Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Chelsea: Olasz “spirito”, avagy száguldás az élen! – Csapatértékelő

A Premier League 2016-2017-es idénye immár túlhaladt a zeniten, sőt már a 20. forduló is eltelt. Mégis, az ünnepi hajtás után akad egy lélegzetvételnyi időnk, hogy számba vegyük a legfontosabb történéseket, elemezzük a szezon eddigi részének kiemelkedő csapatait, és megkíséreljük megtippelni, mire számíthatunk a későbbiekben. Az angol bajnokság élcsapatainak értékelését a Chelsea együttesével fejezzük be, amely jelenleg vezeti a pontvadászatot!

Korábbi félévértékelő cikkeinkért KATT:

Premier League: Kiemelkedő hatosfogat! – Félévértékelő
Championship: Benítez újra az élvonalba vezényelheti a Szarkákat – Félidei körkép
PL: A bajnokság legeredményesebb játékosai – gólok és gólpasszok
MU: Döcögős kezdés, majd szárnyalás – Csapatértékelő
Arsenal: Ismét a tavalyi hó – Csapatértékelő
Tottenham: Alli és Kane repíti a Spurst – Csapatértékelő
Liverpool: Klopp-hatás a köbön! – Csapatértékelő

chelsea

NYÁRI ELŐZMÉNYEK…

Kezdjük a “Kékek” kivesézését egy vitathatatlan ténnyel: a Chelsea FC előző szezonja pocsékul sikerült.

Nagy horderejű kijelentés, de az állítás igazságtartalmával alighanem egyik kékvérű szurkoló sem vitatkozna. A londoniak ugyanis címvédőként veselkedtek neki a 2015-2016-os bajnoki szezonnak, tehát nem valószínű, hogy bárki is összeomlást várt a José Mourinho által dirigált együttestől az előző futballév kezdetekor. Márpedig olyannyira rosszul szerepelt a Chelsea, hogy a korábbi sikeredző, Mourinho lábára útilaput kötöttek a 16. forduló után. Addigra 9 vereséget nyakalt be a CFC, 16. helyen szerénykedtek, és teljes volt a zűrzavar.

Végül Mourinho repült, érkezett a szokásos tűzoltó, Guus Hiddink. A holland mester nem először vette át megmentő jelleggel a “Kékeket”, de különösebben huszáros hajrával ezúttal nem rukkolt elő a csapat Hiddink regnálása alatt. Persze a Mourinho-éra utolsó hónapjainál messze jobbak voltak, és végül be is kormányozta a Chelsea-t 10. helyre a rutinos tréner, de a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása csak álom volt az “Oroszlánok” számára, és bizony az is maradt.

Hiddink megbízatása nyárig szólt, ekkor el is búcsúzott a holland mester, és új korszak előtt állt a klub. Az új edző kiléte pedig már áprilisban biztossá vált, ugyanis Roman Abramovics a Stamford Bridge-re csábította az akkori olasz szövetségi kapitányt, Antonio Contét! A temperamentumos tréner korábban bajnokságot nyert a Juventusszal, ráadásul zsinórban háromszor, elsőre egyébként veretlenül.. Nem kis fegyvertény! Ráadásul a Chelsea és az olasz edzők közös története igazi románc, hiszen elég a közkedvelt Gianluca Viallit, a bajnokságot ugyan nem nyerő, de a Stamford Bridge-en szeretett Claudio Ranierit, vagy a klub máig egyetlen Bajnokok Ligája-trófeáját elhódító Roberto Di Matteót megemlíteni. Így hát sokan előre kikiáltották jó választásnak Contét.

conte_chelsea_lapresse_3744206A Conte-éra kezdete (fotó: Sky Sports)

Az olasz trénernek mindenesetre volt még egy Európa-bajnoki érdekeltsége a nyáron, így relatíve későn állhatott munkába a londoniaknál. A CFC vezetősége azonban addig se tétlenkedett, és végrehajtott néhány igazolást. Íme az érkezők névsora:

N’Golo Kanté (35,8 millió euró)
Michy Batshuayi (39 millió euró)
David Luiz (35 millió euró)
Marcos Alonso (23 millió euró)
Eduardo (? – a Transfermarkt nem említ értéket)

A lista elejére kívánkozik a tavalyi bajnok Leicester City-től érkező középpályás, N’Golo Kanté. A 25 éves védekező specialista üstökösként robbant be tavaly a “Rókáknál”, és sokan a kék mezesek hatalmas meglepetést keltő bajnoki címének legfőbb letéteményeseként aposztrofálják. Elnézve a Leicester idei bajnoki szereplését, aligha kellene vitába szállnunk ezzel a tézissel… Érkezett továbbá vaskos összegért a fiatal Michy Batshuayi, a belga támadót a Marseille csapatától sikerült elédesgetni (onnan pedig érkezett már legendává váló támadó a Stamford Bridge-re..). David Luiz visszaigazolása komoly meglepetést keltett, hiszen a bozontos hajú brazil védő nagy dérrel-dúrral távozott a Chelsea-től két és fél évvel ezelőtt. Ám végül is visszatért a tréfamester, és ahogy a szezon eddig alakul, nem is tűnik rossz húzásnak az ő megszerzése.

