Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Állítólag már tervezik az Európai Szuperligát

A Marca egy hosszabb cikkben számolt be arról, hogy a korábban már megjövendölt Európai Szuperliga tervezése a háttérben már javában zajlik.

Kép: Marca

Kép: Marca

Kívülállóként nehéz eldönteni, hogy mennyi valóságalapja lehet a pletykáknak. Az is egy jó kérdés, hogy mégis mennyire van szükség egy ilyen ligára, ahol csak a legjobbak vannak. Ha lesz ilyen, akkor mi lesz a BL-el és a többi bajnoksággal? Lesznek kiesők? Mi alapján lehetne bekerülni a legjobbak közé? Kérdések vannak, válaszok egyelőre nem igazán.

A Marca szerint Európa legnagyobb klubjai most készen állnak komolyabb lépéseket tenni az ügy érdekében. Ha csak a spanyol bajnokságból indulunk ki, akkor például már most vannak “árulkodó jelek”: a Barca mostanában nem kapott meg egy érvényes gólt a Betis ellen, a Real Madrid meccsét pedig már 36 órával a kezdés előtt elhalasztották – nem feltétlenül elégedettek a klubok a saját bajnokságukkal. Meg úgy egyáltalán: miért jó az a spanyol gigászoknak, ha hértől-hétre a Sporting Gijon, az Alaves, vagy a Granada ellen játszanak? Miért kéne mondjuk a Bayernnek végigszenvedni az összes meccset, amikor szinte csak formalitás számukra, hogy behúzzák a bajnoki serleget (többnyire)?

Ezen segíthetne az Európai Szuperliga, amely összeszedné a topligák topcsapatait és egy állandó bajnokságba tömörítené őket, ahol mindenki méltó ellenfél lehetne. Minden meccsen rangadó, teltház és sztárok minden mennyiségben. Már elég régóta suttognak egy ilyen bajnokság létrejöttéről, ám az ilyen pletykáknak talán most minden eddiginél több a valóságtartalmuk. A Marca szerint a Barcelona, a Real Madrid, a Bayern München, a Juventus és persze a Paris Saint-Germain azok a klubok, amelyek nagyon siettetik a dolgot, minél hamarabb szeretnének lépéseket tenni az ügy érdekében.

A kérdőjelek száma pedig elég sok: például hogy nézne ki a pénzügyi oldal, miként illeszkedne a képbe az UEFA (és a Bajnokok Ligája), vagy egyáltalán milyen lenne a Szuperliga formátuma? Például különböző csoportokba sorolnák őket a földrajzi elhelyezkedés, vagy teljesítmény szerint, esetleg mindenki mindenki ellen játszik két meccset egy bajnoki rendszerben?

A Marca információi szerint az első egyeztetések alapján ezek a csapatok alkotnák a mezőnyt: Barcelona, Atletico Madrid, Real Madrid, Sevilla (La Liga); Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool (Premier League); Juventus, AC Milan, Inter, Napoli (Serie A); Bayern München, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen (Bundesliga); Paris Saint-Germain, Marseille, Lyon (Ligue 1).

Miért pont ezek a gárdák? Mi alapján válogatták ki őket? Van-e lehetőség cserére? Mi lesz a többi országgal? Mik a veszélyei egy ilyen kezdeményezésnek?

Szükség van-e egy ilyen változtatásra egyáltalán?