Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLSZ: Kiemelt program a női labdarúgás fejlesztése

Megtartotta kedd délelőtt a szokásos éves kongresszusát a Magyar Labdarúgó Szövetség. A legfőbb téma a honi női labdarúgás további fejlesztése volt, melynek kapcsán több fontos bejelentést is tett Csányi Sándor.

kep1

Továbbra is bízik benne az elnök, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a jövőben is izgalmas végjátékkal avatnak bajnokot a honi női élvonalban. Hétfőn az MTK Hungária nagy meglepetésre letaszította a trónról az esélyesebbnek tartott Ferencvárost a Jet-Sol Liga éléről. De kezdjük az elején. A kongresszus előtt az UEFA küldötte, Angelo Rigopoulos köszöntötte a megjelent tagokat, majd ismertette az európai szövetség, és az MLSZ évekre visszanyúló közös kapcsolatát, a projekteket, valamint a magyar futball egyre javuló eredményeit. Az UEFA-elöljáró után Kulcsár Krisztián, a frissen megválasztott MOB-elnök beszélt, aki kiemelte, a Magyar Olimpiai Bizottság kiemelt tagjaként kezeli a labdarúgást, s nagyra tartja az MLSZ törekvéseit, illetve a fejlesztéseket.

Ezt követően technikai szavazásokat tartottak, majd a szövetség bizottságainak elmúlt évéről készült filmet tekintették meg, elfogadták a testület tevékenységéről szóló szakmai beszámolót, a könyvvizsgálói jelentést, valamint a Felügyelő Bizottság jelentését az egyszerűsített éves beszámolóról és a közhasznúsági mellékletről, az egyszerűsített pénzügyi beszámolót, illetve a közhasznúsági mellékletet. A közgyűlés elfogadta a szakmai és pénzügyi tervet, valamint a Felügyelő Bizottság jelentését a soron következő évi pénzügyi évről.

Az elnök, Csányi Sándor beszédében kiemelte, az élvonal 12 csapatosra történő csökkentése meghozta a várt eredményt, szerint izgalmasabb az OTP Bank Liga. Hozzátette, a fiatalítás terén is értek el áttörést, kiemelve, hogy a Vasas és a Honvéd több fiatal labdarúgónak lehetőséget adva harcolt, és harcol a bajnoki címért. Emellett kitért a válogatott sikereire is, ennek köszönhetően a legjobb húszban is volt a világranglistán. A futsalban is megtöbbszöröződött a játékosok száma, ráadásul már három osztályban is van bajnokság a szakágban, sőt az U11-től az U20-ig utánpótlás korosztályoknak is szervez pontvadászatot.

„A 2016-os év sikeresebb év volt, mint az előző évek, a felnőtt és az utánpótlásfutballban is. Európa-bajnokságon szerepelt az A-válogatott és a futsalválogatott is, mind a négy utánpótlás-válogatottunk Eb-selejtező elitkörbe jutott. A női labdarúgásban is óriási fejlődést figyelhettünk meg, hat év alatt 800-ról 20 ezerre nőtt a játékosok száma, a női csapatok száma megháromszorozódott ez idő alatt.

Nem térünk le a női futball fejlesztésének útjáról, az MLSZ megpályázta a 2019-es női BL-döntő rendezését, valamint megrendezné a 2021-es vagy a 2025-ös női Eb-t. 2018-tól a női felnőtt csapatok indítását is előírja a szövetség a férfi NB I-es és a későbbiekben az NB II-es klubok számára.”

– jelentette be Csányi Sándor a jövőbeli terveket. Ezzel pedig még inkább fókuszba kerülhetnek a Hölgyek. Kitért arra is, hogy az elmúlt évekhez képest jelentősen nőtt az igazolt labdarúgók száma, valamint a pályaépítési program is sikeresen zajlik. Valamint beszélt arról is, hogy a beléptetési procedúrát is egyszerűsítik, kivéve a kiemelt kockázatú összecsapásokon. „A játékosok száma hat év alatt jelentősen nőtt, 133 ezerről 255 ezerre, és a csapatok számában is közel 50 százalékos növekedést ért el a szövetség. Az elmúlt öt évben 1002 új pálya épült, 1513 pályát pedig felújítottak, ebben nemzetközi szinten is egyedülálló teljesítményt nyújtottunk, emellett 31 stadion épül vagy újul meg teljesen, ebből tizenkettőt már átadtak, tizenegynek zajlik a kivitelezése, nyolcnak a tervezése.

A nézőszámot tekintve ugyanakkor sikertelen eddig az MLSZ, az egyesületekkel közösen, célzott marketingmunkával kell megtalálni a megoldást a nézőszám növelésére, ennek érdekében hamarosan felvesszük a kapcsolatot a klubokkal. A stadionfelújítások befejeződésével ez a probléma enyhülhet, de fontos az is, hogy szövetség alakuljon ki az MLSZ és a szurkolók között. Az MLSZ kezdeményezte, hogy ne kelljen személyre szóló azonosítást végrehajtani a bajnoki mérkőzéseken, csak akkor, ha kiemelt kockázatú mérkőzésről van szó.”

Természetesen a rasszizmus és a kirekesztés ellen továbbra is határozottan fellép a szövetség. Ami pedig a játékvezetést illeti, amely rengeteg kritikát kapott az elmúlt hónapokban, kifejtette, szándékuk szerint a közeljövőben bevezetik a videóbírót, ezzel is növelve a színvonalat.

„Kiváló infrastruktúránk, jó edzőképzésünk, utánpótlásképzésünk van, most a klubokon a sor, hogy bizonyítsanak. Pénzügyileg stabil helyzetben vannak, nincs olyan ok, ami miatt ne szerepelhetnének sikeresen nemzetközi kupákban, vagy rossz színvonalú meccseket kellene néznie a közönségnek a bajnokságban. Az MLSZ a fejlődéshez minden támogatást megad a labdarúgás összes résztvevőjének, bármilyen szinten is űzzék a sportot.” – zárta mondandóját az elnök.

Az elnök prezentációja: 

Gavalovits Sándor