Az előszezont mindenesetre zakóval nyitotta a Chelsea, a Rapid Wien simázta le Conte fiait 2-0 arányban. Kicsit rozsdásak voltak még a londoni srácok, de a szintén osztrák Wolfsbergert már könnyedén lelépték (0-3). A felkészülési időszak szerves részét egy amerikai túra tette ki, ahol a “Kékek” nagynevű gárdákkal ütköztek meg: a Liverpoollal, a Milannal és a Real Madriddal. Előbbi kettőt két vállra fektette a Conte-csapat, utóbbitól azonban 3-2 arányban kikapott. A bajnokság főpróbája pedig a német Werder Bremen elleni mérkőzés volt, a CFC pedig nem is vallott kudarcot, 4-2-re győzedelmeskedett, és kellőképpen ráhangolódott a szezonra.

Fontos kiemelni Conte szellemiségét. Az olasz tréner az Eb után semmiféle vakációra nem utazott el, nyilván úgy gondolta, hogy lasagnét enni a napsütéses olasz tengerparton máskor is ráér. Ám a 10. helyen bevánszorgó Chelsea ráncba szedését mielőbb meg kellett kezdeni, és Conte meg is kezdte. A szezon eddigi része pedig meg is mutatja: igen jól sikerült a talján tréner munkája!

A SZEZON…

Jobban aligha kezdhette volna a 2016-2017-es Premier League kiírását a Chelsea. Az első három fordulóban megszerezhető 9 pont mindegyikét begyűjtötte a londoni klub, és nem is játszottak csúnyán a fiúk. A három meccsen lőttek hét gólt, a rajtra nem lehetett panasz. Sokan arra számítottak, hogy Antonio Conte rögtön előránt a pakliból egy klasszikusan “olaszos” felállást, például az általa olyannyira kedvelt 3-5-2-t, de nem így történt. Eleinte 4-2-3-1-ben játszott a Chelsea, és a szekér jól is indult. Ám a folytatás már darabosra sikerült.

Az első intő jel a Swansea elleni meccs volt, ahol hiába vezettek Diego Costáék, a nyáron alaposan meggyengült Swansea üggyel-bajjal megfordította a meccset, és bár az imént említett Costa egy pontot megmentett, nem kalkulált pontvesztés volt ez a Conte-alakulat számára. Bárki is gondolta azt, hogy a Conte-éra zökkenőmentesen indul, tévedett. A következő körben meg is mutatkoztak a 4-2-3-1 hibái, hiszen a Jürgen Klopp által felturbózott Liverpool látogatott a Stamford Bridge-re, és ha már ott volt, meg is verte a Chelsea-t. Jóformán egy félidőn keresztül esélyük sem volt a “Kékeknek”, és bár a második félidőben már jobban játszottak, nem sikerült pontot menteniük. Na de! Ott és akkor még nem volt egyértelmű, hogy apró kisiklás volt ez a Chelsea részéről, vagy a rendszerben van némi hiba. Következett az Arsenal elleni londoni derbi, és azon a meccsen világossá vált: itt bizony zavar van az erőben. Olyan verést azóta sem kapott a Conte-csapat, mint azon a meccsen, ugyanis az “ágyúsok” egyetlen félidő alatt hármat hintettek Courtois kapujába, és mivel egyszer sem talált be a CFC, ki is kapott. Komoly hullámvölgybe kerültek tehát az “Oroszlánok”, de Antonio Conte nem lenne Antonio Conte, ha nem talált volna ki valami okosságot.

610108116Az Arsenal otthonában padlót fogott a Chelsea (fotó: readchelsea.com)

Lecserélni a formációt! Ezt eszelte ki az olasz menedzser, és a Hull City ellen megnyert 0-2-es meccsen már pályára is rakta a 3-4-3-as, sokkal inkább olaszosnak mondható felállást. Szupercsapat kezdett kialakulni ekkor, hiszen a “Tigrisek” legyőzését követően olyan szériába kezdett a Chelsea, amely még akkor is megsüvegelendő lenne, ha a londoniak a szezon végén történetesen egy árva kupát sem nyernének. Zajlott-robogott a szezon, sorra jöttek az ellenfelek, és sorra kapták a mázsás pofonokat Conte fiaitól.

