Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Edzőkérdés: Ki lesz Tuchel utódja Dortmundban? – Íme a jelöltek

Egybevágó hírek láttak ma napvilágot a német, illetve a spanyol sajtóban. A híresztelések szerint a Borussia Dortmund nem tudott megegyezni vezetőedzőjével, akit reggel a Katalán Rádió bedobott a cilinderbe a többi szakember közé, mint Luis Enrique lehetséges utódja. Eközben már Thomas Tuchel lehetséges utódjairól írnak a népet sportportálok. 

Barca-Tuchel

A hírek szerint Hans-Joachim Watzke nem tudott megegyezni Thomas Tuchellel, így könnyen lehet, hogy a szezon végeztével távozik a 43 éves vezetőedző, aki Jürgen Klopp örökségét vette át még 2015-ben azt követően, hogy a sikeredző távozott BVB éléről. Mindeközben az FC Barcelonához közelálló, helyi katalán források arról számoltak be, hogy a korábban a Mainz kispadján ülő tréner lehet a befutó, mint Luis Enrique utódja.

Természetesen nem kellett sokat várni, hogy a pletykák, és a lehetséges utódjelöltek elkezdjenek sorakozni a német sportsajtóban. Öt név hangzott el ezidáig, nézzük őket egyesével.

diego_simeone_by_szwejzi-db7z1q9Lucien Favre: Az 59 esztendős svájci szakember korábban a Hertha BSC és a Borussia Mönchengladbach kispadján is ült, 2016 nyara óta viszont Franciaországban dolgozik, méghozzá igen sikeresen. A Nice csapatával hatalmas meglepetést okozott idén, a csapatot pedig dobogóra vezette, ezzel biztosítva a BL-selejtezőben való indulást.

David Wagner: A jelöltek közül a 45 éves német szakember a legkevésbé ismert. Nem ismeretlen számára a dortmundi közeg, hiszen 2011 és 2015 között első edzői munkáját a BVB második csapatánál abszolválta, azóta pedig az angol futballközegben pallérozódik. Jelenleg a Championship rájátszására készülő Huddersfield Town vezetőedzője. Amennyiben csapata feljut a Premier League-be, nehéz elképzelni, hogy elhagyná a fedélzetet, és más kezébe adná a csapat kormányzását.

Jorge Sampaoli: Az 57 esztendős argentin szakember neve kiválóan cseng, még akkor is, ha csupán első szezonját tölti Európában a Sevilla vezetőedzőjeként. A chilei válogatottal egymást követő két alkalommal hódította el a Copa America serlegét. Számos kérője akad, gyakorlatilag válogathat a lehetőségek között. Ő az egyik fő jelölt az argentin kispadra is.

Julian Negelsmann: Ki ne jegyezte volna meg a “tini” edző nevét, avagy a mindössze 29 éves szakember igazi bombaként robbant a köztudatba. A Hoffenheim keretében vannak játékosok, akik még edzőjüknél is idősebbek, ám ez nem tényező. Az elvégzett munka és az eredmények a fiatal szakembert dicsérik.

Diego Simeone: A lista legnevesebb alakja, az argentin labdarúgás emblematikus figurája mind játékosként, mind pedig vezetőedzőként. Az Atletico Madrid felemelkedésének sikerkovácsa, egy edző, aki Messi és Ronaldo korában győzelemre tudta vezetni csapatát a spanyol bajnokságban, és a kupában egyaránt. Emellett két vesztes Bajnokok Ligája finálé, ás egy Európa-liga serleg is ékesíti eredménysorát, mely 2011 óta íródik a spanyol fővárosban.