Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Neymar mesterhármasával nyomul tovább a Barca – videóval!

A 37., azaz utolsó előtti fordulójához érkezett a spanyol bajnokság, a pillanatnyilag listavezető Barcelona pedig a mindig veszélyes Las Palmas otthonába látogatott.

Kép: AS

Kép: AS

A Las Palmas stadionja egyike azon helyeknek, ahova senki sem megy szívesen – hacsak nem épp a sárga-kék csapat játékosa/szurkolója. Vendégként kimondottan kellemetlen hely, hiszen a fanatikus drukkerek és a szívós, elszánt csapat általában bárki ellen jó eséllyel lép fel hazai környezetben. Ez az eset azonban más. Nincsenek ugyanis jó passzban: legutóbbi 8 meccsükből csak egyet nyertek meg, a gárda trénere pedig minden bizonnyal távozik a szezon végén, hiszen komoly nézeteltérései támadtak házon belül. Nem ideális előjelek. A Barcelona ezzel szemben viszont holtversenyben ugyan, de vezeti a bajnokságot, ráadásul most már a BL miatt sincsenek túlhajszolva. A kezdés viszont számukra sem alakult túl jól: eleve sok védőjük hiányzott, több kényszer megoldással is kellett élniük, a bemelegítés során pedig ennek tetejébe Mascherano is megsérült. A helyét a 22 éves Marlon vette át. aki csak egészen minimális rutinnal rendelkezik az első csapat színeiben – rajta volt a sor, hogy bizonyítson.

Eleinte talán sokan azon aggódtak, hogy a beugró brazil hátvéd vajon kellően megérett-e már a feladatra. Pár perc elteltével aztán már inkább tűnt úgy, hogy nagyobb bátorság volt Digne-t nevezni a kezdőbe, mint Marlont. A francia szélső védő ugyanis alig 6 perc elteltével egyértelmű gólhelyzetben állította meg szabálytalanul a kilépő Jese Rodriguezt, ám a játékvezető végül megkegyelmezett rajta. Ilyen esetben a pirosnak kéne előkerülnie, a spori viszont csak a sárgát húzta elő, így a sötét mezes vendégek azonos létszámmal folytathatták a játékot. Az indulás így elég döcögősre sikerült. Meg kell hagyni, inkább a hazaiak birtokolták többet a labdát, de ők is főleg csak kényelmes tempóban passzolgatni tudtak, igazán támadni nem. A Barcelona meglehetősen lassan pörgött fel, kellett egy kis idő a sztároknak, mire érvényesíteni tudták akaratukat a pályán. Az első 15-20 perc minden esetre nem kifejezetten Messiék zsenialitásáról szólt.

Nem értek rá alibizni, hiszen a másik pályán a Real már korán vezetést szerzett a Sevilla elleni rangadón, tehát nekik is kötelező volt betalálni. Habár a támadásépítéssel voltak bajok, érezni lehetett, hogy lesz itt még gól. A Las Palmas középpályája viszonylag jól végezte a dolgát, ám a feltolt védelem tagjai elég bizonytalannak tűntek. Egy-egy alkalommal szemet is szúrhatott, hogy milyen jól indul be Suarez ott elöl, ám a mélységi passzok után az uruguayit rendre lesen állították meg. De ilyenkor mindig csak egy alkalom kell a Barcának, hogy ne lendüljön a zászló – erre pedig végül a 25. percig kellett várni. Busquets sarkazásával és Iniesta elképesztő mélységi labdájával lett meg az alaphang, amit Suarez már elrontani sem tudott. Miután lépéselőnybe került még azt is megtehette, hogy elpasszolja a labdát a kiszolgáltatott Javi Varas előtt és kiszolgálja Neymart, aki köszönte szépen és szolidan megszerezte a vezetést csapatának.

Kép: AS

Kép: AS

A hazaiak nehéz pillanatai azonban nem értek véget ennyivel. Csak egy pillanatra zökkentek ki, de máris lecsapott rájuk ismét a bajnokaspiráns: az előzőhöz nagyon hasonló módon ismét egy mélységi indítás és Suarez volt a recept. Az előkészítést ezúttal Neymar vállalta, Suarez pedig rutinból pöckölte a labdát a hálóba. Két perc alatt két gyors gól – eldőlt volna? Sokáig úgy tűnt, igen. A sárga mezesek nem tűntek túl lelkesnek, ráadásul nem igazán tudták nyomás alá helyezni a vendégek hátsó alakzatát. Marlonról például nem igazán derült ki, hogy mennyire jó védő, elvégre többnyire csak biztonsági, rutinpasszokat kellett megoldania hátul. A második félidőre aztán már valami változott. A Las Palmas mintha kicsit nagyobb kedvvel futott volna ki. Próbálták valamennyire megzavarni a sötét mezeseket, de a másik kapu előtt ugyanúgy megvolt a gólveszély. Ekkor még úgy tűnt, hogy egy csendes, kis kocogós hajrá elé nézünk, ám aztán jött Bigas.

A kanárik belső védője sokáig nem futott túl jó meccset, aztán egy óra elteltével eljött az ő ideje. Labdát szerzett hátul, majd a társak segítségével vezettek egy villámgyors kontrát, aminek a végén Boateng passzából a felfutó Bigas talált be, megfelezve a különbséget. Hirtelen felébredt mindenki, hiszen úgy tűnt, ez a meccs még sincs olyan nagyon lezárva. Azonban ami késett, az nem maradt el. Négy perc elteltével ugyanis jött Neymar, aki Rakitic ívelését követően szerzett ismét gólt, így mindenki lenyugodhatott megint. Sőt, a befejezés sem maradt el. A reményt vesztett hazai játékosok mellett szinte adta magát a következő, már tényleg mindent eldöntő gól. A fellazult Las Palmas-i védelem hibáját kihasználva Jordi Alba passza után lett ismét eredményes Neymar, aki egy mesterhármassal húzta ki csapatát az amúgy nem túl mély gödörből.

Az eredmény ezek után már nem változott, így a vége – a Real meccséhez hasonlóan – 4-1 lett. Ez azt is jelenti, hogy gyakorlatilag a La Liga élén a helyzet változatlan. Pontegyenlőség van a Barcelona és a Real Madrid között, ám a fővárosiak egyel kevesebbet játszottak – a Celta Vigo elleni elhalasztott meccsüket a jövő hét közepén pótolják majd a mindent eldöntő forduló előtt.

https://www.youtube.com/watch?v=5TCxKYZ8cFk

Las Palmas – Barcelona 1-4
G.: Neymar (25., 67., 71.), Luis Suarez (27.), Bigas (63.)

Las Palmas: Javi Varas – Helder Lopes, Bigas, Lemos, Macedo – Montoro (Hernan) – Jesse Rodrigues, Jonathan Viera (Castellano), Mesa, Momo (Halilovic) – Boateng. Edző: Setien.

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Umtiti, Marlon, Digne (Andre Gomes) – Iniesta, Busquets, Rakitic (Denis Suarez) – Neymar, Luis Suarez (Alcacer), Messi. Edző: Luiz Enrique.

Baranyai Balázs