Üde színfoltja volt a csapatnak már az idény elejétől kezdve az az Eden Hazard, aki két szezonnal korábban a Premier League legjobb játékosának lett megválasztva, de tavaly gyakorlatilag végig szellemként bolyongott a pályán, vagy épp azon kívül. Nem kellett sok ahhoz, hogy a belga középpályás megszerezze első gólját az idényben, már az első körben betalált ugyanis, és a remek produkciókkal azóta sem állt le. Klasszis teljesítményt hoz az idei szezonban Hazard, ebben az évben hátára vette a Chelsea-t, és repíti előre a gárdát. Kellhet bármi más a londoniaknak a jó szerepléshez, mint egy eltökélt edző, egy remek formáció és egy bombaformában lévő Eden Hazard? Ott a válasz a góllövőlistán! Nem más vezeti ugyanis, mint a Chelsea spanyol válogatott gólvágója, Diego Costa. Rengeteg negatív jelzőt szoktak puffogtatni a kifejezetten szúrós természetű támadóval kapcsolatban, de azt kevesen vitatják, hogy gólérzékenysége, munkamorálja a támadósorban, valamint kiváló helyzetfelismerése Európa legjobb támadói közé emeli őt. Álljon itt az ékes bizonyíték: Diego Costa a szezon eddigi részében 14 találatig és 5 gólpasszig jutott, előbbi adat természetesen a mesterlövészek listájának vezető helyét jelenti a brazilból lett spanyol játékos számára.

Chelsea-players-celebrating-a-goal-against-EvertonAz Everton legyalulásának egyik pillanata (fotó: The Nation)

A fentiek azt eredményezték, hogy a Chelsea 13 meccses győzelmi szériába kezdett az említett Hull elleni meccsen, ez idő alatt lelépték a bajnok Leicestert (3-0), a Mourinho vezette Manchester Unitedet (4-0), brutálisan eltángálták Koeman Evertonját (5-0), hazai pályán győzték le a Tottenhamet (2-1), és idegenben kontrázták szét a Guardiola-féle Manchester Cityt (1-3). A 13 bajnoki meccset felölelő győzelmi sorozat azt is jelentette, hogy a Conte-legénység beállította a klubrekordot, és mindössze egyetlen meccsre került attól, hogy az Arsenal által felállított ligarekordot is beérje. Ez végül nem történt meg, Conte együttese a Tottenham elleni legutóbbi bajnoki fordulóban már nem tudott győzni, Dele Alli két fejesének köszönhetően megszakadt a kiváló nyerősorozat. De a Chelsea szurkolói nyilván sosem felejtik el ezt a néhány mesés hónapot. Pláne, ha a szezon végén trófeában is megnyilvánul a kiváló csapategység.

Merthogy arra vonatkozólag igen nagy az esély, hogy a dél-londoniak trófeát nyerhetnek májusban. Ugyanis a 13 meccses győzelmi széria természetesen az élre repítette a Chelsea-t, és jelenleg 5 pontos előnnyel vezetik a tabellát a “Kékek”. Nyilván a bajnokság vége előtt 18 fordulóval távolról sem mondható ledolgozhatatlannak a Chelsea fórja, de a nemzetközi terhelés hiánya, a Conte-féle mentalitás, a kulcsemberek remek formája, és a betonbiztos 3-4-3 jó alapot ad a bizakodásra mindazoknak, akik az ötszörös angol bajnokért szorítanak.

A bajnokság jelenlegi állása:

cfc(forrás: eredmenyek.com)

A Chelsea más sorozatokban:

Ahogy az fentebb írva van, a CFC nem érdekelt a nemzetközi porondon. Az utóbbi másfél évtizedben ez nem éppen megszokott dolog a Stamford Bridge-en, de a többes terhelés hiányát előnyére fordíthatja a Conte-gárda.

Persze azért akad némi többlet terhelés, de “gondoskodott arról” a kék hadsereg, hogy ez a plusz is minimalizálódjon. A Ligakupa őszi szakaszában nem ment túlságosan sokáig a Chelsea, a 16 között elbúcsúztak ugyanis a West Ham United ellenében. Maradt tehát a bajnokság, illetve januártól Anglia másik – nívósabb – kupasorozata, az FA-kupa.

A nagy presztízsű FA-kupában sikerrel vették az első akadályt Antonio Conte fiai, a harmadosztályú Peterborough nem jelentett gondot számukra, 4-1-re lelépték őket ugyanis, és bemasíroztak a legjobb 32 közé. Itt sem vár megoldhatatlan feladat a “Kékekre”, ugyanis a másodosztályú Brentfordot fogadják majd hazai környezetben.

