Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Oroszország: “A világ másik végére” utazhatnak az első osztályú csapatok!

Amikor májusban feljutott az orosz első osztályú bajnokságba az SKA Khabarovsk, a liga csapatai már elkezdhettek készülődni az igen csak megterhelőnek tűnő idegenbeli túrára!

Khabaraovsk-i látkép (Kép: as.com)

Oroszország Kínával határos vidékén, a Japán-tengertől nem messze fekszik Khabarovsk (ejtsd. Habarovszk) városa. A messzi Távol-Keleten elterülő város annak ellenére, hogy 7 időzónára van éppenséggel Moszkvától, nyüzsgőnek és fejlettnek mondható. Korábban elsősorban jégkorongcsapatáról és a brandy-jéről ismert Habarovszk 2016 májusa óta felkerült az orosz futballtérképre is! A város büszkesége, az SKA Khabarovks miután az Orenburg együttesét legyőzte az osztályozón, a legmagasabb osztályban szerepelhet a 2017/18-as szezonban. Hogy mindennek mennyire örülnek majd a liga többnyire nyugaton található csapatai? – Azt megpróbáljuk a számok nyelvén kifejezni!

Az orosz főváros csapatainak például nagyjából 8 órás repülőútra, több mint 8300 km megtételére, és 7 időzóna átlépésére kell készülniük!
A szentpétervári Zenitnek és szurkolóira az idegenbeli túra során egészen pontosan 9012 km vár, úgy hogy közben jóformán átutazzák egész Oroszországot!
És hogy miért számít gyorsnak a 8 órás repülőút? – Vonattal 5 napot tesz ki az utazás Moszkvából, és bár a Jet-leg szindróma talán nem keseríti az utazókat, a temérdek sok megálló, átszállás nem kimondottan azok a praktikus körülmények, melyeket kedvelünk!
Végül pedig azért említsük meg: Egy habarovszki utazás-autóval pedig már az orosz szurkolók fejében meg sem fordul!

Persze az orosz klubok, játékosaik és szurkolóik tisztában vannak azzal, hogy nem az SKA Khabarovsk tehet arról, hogy rájuk micsoda megpróbáltatások várnak, mert hát maguk az érintettek sem titkolják, valóban embert próbáló tud lenne elutazni a Távol-Keletre! Domenico Criscito, a Zenit olasz hátvédje például egyenesen odáig ment, hogy “élete legrosszabb és legnehezebb repülőútjáról beszélt” csapata habarovszki vendégszereplését követően.

A távoli orosz városban természetesen mit sem foglalkoznak az ellenfelek problémáival, az ott lakók büszkék csapatukra, még úgy is, hogy az SKA a Zenit ellen hazai pályán vereséggel indított, majd a következő körben szintén kikapott az Arseanl Tula csapatától. A pályán elért eredmények jól jelzik, hogy az újoncra hosszú és nehéz szezon vár az első osztályban, viszont a vendég csapatokra ugyan ez elmondható az utazást tekintve!