Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Kispesti helyzetjelentés: A tulajdonos sok kérdésről szót ejtett

A Digi Sport vendége volt George F. Hemingway, a Honvéd tulajdonosa, aki sok témát érintett, így a várható nyári változásokról, Marco Rossiról, a stadionról, és a szurkolókról is.

hemi

Kezdésként a hétvégi, Vasas elleni vereségről beszélt George F. Hemingway, aki szerint szabálytalan körülmények között esett az angyalföldiek győztes gólja. „Igen, les volt. A mi csapatunk nem egy reklamálós csapat, az a játékosok feladata, hogy dolgozzanak, és ha a játékvezető hibát követ el, akkor hibát követ el. Ez benne van, ez egy “kisles” volt csak, a bírónak majdnem lehetetlen jól döntenie, ha a partjelző hibázik.” Hozzátette, a kimaradt büntetőt nem Davide Lanzafaméval, hanem Eppel Mártonnal végeztette volna el. „Én Eppellel rúgattam volna, már csak azért is, mert Lanzafame ellen követték el a szabálytalanságot, és láttam, hogy húzta a lábát. Azt gondoltam, hogy ilyen állapotban talán nem olyan jó ötlet büntetőt rúgni, de így jött ki, Lanzafame eddig minden büntetőt berúgott, 100-ból 99-et értékesít, ez volt a századik sajnos. De voltak még ordító helyzeteink és az a csapat, amely kihagyja a ziccereit és a büntetőt, az kikap, ez történt szombaton is”

 

629Eppel

A büntető kapcsán megszólalt Eppel Márton is, aki szerint a jövőben is hasonló lesz a tizenegyesek leosztása, azaz előre megbeszélik Davide Lanzafaméval, melyikük végzi el.

„A Hidegkuti-stadionban kezdtük az évetkezdte Eppel Márton. – Egy egyre álltunk, amikor tizenegyest kaptunk, és azt mondtam Davidének: ő már lőtt egy gólt azon a meccsen, szeretnék én is gólt szerezni – így is történt. Azután hét közben leültünk megbeszélni ezt a helyzetet, és akkor abban maradtunk, nagyon nem néz ki jól, ha két játékos veszekszik a pályán, ezért abban maradtunk, a következő tizenegyes az övé.”

Nos, ez szombat este a Vasas ellen érkezett el. Az olasz játékos végül kihagyta, de hogy emlékszik erre Eppel Márton? „Szeretnék gólkirály lenni, ez nem titok, és motiváció számomra. Megbeszéltük, hogy ez a büntető az övé, de mert ellene szabálytalankodtak, megkérdeztem tőle: rendben vagy, vállalod? Igen, mondta, ebben maradtunk.

A csatároknak fontos, hogy gólokat szerezzenek, de a legfontosabb a csapat sikere, ezért fájdalmas, hogy ebből végül nem született gól. A csapatnak is, nekem is fontos lett volna, hogy gólt szerezzek, de el kell ismerni, a Vasas keményen küzdött, jól játszott, talán szerencsésebb is volt, de tovább kell mennünk. Noha nagy esélyt szalasztottunk el, még van esélyünk a bajnoki címre.”

S, hogy ki lesz a következő ítéletvégrehajtó? „Én! Ebben biztos vagyok.”

Természetesen szóba került a nézőszám is, amely szerint hivatalosan 4854 fizető szurkoló tekintette meg a Vasas elleni rangadót. Hemingway szerint ez a valóságot tükrözi, szemben több portál állításával. „Annyian voltak, amennyit mondanak. Nálunk is, amikor közvetítenek a majd 10 ezres stadionunkból, egy üres stadiont látni, még a Ferencváros ellen is, amikor volt 5700 néző, egy üres szektort mutatott sokszor a kamera. Csak az ultraszektor egy részét tudják mutatni. Ma már egy olyan szisztéma van nálunk is, hogy a félidőben megjön, hogy hány jegy ment el a mérkőzésre. Be is mondjuk.”