A Chelsea erősségei:

A Diego Costa – Hazard kettősről korábban már esett szó, most térjünk ki a Chelsea támadótriójának harmadik tagjára, Pedróra, illetve a kék szurkolók nagy kedvencére, a brazil Willian-re. A katalán támadó igen felemás szezont futott 2015-2016-ban, de idén úgy látszik, megtalálta számításait Londonban. A 3-4-3 szélén, és Diego Costa hiányában a hamis kilences szerepkörében is megállta a helyét Pedro, a bajnokságban 4 gól mellett 5 asszisztot is jegyez. Fontos gólok szerzője volt idén, talán a Tottenham elleni egyenlítő gólja emelhető ki leginkább, amit közvetlenül a félidő előtt szerzett, és megalapozta vele a Chelsea fordítását.
Willian az elmúlt két szezonban igazi közönségkedvenccé vált a Stamford Bridge-en, és ez nem is csoda, hiszen rendre jó teljesítménnyel vétette észre magát. A most futó idényben sajnálatos módon személyes tragédia hátráltatta a brazilt, ugyanis édesapja elhunyt, ami érthető módon megviselte őt. Viszont ez sem tartotta vissza attól, hogy 5 gólig jusson a ligában, és egyre jobb formába lendüljön. A Chelsea tavaszának nagy fegyvere lehet a 28 éves támadó középpályás!

Pedro-Chelsea-e1479749194751Előtérben Pedro, háttérben Hazard és Costa (fotó: Squawka)

Méltatlan és igazságtalan lenne, ha nem esne szó a Chelsea védelméről. Az előző szezonban nem kevesebb, mint 53 gólt kapott a londoni csapat, ez az adat pedig nem éppen a jó védelemről tanúskodott. Idén más a helyzet, a CFC rendelkezik a legtöbb kapott gól nélküli meccsel, szám szerint 10 alkalommal húzták le a rolót a ligában! Szép angol kifejezéssel élve a ‘clean sheetek’ száma önmagáért beszél, de az pláne impozáns, hogy a 10 kapott gól nélküli meccs magába foglalt egy 7 meccses etapot, amikor egymás után ennyiszer maradt érintetlen Courtois kapus hálója. Olaszos…
Természetesen fontos kiemelni az Azpilicueta – David Luiz – Cahill hármast, akik jól bevett középső trióvá váltak a Conte-gépezetben (milyen fura, hogy John Terry nevének említése nélkül dicsérjük a Chelsea védelmét…). De a belső hármasnál talán még fontosabb, hogy a szárnyvédők elképesztő munkát raknak bele a meccsekbe. Marcos Alonso a bal szélen szüntelenül robotol, de talán a védekezésre összpontosít inkább, a jobb oldalon pedig Victor Moses éli ismét virágkorát, ő pedig inkább a támadások segítésében jeleskedik. A középpályán többnyire N’Golo Kanté és Nemanja Matic szerepel, vagy pedig Cesc Fabregast dobja harcba Conte. A kiválóan szűrő középpálya a Chelsea sikereinek talán legfőbb alapja, hiszen egy 3-4-3-as formáció stabilitása gyakorlatilag lehetetlen nagy munkabírású belső középpálya nélkül. Kanté egyébként sokak szerint a 2016-os nyár legjobb igazolása, és botorság lenne ezzel az állítással vitába szállni.

VERDIKT…

A Chelsea fölénye igencsak meggyőző volt az utóbbi két hónapban, így hát joggal mondhatjuk, hogy a Premier League megnyerésének első számú esélyesévé avanzsált a CFC. A futballszakma egyöntetűen a Chelsea bajnoki címét várja, talán azt is kijelenthetjük, hogy ennek apropóján meg is jelent néhány erősen túlzó cikk a külföldi médiában, amelyek némelyikében egyenesen a valaha volt legjobb Chelseaként emlegették Conte gárdáját. Persze akárhogy is nézzük, az irány mindenképpen jó, és az olasz menedzser tanítványai mellett szól az az érdekesség is, hogy aki a karácsonyi időszakot követően élen áll az angol ligában, az többnyire be is zsebeli a bajnoki címet.
Hogy min hasalhat el a Chelsea? Nehéz megmondani, van-e ilyen tényező. Egy-egy sérülés mindenképpen közbeszólhat, első és tizenharmadik ránézésre is úgy tűnik, hogy a Kanté – Hazard – Costa hármas kiválása jelenthetne igazán komoly érvágást a londoniak számára (Costa körül ráadásul friss hírek szerint áll a bál, erről ide kattintva olvashattok).

De ha a szerencse Conte és csapata mellé áll, ez a Chelsea bizonyosan behúzza a ligát. Hidegvérrel, könyörtelenül. Ahogy azt arrafelé szokták.

Szerző: Draskovics Tamás