Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Aranycipő: Két új név és nagy változások az élbolyban…! – Top10

edinson_cavani_by_szwejzi-dakn4s2Aranycipő, a támadók legrangosabb elismerése a bajnoki klubfutballban, egy olyan trófea, mely teljesítmény alapú és nem úgy ítélik oda, mint például az Aranylabdát. Az adott szezon legeredményesebb labdarúgója kapja, persze súlyozva a bajnokságok erejét. Így fordulhat elő, hogy míg az NB I-ben egy gól egy pontot ér, addig a spanyoloknál egy gól kettőt. Vannak köztes bajnokságok másfeles pontszorzóval. A jelenlegi címvédő Luis Suarez, a 2015/16-os szezonban 40 bajnoki találatig jutott, így 80 ponttal ő nyert. Idén gyakorlatilag túl vagyunk a szezon felén, íme Európa jelenlegi legjobb és legeredményesebb góllövőinek Top 10-es listája. 

A mezőny roppant sűrű, nüánsznyi különbségek vannak a játékosok között, a tízes listán gyakorlatilag három pontszám szerepel, egyenlőség esetén pedig a Gól/perc átlag dönt, tehát hogy az adott játékos időarányosan a lejátszott percekhez mérten hány percenként talál be. Ebben a mutatóban egyébként Edison Cavani a legjobb, de további négy játékos is 100 alatt tudja tartani ezt a mutatót. Ha már Cavani szóba esett, az uruguayi gólzsák újra duplázott, ezzel pedig nagyot lépett előre, konkrétan a nyolcadik pozíciót egy dobogós második helyre cserélte. Sok zsörtölődést és egyet nem értést szül a szurkolók között a tény, miszerint a portugál bajnokságban szerzett gól két pontot ér, míg a franciában ez csak másfelet jelent. Ez a bajnokságok koefficiensszámításából ered, a klubok nemzetközi porondon az elmúlt években elért eredményeiből számítva. Eljátszva a gondolattal, kettes gólszorzó esetén Cavani most 40 pontnál járna.

Továbbá érdekesség, hogy a sokak által a világ ötödik legerősebb bajnokságának tartott angol Championship ezen mutatóban nem érdekelt, lévén nem ad kupacsapatokat másodosztályként a nemzetközi porondra, így ott egy szerzett gól csakúgy egy pontot ér, mint a magyar bajnokságban. Ott egyébként A Newcastle United házi gólkirálya Dwight Gayle 20 találatnál jár.

Visszakanyarodva a listára, az elmúlt héthez képest Harry Kane és Zlatan Ibrahimovic sem tudta megőrizni Top10-es tagságát. Helyükre a Sporting CP gólfelelőse Bas Dost és és a Byern Münchenben duplázó Robert Lewandowski futott fel. Az előző hetekben Dzeko, Belotti és Modeste is volt a nívós lista tagja, jelenleg azonban nem férnek fel. Egyébként halkan megjegyezve, hogy többen ácsingóznak a tízes lista mögött 28 ponttal, csupán a Gól/perc mutatóval lemaradva.

Lionel Messi és Luis Suarez újra eredményes tudott lenni, így őrzik pozíciójukat, míg Aubameyang előnye még mindig kitartott. A gaboni hétvégén újra BVB szerelésben szerepelhet, Gabon ugyanis a csoportkör után búcsúzott a hazai rendezésű Afrika-kupától, melyen nem kapott ki, de nyerni sem tudott. Diego Costa, Gonzalo Higuaín és Alexis Sanchez is növelte góljainak és ezáltal pontjainak is a számát. A spanyol újra a Chelsea keretében és kezdőjében volt, az egy hete még füstölgő belső problémák után.

Íme a jelenlegi állás

1

Eggyel korábbi állás 

Teljes-képernyő-rögzítése-2017.01.16.-202737

Kettővel korábbi állás

3