Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-selejtező: „Csalódottság, blama” – reakciók

Történelmi vereséget szenvedett válogatottunk Andorrában, az értékelések egytől egyig a csalódásról szólnak.

uefa.com

uefa.com

Pedig mennyire fogadkoztak a játékosok, hogy történjen bármi, le kell győzni a házigazdákat, akik mindössze a 186-ik helyen állnak a világranglistán, ehhez képest…

Megannyi történelmi vereség után itt az újabb hatalmas pofon, amit nem lesz egyszerű megemészteni. 2005-ben Máltán, majd most Andorrában sikerült az a „bravúr”, hogy egy jóval alacsonyabban rangsorolt válogatott ellen bőgött le a nemzeti együttesünk. „Rettenetesen csalódott vagyok, de szerintem mindenki így van ezzel – fogalmazta meg minden magyar drukker érzését Csányi Sándor MLSZ-elnök. – Teljes mértékben megértem a szurkolók elégedetlenségét, ők is ugyanúgy élték meg ezt a mérkőzést, mint mi. Mindig éreztük a támogatásukat, ezért különösen fájdalmas ez az eredmény. És ami még lehangoló: jobb volt az ellenfél. Konzekvenciák? Még túl friss ez a csalódás, hiba lenne bármit is mondani, várjunk még ezzel néhány napot!”

Gyönyörű fejessel szerezte meg a vezetést, majd a győzelmet a szívvel-lélekkel játszó Andorra. A gólt nem kell magyarázni, mint ahogy a hazaiak sikerét sem. Gulácsi Péter szerint nem történhetne meg normál esetben, hogy a miniállam legyőzi a magyar válogatottat. „Szeretnénk szurkolóinktól, akik eljöttek, és 90 percen át buzdítottak minket, elnézést kérni – kezdte nyilatkozatát a Lipcse kapusa az M4 Sport kamerái előtt. – A mai játék nem volt elég, a második félidőben próbálkoztunk, voltak helyzeteink, az első félidő viszont nagyon gyenge volt. Ez egyszerűen nem történhetne meg… Az első félidőben a széleken nem voltunk elég agresszívak, többször nyomás alá került a kapunk, egy ilyen szituációból született a gól is. Ha egy csapat rászolgál a győzelemre, akkor ezeket ki lehet küszöbölni.”

andorra-wins

Természetesen Bernd Storck is megszólalt. A szövetségi kapitány az egyre kilátástalanabb játék láttán magába mélyedve állt a kispad mellett, mintegy beletörődve a megváltoztathatatlanba. A német szakember szerint megbocsáthatatlan az, ami történt, és mindenkinek vállalnia kell a ráeső felelősséget. „A csapat teljesítménye rettenetesen frusztráló. Tudtuk, hogy mi vár ránk, de nagyon hamar hátrányba kerültünk, és azt a kevés esélyt sem sikerült kihasználni, ami adódott előttünk. Ez “blamás” teljesítmény volt, amit nem lehet megbocsátani – jelentette ki a szakember. – A körülményekre nem foghatunk semmit, mindenkinek vállalnia kell a felelősséget, ebben én leszek az első. Mindenki tudta, mi vár ránk, ha az ellenfél ilyen stílusban játszik, akkor arra rá kell hangolódni az első perctől kezdve. Ha ezt nem tesszük meg, az ellenfél is képes túlnőni magán. Meg kell emészteni ezt a mérkőzést, elemeznünk kell, hogy mit lehetne jobban csinálni, nemzetközi szinten ilyen teljesítménnyel nem tudunk előrelépni. Fiatalokkal vagy idősekkel, de itt színvonalkérdésről is szó van.” Arra a kérdésre, hogyan tovább, kiemelte, nem az ő döntésén múlik. „Ezt másoknak kell eldönteniük. Én megpróbálom a legtöbbet kihozni magamból és a lehető legjobban felkészíteni a csapatot. A stábommal ma is megpróbáltuk ezt megtenni. Korábban voltak jó időszakaink, de ahogy már mondtam, ez nem bocsánatos, ami ma történt.”

Ezzel a vereséggel végleg kiszálltunk az oroszországi repülőjegyért folyó küzdelemből, hiszen Portugália és Svájc is hozta a kötelezőt.

Gavalovits Sándor