Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Bayern – Arsenal ismét már a 16 között – előzetes

A múlt árnyékában nincs könnyű dolga az Arsenalnak, persze a jelenben érdemes élni és előre tekinteni. A londoni klub ma újfent Münchenben vendégeskedik, ahol a Bayern ellen játszik a két klub egymás ellen a nyolcaddöntőben. Már-már tradicionális összecsapás jön.

bayarsuj

UEFA Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
20:45 FC Bayern München – Arsenal (M4 Sport)
Helyszín: Allianz Arena. Vezeti: Milorad Mazic (szerb)

Várható kezdőcsapatok

Bayern München: Neuer – Lahm, Martinez, Hummels, Alaba – Xabi Alonso, Thiago Alcantara, Vidal – Douglas Costa, Robben – Lewandowski. Vezetőedző: Carlo Ancelotti (olasz)

Arsenal: Ospina – Bellerín, Koscielny, Mustafi, Monreal – Elneny, Coquelin – Oxlade-Chamberlain, Özil, Alexis Sánchez – Welbeck. Vezetőedző: Arséne Wenger (francia)

Sérültek

Bayern München: Hazai részről Boateng, valamint Ribéry biztosan nem játszhat ma este. Előbbi vállsérülése miatt nem léphet pályára, míg a francia labdarúgó térdszalagja nincs rendben.

Érdemes ezen felül megemlíteni, hogy Xabi Alonso játéka kétséges lehet, a spanyol térde miatt.

Boateng és Lahm ha sárga lapot kapna a mai meccsen, akkor eltiltásra kerülne, és kihagyná a londoni visszavágót, igaz, előbbit nem igazán fenyegetheti ez a veszély.

Arsenal: Wenger két játékosra nem számíthat. Ramsey a vádlija, míg Cazorla az achillesze miatt nem tudja vállalni a játékot. A vendégeknél mások játéka nem kétséges, és eltiltás sem fenyeget senkit.

Egy kis visszatekintés

A 2005-ös esztendő, valamint az elmúlt két év után újból a nyolcaddöntőben találkozik egymással a Bayern München és az Arsenal. Az Ágyúsok eddig nem jöttek ki jól a párharcokból, de nem csak a bajor klubbal szemben – a Wenger által irányított együttes ugyan állandó résztvevőnek mondható a legjobb 16 között, ami a BL-t illeti, de legutóbbi hat nyolcaddöntős párharcát elbukta a londoni csapat. Ezzel szemben a Bayern bivalyerősnek tűnik a számok alapján, ugyanis a most Ancelotti által irányított müncheni együttes legutóbbi 15 hazai meccsét megnyerte a BL-ben. Emellett a bajorok legénysége zsinórban 5 szezonban eljutott legalább a sorozat negyeddöntőjébe. Az Arsenal tehát ha nyerne, vagyis ha továbbjutna, akkor egy negatív és egy pozitív széria is megszakadna. A párharc vége még messze van ugyan, de az Arsenal ma nagyot léphet előre, ha a csapat játékosai képesek idegenben is felnőni a feladathoz a Bundesliga éllovasa ellen.

Forma

Ha mindent összevetve a két csapat formáját vesszük alapul, a Bayern a legutóbbi 5 meccse során nem talált legyőzőre, és 4 alkalommal nyert. Eközben az Arsenal nem megy olyan jól a szekere, de azért nem tragikus a helyzet. Wenger fiai 3-szor nyertek, kétszer kikaptak. Egy vereség a városi rivális Chelsea ellen jött a bajnokságban, az utóbbi fájóbb lehet, hiszen hétvégén a Hull City győzte le 2-0-ra az Arsenalt. Az Ágyúsok azonban képesek sok gólt is termelni, bizonyították ezt már az év elején, és ebben a BL szezonban is.

Egymás ellen

Azt már fentebb említettük, az Arsenalnak nincs szerencséje a Bayernnel szemben, és ez olykor akár szó szerint volt értendő. Viszont most nézzük meg részletesebben a két csapat egymás elleni meccseinek eredményét.

A legemlékezetesebb találkozása a két klubnak a BL-ben – ami a közelmúltat illeti – a 2012-13-as szezonban volt. A felek akkor is a nyolcaddöntőben futottak össze. Az Arsenal az visszavágót 2-0-ra megnyerte Münchenben, azonban azt megelőzően Londonban 3-1-re kaptak ki az Ágyúsok, így idegenben lőtt több góllal a Bayern mehetett tovább. A 2014-es nyolcaddöntőbeli párharcuk első felvonása is említésre méltó: az Arsenal hazai pályán kapott ki 2-0-ra, de hazai részről Özil, a vendégekéről pedig Alaba hibázott büntetőt.
Akadtak azért meccseik a csoportkörben is egymás ellen, a két csapat múltja a BL-ben eléggé egybefonódott e tekintetben.

Legutóbbi 10 egymás elleni BL meccsükön alapján
Bayern München – Arsenal
Gólarány: 17-11
5 Bayern siker, 2 döntetlen, 3 Arsenal győzelem

A legutóbbi 10 egymás elleni BL meccseik eredményei
2015, csoportkör: Bayern – Arsenal 5-1
2015, csoportkör: Arsenal – Bayern 2-0
2014, nyolcaddöntő, visszavágó: Bayern – Arsenal 1-1
2014, nyolcaddöntő, odavágó: Arsenal – Bayern 0-2
2013, nyolcaddöntő, visszavágó: Bayern – Arsenal 0-2
2013, nyolcaddöntő, odavágó: Arsenal – Bayern 1-3
2005, nyolcaddöntő, visszavágó: Arsenal – Bayern 1-0
2005, nyolcaddöntő, odavágó: Bayern – Arsenal 3-1
2001, második szakasz, csoportkör: Bayern – Arsenal 1-0
2000, második szakasz, csoportkör: Arsenal – Bayern 2-2

Izgalmas összecsapásra van mindesetre kilátás, így érdemes követniük az oldalt, hiszen a mérkőzés egészéről be fogunk számolni annak lefújása után!

Nagy Dávid