Emellett a bajnoki címről is ejtett szót a kispestiek vezetője, aki szerint május végére eldől, mely együttes nyeri az aranyérmet, bár szerinte a Ferencvárost sem kell még leírni. „Én nem szeretek senkit kivenni. Tény és való, hogy a Ferencváros már egy kicsit le van maradva. (…) nem hiszem, hogy bajnoki döntő lesz a Videoton elleni, május 27-i mérkőzés, szerintem addig el fog dőlni a bajnoki cím sorsa. (…) semmiféle nyomás nincs a csapaton. Ha bajnokok leszünk, az nagyszerű, ha megyünk a nemzetközi porondra, az nagyszerű, ezek a fiúk mindent megtesznek a győzelemért, nem szerencsés még nagyobb nyomást helyezni rájuk. Majdnem minden csapat versenyképes ebben az NB I-ben, én a 12 csapatos élvonal híve vagyok. Ennél nagyobb nem kell, sokkal jobb, mint a 16 csapatos. Minden mérkőzés felér egy bajnoki döntővel, egyetértek Marco Rossival, nem lehet senkit lebecsülni, minden találkozó egy nagy mérkőzés.”

hidi-patrik-1024x576

Nyáron nagy változások lehetnek a keretben, hiszen Hidi Patrik szerződése lejár, nagy valószínűség szerint külföldön folytatja, a kölcsönjátékosok közül Zsótér Donát Újpestre kerül, míg Balázs Zsolt visszatér Paksra. „A hozzánk szerződött játékosok közül csak Hidi Patriknak jár le a kontraktusa a kölcsönjátékosok mellett, mint Balázs Zsolt vagy Zsótér Donát. Zsótér nem a mi játékosunk, semmiféle erőnk nincs ahhoz, hogy visszatartsuk. Mondta többször is, hogy maradna, de elmegy Újpestre, ahol minden bizonnyal ugyanilyen magas szintű munkát végez majd. Hidi külföldre megy, az ügynöke úgy gondolja, hogy lesz külföldi kérője. Sok sikert kívánunk neki, de ha maradni akar mégis, mi szívesen látjuk.” A labdarúgók mellett Marco Rossi jövője is kérdéses, erre reagálva Hemingway elmondta, zajlanak a tárgyalások. „Továbbra is tárgyalunk Marco Rossival és hamarosan kiderül, mi lesz a helyzet. Ő szeretne maradni, mi is szeretnénk, hogy maradjon, de a piszkos anyagiak mindig nagyon fontosak. (…) Nekem nincs ragaszkodó szívem, de nem vagyok fukar sem, a piac alapján dolgozom. Valaki mondta egyszer, hogy én őt egy Jókai-regény hősére emlékeztetem. Megkérdeztem, hogy »az aranyember?« erre ő: »nem, a kőszívű ember«. Hajlandóak vagyunk áldozni arra, hogy Marco Rossi maradjon, de még nem tudom, maradni fog-e.”

Az MFA élére német szakember érkezett Uwe Scheer személyében, akiről megtudtuk, kinek az ajánlására került Kispestre. „Bernd Storck is ajánlotta őt, mi persze utánanéztünk az úriembernek, és egy rendkívül kvalifikált szakember, aki jött. Azt gondolom, hogy jól választottunk, a múlt héten kezdte meg a munkáját és remélem, sikeresen végzi majd azt.”

Végezetül a stadionkérdésről beszélt a XIX. kerületi klub tulajdonosa. „Amíg nincs kiírva közbeszerzés, addig nem lehet rá jelentkező. Semmi sem csúszik, csak a szurkolók nagyon türelmetlenek. Már sokszor elmondtam, hogy a mi prioritásunk az, hogy edzőközpont először, stadion másodszor. Előbbire nagyon nagy szükség van, stadionunk viszont van. Az után pótlás-központ a jövő év elejére elkészül, akkor kezdik majd a stadiont építeni, ebben az évben még meglesz a közbeszerzés. 2019 előtt nem lesz új stadion, de a mostani bontását lehet, hogy már ez év végén megkezdik.”

Korábban saját maga tiltotta ki a szurkolókat a Bozsik stadionból, ám az elmúlt hónapokban már arról érkeznek a hírek, hogy a játékosok, és klubvezetők együtt ünnepelnek az ultrákkal egy-egy siker után. „Ez abszolút az MLSZ elnöksége bölcsességén múlik. A rasszista, homofób, cigányozó, antiszemita kijelentéseket, jelképeket nem lehet eltűrni, soha nem is tűrtük el, a Honvéd ebben élharcos is volt. A csúnya beszédet, a bekiabálásokat, káromkodást, egymás és a bíró szidását viszont nem bölcs dolog büntetni. Ez nem az opera, itt más a hangulat. Ha hangulat és ultrák nélküli stadionokat akarunk, akkor büntessük, amúgy hadd kiabáljanak már, ha akarnak!”

Gavalovits Sándor