Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Király-kupa: Messiék győztek a fináléban, Luis Enrique trófeával búcsúzott! – videóval

Nem jött össze az az Alavés számára, ami 2001-ben majdnem sikerült a Király-kupában – a Barca hódította el a trófeát, ezzel a katalánoktól kupagyőztes meccsen búcsúzott a klub leköszönő trénere, Luis Enrique. Neymar beérte Puskás rekordját, mellette pedig Messi is betalált, de volt egál is az eredmény, és nem csak a 0-0-nál. Immár 29. kupagyőzelmét aratta a Barcelona.

IMG_20170527_232118

Messi kezdte meg a gólgyártást a kupafináléban (forrás: twitter.com/LaLiga)

Elérkezett a várva várt nap: Spanyolországban ma este sor került a Király-kupa fináléjára, melyet a Barcelona és az Alavés vívtak meg egymással. A katalán óriás idén a BL-ből is a megszokottnál korábban búcsúzott, míg a bajnokságot is elbukta a Real Madriddal szemben, így Luis Enrique utolsó találkozója során az idényben első, egyben utolsó alkalommal szerezhetettek trófeát a gránátvörös-kékek. Papíron természetesen Messiék voltak az esélyesebbek, azonban az Alavés sem hiába jutott el a döntőig!

Viszont más okból is érdekes volt a finálé, hiszen utolsó alkalommal rendeznek meg mérkőzést jelen formájában a legendás Vicente Calderón Stadionban, vagyis az Atlético Madrid eddigi otthonában. Egyébként a tavalyi döntőt is itt tartották.

A harmadik percben igyekezett az Alavés meglepni a Barcát, ám Deyverson passza, amit Gomeznek szánt passzába belelépett Mascherano. Újabb három perc telt el, s akkor már a katalánok villanhattak volna, viszont Messi beadását keresztbe elfejelte Jordi Alba. Háromperces etapok jöttek – a 9. minutumban Mascherano és Llorente fejeltek össze, a Barca argentin védője pedig nem tudta folytatni a játékot, a 11. percben a helyét Gomes vette át.

A 20. minutumban újból Messi volt az egyik főszereplő, ám Neymar passzából nem tudott betalálni, Ely útját állta a távoli lövésnek. Három perccel ezután az argentin is kiosztott egy jó passzt helyzetben a brazilnak, ám Neymar fölé lőtt.

Majd fel is lélegezhettek a Barcánál, ugyanis a 27. percben az Alavés lehetősége végén a kapufa mentett! Piquétől Gómez vette el a labdát, majd lökete a kapufáról lepattanva még a gólvonalon is végig gurult, majd Deyverson visszapassza már nem volt jó. Még ugyanebben a percben villant Iniesta is, akinek a lövése Elyről Pacheco kapushoz került.

Azonban félóra elteltével megszületett a finálé első gólja, előnybe került a Barca! Neymar passza után Messi 16 méterről tekert a kapuba (1-0)!

Viszont nem maradt sokáig előnyben a katalán sztárcsapat, a 33. percben jött az egyenlítés! Ekkor Hernández bal lábas szabadrúgása kötött ki a léc alatt (1-1)!

A Barcánál az eddigi spanyol kupadöntők kapcsán bizakodhattak, ugyanis amikor a gránátvörös-kékek vezettek a Király-kupa fináléjában, sose kaptak ki. Ám ez ellen dolgozott az Alavés, és tudjuk, nem feltétlen folytatódik egy sorozat, mert ezt megelőzően nem szakadt még meg.

IMG_20170527_232113

Neymar egy mutató tekintetében ma este Puskás nyomdokaiba lépett (forrás: twitter.com/LaLiga)

De hagyhattuk is ezeket a gondolatokat a félidő végéhez közeledve, ugyanis újból a Barcelona szerzett vezetést! Neymar közelről lőtt lesgyanús gólját sorrendben visszafelé Gomes és Messi passza előzte meg – ez a 45. perc krónikája volt. (2-1)!

Neymar ezzel Puskást érte be a tekintetben, hogy zsinórban három egymást követő honi kupadöntőben is betalált. A Real magyar klasszisa 1960-ban, 1961-ben, valamint 1962-ben lőtt gólt Király-kupa fináléban.

Viszont beindult a gépezet! A hosszabbítás harmadik percében már kettővel ment Luis Enrique együttese! Messi ezúttal közvetlenül a kiszolgáló szerepét töltötte be, amikor Alcacért ugratta ki jól, utóbbi pedig jobbal az ötösről talált be (3-1)!

A nyögvenyelős kezdés, valamint a döcögős folytatás ellenére magabiztos előnnyel mehetettek pihenni Messiék, az Alavés csapatánál pedig gondolkodhattak a feltámadáson – 2001-ben ugyanilyen állásról sikerült.

A folytatásban igyekezett is felzárkózni már az elején az Alavés, de Gómez 24 méterre a Barca kapujától ellőtt szabadrúgása mellé szállt. Két perccel ezután a Barca biztosíthatta volna be sikerét, de Messi beívelése után Alcacér próbálkozását védte Pacheco. A 65. minutumban nem akadt dolga az Alavés kapusának, Iniesta távoli lövése szállt fölé. A 69. percben a Barca kapuja előtt volt egy kis kavarodás, melynek végén Ely közeli próbálkozását védte lábbal Cilessen. A következő minutumban már betalált az Alavés, viszont Deyverson lesgólt szerzett csupán.

Kakaskodás is kerekedett – a 75. percben, melynek végén Iniesta és Messi is begyűjtöttek egy-egy sárga lapot!

A lefújásig ezek után igazán érdemleges esemény már nem történt, a lényeg meg már mint kiderült, az első félidőben eldőlt. A Barcelona nyerte tehát a Király-kupát Luis Enrique búcsúján azon a finálén, melyen az Atlético eddigk stadionja, a Vicente Calderón is búcsúzott.

A Barcelona ezzel 29. alkalommal hódította el a honi kupát, így ebben a szezonban sem maradt trófea nélkül a katalán gigász!

Király-kupa, döntő
FC Barcelona – Deportivo Alavés • 3-1 (3-1)
Helyszín: Vicente Calderón Stadion, Madrid. Vezette: Carlos Clos Gomez
Gólszerzők: Messi (30.), Neymar (45.), Alcacér (45+3.), ill. Hernández (33.)
Sárga lapok: Umtiti (42.), Messi (76.), Iniesta (76.), ill. Mendez (16.), García (39.), Ely (49.), Sobrino (76.), Deyverson (88.)
Kiállítás:

FC Barcelona: Cillessen – Mascherano (Gomes, 11.), Piqué, Umtiti, Jordi Alba – Rakitic (Aleix Vidal, 83.), Busquets, Iniesta – Messi, Alcácer, Neymar. Vezetőedző: Luis Enrique

Deportivo Alavés: Pacheco – Kiko, Feddal, Ely, Vigaray, Hernández (Romero, 80.) – Méndez (Camarasa, 59.), Llorente, García, Gómez (Sobrino, 60.) – Deyverson. Vezetőedző: Mauricio Pellegrino

https://youtu.be/9iboH4FBkEM

Nagy Dávid