Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Hoeneß: “A Dembelé-üzlet nem olyan szép, mint amilyennek hangzik”

Mint arról már korábban beszámoltunk, a katalán FC Barcelona klubrekordot jelentő 105 millió euróért igazolta le a Borussia Dortmund francia üdvöskéjét, Ousmane Dembelét. A sárga-fekete szurkolók szinte kivétel nélkül elégedettek a gigaüzlettel, azonban a rivális Bayern München vezetőségének ikonikus tagja, Uli Hoeneß a Sportbildnek adott interjújában erősen bírálta a transzfert.

uli-hoeness-fc-bayern-muenchen-praesident-steuerhinterziehung-verdacht-ermittlung-staatsanwaltschaftAz élesnyelvű közgazdász, Uli Hoeneß

“Aki a legjobban örülhet az üzlet létrejöttének, az nem más, mint Wolfgang Schäuble, a pénzügyminiszterünk. Néhány dolgot szem előtt kell tartanuk, amikor ilyen őrült összegekről beszélünk. Vegyük példának Dembelé esetét: 100 millió az az összeg, amelyet a Dortmund azonnal kézhez kap, ebből 20 milliót már küldhet is tovább a játékos volt csapatának, a Rennes-nek, (előző transzfer záradéka miatt – a szerk.) és máris csak 80 milliónál járunk. Nem is beszélve az adókról: egy 70 milliós összeg kifizetésekor bizony kemény 35 millió eurót kell kicsengetni a Pénzügyminisztérium felé. Így a Dortmundnak a Dembelé-transzferből befolyó hasznosan felhasználható pénzösszeg valahol 50 millió euró körül mozog. Így már mindjárt nem olyan szép az üzlet, mint amilyennek elsőre hangzott.” – nyilatkozta Hoeneß a Sportbild-nek adott interjújában.

A Bayern München vezetősége köztudottan nagyon büszke gazdasági hatékonyságukra, és ahol lehet, odaszúrnak a kevésbé jól-szervezetten működő csapatoknak. Kérdéses azonban, hogy mennyire jogos Hoeneß kritikája? Az 50 millió kétségkívül kevésbé hangzatos összeg, mint a 105 millió, azonban ha azt vesszük, hogy a Dortmund korábban mindössze 15 milliót költött a játékosra, ez még így is bomba-üzletnek mondható (nem is beszélve arról, hogy egy eddig csupán egy jó szezont felmutat, elégedetlen játékosról beszélhetünk). Érdemes megemlíteni például a bajorok rekord-eladását, a 30 milliós Toni Kroos-t, akiből hasonló gondolatmenetet követve szintén nem sok haszna lehetett a rekordbajnoknak.