga, félévértékelő: Ahol kórós gólszegénységben szenvednek – Gyirmót

Több összetevős a Gyirmót FC Győr őszi szezonja. Sérülések, gól nélküli csatárok, és a rövid felkészülést is átkozhatják az újoncnál.

Csak a mezőny hátát nézik a gyirmótiak.

Csak a mezőny hátát nézik a gyirmótiak.

Tizenkettedik, utolsó helyen szerénykedik a Gyirmót FC Győr, amely a Mezőkövesddel karöltve vívta ki a feljutást tavasszal. A szisztematikus munka már évek óta ott lebegtette az esélyt a győri kék-sárgák előtt, ám vagy adminisztratív hiba miatt, vagy utolsó pillanatokban elhullajtott pontok okán nem tudott feljutni. Tavaly nyáron sikerült, így nem is volt más hátra, mint az egyébként is jó erőkből álló – korábbi válogatott labdarúgókat és élvonalbeli rutinnal felvértezett játékosokat igazoltak – csapat nekivághatott a pontvadászatnak.

Nem kezdett rosszul Urbányi István együttese, hiszen a Mezőkövesd és az MTK is csak egy pontra volt jó a kisalföldiekkel szemben, ám aztán jöttek a nehezebb ellenfelek, és a Debrecen, majd a Videoton is egyaránt négy góllal lépett túl az újoncon, hogy aztán az Újpest is relatíve kiütéses vereséget mérjen a sárga-kékekre. Ezt követően a Ferencváros – amely címvédőként szerepel – szenvedett meg, mindössze egyetlen góllal tudta legyőzni a győrieket. A kisebb hullámvölgyből egy ötmeccses veretlenségi sorozattal kászálódott ki a csapat, hogy aztán a második kör első fordulójában a Mezőkövesd még mélyebbre taszítsa a társaságot. Ezt követően ugyanis elfelejthették a győzelem, de még a pontszerzés élményét is az Alcufer stadion környékén. Sorozatban nyolca bajnokin kapott ki ebben az időszakban a csapat, így nem meglepetés, hogy sereghajtóként várják a tavaszi folytatást.

A legkevesebb gólt is a gyirmótiak szerezték, mindössze nyolcat – ebből Sallói Dániel kettőt – míg harmincegyet kapott, aminél csak a Diósgyőr mutatója rosszabb.

Két góllal házi gólkirály Sallói Dániel.

Két góllal házi gólkirály Sallói Dániel.

Ami a sérüléseket illeti, jóformán az egész ősszel egy csapatnyi játékost volt kénytelen nélkülözni Urbányi István.

Hogy tavaszra milyen kerettel vághat neki a klub, nagy kérdés, annyi biztos, hogy Sallói Dániel távozása érzékenyen érintheti a csapatot, míg a korábbi élvonalbeli gólkirály Simon Attila mellőzése is mutatta, nem kellett volna könnyűszerrel lemondani az NB II-ben rendre betaláló rutinos labdarúgóról. Érdekesség lehet, hogy a legtöbb meccset Présinger Ádám és Sebők Zsolt játszotta. Mindketten egyaránt 18-18 bajnokin voltak kezdőként a pályán, előbbit egyszer lecserélték. Szintén az újonchoz köthető az az egyedülálló teljesítmény, hogy a 33 esztendős Tóth Norbert amióta Gyirmótra igazolt, mindegyik osztályban – kezdve a megyei szerepléstől – részese volt a győriek felemelkedésének. És érdemeire tekintettel az élvonalban is bemutatkozhatott. Az sem szegte sosem kedvét, hogy rendre kiegészítő emberként számolt vele az aktuális szakvezető, így Urbányi István is, akinek jövőre szintén kérdéses a kispadon a rosszul sikerült félszezon után.

És akkor a bajnoki teljesítmény. Olykor meglepetést is tudott okozni a Gyirmót, elég, ha csak a már említett Ferencváros elleni találkozót vesszük, hiszen hiába az ország egyik, ha nem a legjobb játékosállományával rendelkező együttes a címvédő, bizony az őszi két mérkőzésen is megizzadtak Thomas Doll legényei. Másik nagy meccse egy győztes mérkőzés volt, illetve három, hiszen ennyiszer szerzett három pontot a brigád: A Diósgyőr elleni siker után legyőzték az akkor még listavezető Vasast, valamint a Haladást is. Ez azonban nem volt elegendő a tartós felkapaszkodáshoz a már említett vereség-sorozat miatt.

Számok nyelvén:
12. Gyirmót FC Győr 19 3 4 12 8-31 -23 13 p.

Házi góllista:
2 gólos: Sallói Dániel
1 gólos: Mijusko Bojovic, Madarász Márk, Vass Patrik, Filkor Attila, Lengyel Dániel, Máté János

Lapok:
Sárga:
4: Présinger Ádám
3: Paku Roland, Filkor Attila
2: Völgyi Dániel, Nagy Sándor, Nagy Olivér, Áchim Sebastián, Mijusko Bojovic
1: Sallói Dániel, Szegi Vince, Jancsó András, Lengyel Dániel, Vass Patrik, Simon András, Csiki Norbert

Kiállítás:
1: Présinger Ádám, Novák Csanád

A leghosszabb győzelmi sorozat:
A leghosszabb veretlenségi sorozat: 5 mérkőzés (7-11. forduló között)
A leghosszabb nyeretlenségi sorozat: 6 mérkőzés (1-6. forduló); 8 mérkőzés (12-19. forduló)
A leghosszabb vereségsorozat: 8 mérkőzés (12-19. forduló)
A leghosszabb lőtt gól nélküli sorozat: 282 perc (16-19. forduló)
A leghosszabb kapott gól nélküli sorozat: 614 perc (6-12. forduló)

Következik: Új stadion, kiesőhely – MTK

Gavalovits Sándor