Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: 51 év után Anglia a világ trónján – videóval

A dél-koreai U20-as labdarúgó-világbajnokság utolsó játéknapjához érkeztünk, ahol Venezuela és Anglia játszotta a finálét. Mindkét válogatott veretlenül került be a fináléba, igaz Venezuela mindhárom egyenes kiesés szakaszban lejátszott mérkőzését a ráadásban nyerte meg. 

2894330_xbig-lnd

U20-as világbajnokság, Döntő

Venezuela- Anglia 0-1 (0-1)
Helyszín:
Suwoni Világbajnoki Stadion (Suwon)Vezette: Kuipers (holland)
Gólszerzők:
Calwert-Lewin (35.)
Sárga: Velasquez (46.), Penaranda (71.)  ill. Tomori (48.),Dowell (58.)
Kiállítás: 

Mindkét együttes első világbajnoki döntőjére készülhetett az U20-as korosztályban. Az angol válogatott legjobb eredménye egy harmadik helyezés még 1993-ból. Érdekesség, hogy az előző négy torna fináléjában a ráadásban dőlt el a világbajnoki cím sorsa. A 2017-es finálé első tíz perce kiegyenlített játékot hozott. Az első komoly gólszerzési lehetőség a 10. perc végén adódott Anglia előtt. A Liverpool új szerzeménye Dominic Solanke lövését hárította bravúrral Farinez. A folytatásban Anglia előtt adódtak lehetőségek, a 22. percben ismét Farinez hárított bravúrral ezúttal Lookman bombáját ütötte ki szögletre. Azonban kis híján ráfizettek az angolok a 25. percben miután Lucena remekül vette észre, hogy Woodman kint áll a kapujából és távoli szabadrúgása a bal kapufán csattant az angolok óriási szerencséjére. Egy perccel később Chacon bombázott a kapu fölé. A 35. percben Anglia megszerezte a vezetést, miután egy felívelést követően Calvert-Lewin került helyzetbe lövését azonban Farinez óriási bravúrral hárította  a kipattanónál azonban már ő is tehetetlen volt és az Everton 20 esztendős támadója megszerzete a vezetést az angoloknak. A 39. percben Penaranda próbálkozott távoli kapuralövéssel,  próbálkozása azonban méterekkel ment a kapu jobb oldala mellé. A 41. percben az első gól szerzője Calvert-Lewin duplázhatta volna meg az angolok előnyét azonban Farinez ezúttal is menteni tudott az angol támadó elől. A félidő véghajrájában a 43. percben még Penaranda veszélyeztettt szabadrúgásból, lövése nem sokkal kerülte el a kapu bal oldalát.

Fordulást követően Venezuela aktívabb lett és remekül kezdték a második játékrészt. Az első komoly egyenlítési lehetőség az 50. percben adódott, Herrera fejesét nagy bravúrral hárította Woodman. Két perccel később Cordova került óriási ziccerbe, lövése azonban elakadt a angol kapusban. Az 55. percben újabb venezuelai lehetőség adódott az egyenlítésre egy szögletet követően, Herrera fejesét ismételten Woodman hárította. A második játékrész első komoly angol lehetősége az 56. percben adódott, Onomah bombája a felső lécen csattant. A 74. percben Kuipers a videóbíró segítségével büntetőt ítélt Venezuelának. A büntetőt Penaranda próbálta értékesíteni, Woodman azonban óriási védéssel hárította a középre tartó lövést. A találkozó hajrájában hiába nyomtak a venezuelaiak, nem sikerült egyenlíteni a dél-amerikai együttesnek. Anglia ezzel történelmi sikert könyvelhetett el, hiszen 51 év után nyertek világbajnoki címet az U20-as koroszályban első alkalommal.

https://www.youtube.com/watch?v=E-NrlPRTSs4

Képek: fifa.com

O.G.